28.1.17

Σοκ από το διάταγμα Τραμπ, η Google ανακαλεί το προσωπικό της στις ΗΠΑ

Ανησυχίες και καταγγελίες

Μετά το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ να «παγώσει» την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες, η Google ανακάλεσε το προσωπικό της που βρίσκεται εκτός της χώρας να επιστρέψει στις ΗΠΑ.
Η Google είπε στο BBC ότι ανησυχεί για το διάταγμα και για τα πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να «μπλοκάρουν» την είσοδο στις ΗΠΑ εξαιρετικά ταλαντούχων ανθρώπων.
Ανταποκριτής του BBC σημειώνει ότι η εντολή του Τραμπ σημαίνει ότι χιλιάδες πολίτες από το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία, την Υεμένη, το Σουδάν, τη Σομαλία και τη Λιβύη ίσως να μην μπορέσουν να επιβιβαστούν σε πτήσεις με προορισμό τις ΗΠΑ ακόμα και αν διαθέτουν πράσινη κάρτα.
Ήδη υπάρχουν πληροφορίες ότι δεν επιτρέπεται σε ταξιδιώτες από τις χώρες που αναφέρονται στο διάταγμα να επιβιβαστούν σε πτήσεις με προορισμό τις ΗΠΑ.
Ιρακινός δημοσιογράφος που ζει στις ΗΠΑ έγραψε στο Facebook ότι οι Αρχές στο Κατάρ δεν επέτρεψαν στον πατέρα του να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό το Λος Άντζελες.
Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι λαμβάνει το μέτρο αυτό για να κρατήσει μακριά από αμερικανικό έδαφος «τους ακραίους ισλαμιστές τρομοκράτες».
Η Αμερικανο-Αραβική Επιτροπή Κατά των Διακρίσεων ανακοίνωσε ότι φαίνεται να απαγορεύεται η είσοδος τόσο σε ανθρώπους που έχουν βίζα, όσο και σε κατόχους πράσινης κάρτας. Κάλεσε τους πολίτες των επτά αυτών χωρών που ζουν στις ΗΠΑ να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό.
Το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ.
Ανησυχία εκφράζει και η Σίλικον Βάλεϊ, όπου εργάζονται πολλοί μη Αμερικανοί. Ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ σε μακροσκελή ανάρτησή του τονίζει την ανησυχία του για το διάταγμα του Τραμπ και σημειώνει ότι και ο ίδιος -όπως πολλοί Αμερικανοί- είναι γιος μεταναστών.
Οι New York Times γράφουν σε άρθρο τους ότι το διάταγμα είναι παράνομο, καθώς εδώ και περίπου μισό αιώνα το αμερικανικό Κογκρέσο έχει απαγορεύσει τις διακρίσεις κατά μεταναστών στη βάση της καταγωγής.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου