21.2.17

18χρονη φοιτήτρια έφυγε από τη ζωή, σε επέμβαση ρουτίνας

Η 18χρονη έφυγε από τη ζωή λόγω «καθολικής περιτονίτιδας».

Μια 18χρονη φοιτήτρια, εισήχθη δύο φορές σε κρατικό νοσοκομείο της Μακεδονίας, λόγω σκωληκοειδίτιδας, αλλά, σύμφωνα με το seleo.gr, οι δύο βασικοί εφημερεύοντες γιατροί (χειρουργός και παθολόγος) απουσίαζαν και οι ειδικευόμενοι συνάδελφοί τους αποφάνθηκαν «εμπύρετη γαστρεντερίτιδα» και της έδωσαν εξιτήριο. 
Η 18χρονη ωστόσο, έφυγε από τη ζωή λόγω «καθολικής περιτονίτιδας».
Τέσσερις γιατροί του νοσοκομείου καταδικάστηκαν σε φυλάκιση από 10 έως 18 μήνες ενώ δύο γιατροί δεν είχαν προσέλθει την ημέρα της εφημερίας, όπως είχαν υποχρέωση. 
Παράλληλα, το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε την απόφαση του Εφετείου με την οποία υποχρεώνεται το νοσοκομείο να καταβάλει περίπου το ποσό των 560.000 ευρώ στους γονείς, τα τρία αδέλφια, τον παππού και τη γιαγιά της 18χρονης.
Η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διεξήχθη αποδίδει «πλημμελή άσκηση καθηκόντων» και ευθύνες για τον θάνατο της κοπέλας σε 7 γιατρούς του νοσοκομείου, μεταξύ των οποίων και ο διοικητής του νοσοκομείου (τελικά καταδικάστηκαν τέσσερις). 
Μάλιστα, στην ΕΔΕ υπογραμμίζεται ότι η ασθενής δεν είχε την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση και η πάθησή της εξελίχθηκε σε σηπτική καταπληξία. Έτσι, «μια πάθηση που έχει πολύ χαμηλή θνητότητα (η οξεία σκωληκοειδίτιδα έχει θνητότητα 0,1%) εξελίχθηκε σε περιτονίτιδα (θνητότητα 10%) και αργότερα σε πάθηση με πολύ υψηλή θνητότητα (η σηπτική καταπληξία παρουσιάζει θνητότητα 50%)».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου