27.1.17

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ

 ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ 
 
Τεράστια αναστάτωση προκαλεί στους ιδιοκτήτες αγροτικής γης η ανάρτηση των δασικών χαρτών όπου εμφανίζονται ως «δασικές», αγροτικές εκτάσεις ή εκτάσεις με κατοικίες. Οι περιφερειάρχες ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού για την αναστολή της διαδικασίας, καθώς σε όσες περιπτώσεις υπάρχουν ενστάσεις θα υποχρεώνονται να πληρώσουν «χαράτσι», προκειμένου να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους.
Το θέμα έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση με τους περιφερειάρχες Πελοποννήσου και Ηπείρου να ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού για να ανασταλεί η διαδικασία. Στον Πύργο Ηλείας εμφανίζονται αναδασωτέα ακόμη και κτήματα με κατοικίες, ευρύτερα στην Ηλεία αγροτεμάχια εμφανίζονται ως δασικά, ενώ στη Μεσσηνία «εξαφανίζονται» σπίτια και περιουσίες με καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις σε όλους τους δήμους. Ο περιφερειάρχης, υπογραμμίζει, ότι σταθερή θέση της Αυτοδιοίκησης και των πολιτών είναι η κατάρτιση, το συντομότερο δυνατόν, δασικών χαρτών, με βάση όμως τις αεροφωτογραφίες του 1945 ή αν δεν υπάρχουν αυτές, του 1960 και αφού προηγουμένως αντιμετωπιστούν εκκρεμότητες που υπάρχουν σε ιδιοκτησιακά ζητήματα, ειδικά στις περιοχές που ανήκουν στις λεγόμενες «Νέες Χώρες». O κ. Καχριμάνης υποστηρίζει πως με τους υπό ανάρτηση δασικούς χάρτες προκαλείται τεράστια αναστάτωση στους κατοίκους της υπαίθρου, θα υπάρξουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και υπονομεύεται κάθε προοπτική ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, για να προσθέσει πως «αν προχωρήσουν οι διαδικασίες ανάρτησης ως έχουν, σε λίγο θα επέλθει η πλήρης καταστροφή του πρωτογενούς τομέα». Σε συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, χαρακτήρισε ως σημαντικότατο έργο την κατάρτιση των δασικών χαρτών, ωστόσο εκτίμησε πως «πρέπει σε όλα αυτά, να υπάρχουν εχέγγυα και ορθή αποτύπωση». Ιδιαίτερα επικριτική προς την κυβέρνηση, με αιτιάσεις σχετικά με «προχειρότητα, έλλειψη σχεδιασμού και φοροεισπρακτική τακτική», είναι η ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, για την υπόθεση των δασικών χαρτών, 38 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ανάμεσά τους και ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Μεσσηνίας, Αντώνης Σαμαράς.
Ο τίτλος της ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, έχει τίτλο «Άλλος ένας Γολγοθάς των πολιτών με τους νέους δασικούς χάρτες» και μέσω αυτής, εμμέσως ζητούν από την κυβέρνηση να αποσύρει τους δασικούς χάρτες, προκειμένου να διορθωθούν λάθη και να πραγματοποιηθεί διαβούλευση με τους πολίτες.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου