13.2.17

ΑΚΡΙΤΟΧΩΡΙ ΚΟΡΩΝΗΣ - ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ 105 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ !!!

Το καλοκαίρι του 1912, ο νεαρός δικηγόρος Κωνσταντίνος Τσώνης, φεύγοντας από το χωριό του το Ακριτοχώρι (Γρίζι) της Κορώνης, για να πολεμήσει στους Βαλκανικούς πολέμους, φύτεψε δίπλα στη βρύση του χωριού έναν πλάτανο.
Έχασε τη ζωή του στη μάχη της απελευθέρωσης της Φλώρινας, το Νοέμβριο του 1912, πολεμώντας ως απλός στρατιώτης, αφού είχε αρνηθεί – λόγω των σπουδών του – να γίνει αξιωματικός.
Εικάζεται ότι η σωρός του ενταφιάστηκε σε κοινό τάφο, κοντά στη Φλώρινα.
Εκατόν πέντε χρόνια μετά οι συγχωριανοί του, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου, τιμώντας τη μνήμη του, τοποθέτησαν στον πλάτανο, πινακίδα όπου αναφέρεται συνοπτικά η ιστορία του.
Την πινακίδα αποκάλυψαν το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου,  ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης και ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, μέλος της μεγάλης οικογένειας των Τσωναίων, που ξεκίνησαν πριν το 1821 την κάθοδό τους από το Χρισοβίτσι της Αρκαδίας, στη Μεσσηνία ως ποιμένες.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμη οι αντιδήμαρχοι Πύλου – Νέστορος Πελαγία Λευτάκη και Μεσσήνης Τάσος Τσερπές, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ακριτοχωρίου Βαγγέλης Τσώνης, σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου, το σύνολο των κατοίκων του χωριού καθώς και φίλοι από γειτονικά χωριά.
Ακολούθησε  το παραδοσιακό λιώσιμο του παστού και γλέντι μέχρι αργά το βράδυ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου