7.2.17

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΕΙΤΟΡΙΔΕΚΤΟΜΗΣ - 200 εκατομμύρια γυναίκες ζουν με ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων


200 εκατομμύρια γυναίκες ζουν με ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων

Διακόσια εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ζουν έχοντας υποστεί κάποια μορφή ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων.
 Αυτή η βάρβαρη πράξη, πραγματοποιείται κυρίως σε κορίτσια μέχρι 15 ετών.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της κλειτοριδεκτομής, η ευρωβουλευτής Μαλίν Μπιόρκ, μέλος της επιτροπής  για τα Δικαιώματα των Γυναικών, επισημαίνει:

Το δικαίωμα στο σώμα μας και στη σεξουαλικότητά μας αποτελεί τεράστιο ζήτημα και ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων αποτελεί σοβαρή, πατριαρχική επίθεση στο γυναικείο σώμα.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Υγείας, υπάρχουν σήμερα ζωντανές περίπου 200 εκατομμύρια γυναίκες, που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων. Η πρακτική αυτή είναι πιο παλιά ακόμα και από το Χριστιανισμό και το Ισλάμ. Και ενώ δεν συνδέεται με τη θρησκεία, συνδέεται πάρα πολύ με την πατριαρχία. Η κλειτοριδεκτομή είναι ένας τρόπος να ελέγξεις το γυναικείο σώμα και τη σεξουαλικότητά του.
Η ΕΕ και τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν οικονομικά τα τοπικά κινήματα και τους οργανισμούς που προωθούν τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα δικαιώματα των γυναικών, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην αντισύλληψη και την ασφαλή και νόμιμη άμβλωση.
Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η κλειτοριδεκτομή θα πρέπει να αποτελεί αιτία για την παροχή ασύλου και θα πρέπει να θεσπίσουμε νόμους εναντίον της.
Είναι πολύ σημαντικό να μην απομονώσουμε την κλειτοριδεκτομή και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια μορφή βίας και ως φεμινίστριες πρέπει να απορρίψουμε όλες τις μορφές βίας που βασίζονται στο φύλο.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου