7.2.17

Ο Γαβαλάς χρωστάει στο Ελληνικό δημόσιο, δίνει περίπου 20 εκατ. αλλά ουδείς τα παίρνει - Γιατί;

Ο γνωστός επιχειρηματίας μόδας πτώχευσε και βρέθηκε στις φυλακές ενώ τα χρέη του προς το Δημόσιο ταμείο εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια ευρώ

Είναι πιθανότατα μια από τις μεγαλύτερες παθογένειες της ελληνικής έννομης τάξης που περιπλέκεται στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και – ακόμα- αδυνατεί να εναρμονιστεί στις συνθήκες της κρίσης, είναι αυτή που αποκαλύφθηκε πριν από 4 χρόνια με την περίπτωση του επιχειρηματία Λάκη Γαβαλά.
Ο γνωστός επιχειρηματίας μόδας πτώχευσε και βρέθηκε στις φυλακές ενώ τα χρέη του προς το Δημόσιο ταμείο εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Η πρόταση που έκανε προς το ΥΠΟΙΚ προ 4 ετών ήταν απλή και προφανώς απηχεί και τις προσπάθειες εκατοντάδων επιχειρηματιών οι οποίοι είδαν τις επιχειρήσεις τους να συνθλίβονται μέσα στα γρανάζια της κρίσης.
Όλοι αυτοί, οι περισσότεροι τουλάχιστον - αφού δεν είναι όλοι μπαταχτσήδες - βρέθηκαν να χρωστούν εκατομμύρια στο Δημόσιο και να μην έχουν καμία ρευστότητα. Είχαν όμως μεγάλη ακίνητη περιουσία η οποία ακόμα και με την πτώση της κτηματαγοράς αξίζει πολλά πολλά εκατομμύρια.
Ήρθε λοιπόν (και έγινε γνωστό λόγω της επωνυμίας του) ο Λάκης Γαβαλάς να προτείνει στο ελληνικό δημόσιο συμψηφισμό των χρεών του με τα ακίνητά του μεταξύ των οποίων και το γνωστό ακίνητο της Κάντζας, ένα "κτιριακό συγκρότημα γραφείων, χώρων επίδειξης και αποθηκών, συνολικής επιφάνειας 14.956,94 τ.μ, που ευρίσκεται εντός οικοπέδου στην Παιανία (Κάντζα) του ν. Αττικής, στο 39ο χιλιόμετρο της Αττικής Οδού (έξοδος 17), αξίας που υπερβαίνει τα 32.000.000 ευρώ, με βάση τις εκτιμήσεις Διεθνών Οίκων".


Στο ΥΠΟΙΚ
Ο δικηγόρος του Γαβαλά, πήγε στον τότε υπουργό Γιάννη Στουρνάρα και του το έθεσε προφορικά και εγγράφως. Η απάντηση που λέει ότι πήρε ήταν πως "το Δημόσιο δεν θέλει ακίνητα, θέλει ρευστό". Αυτή άλλωστε είναι η προφανής απάντηση. Το ερώτημα είναι αφού δεν υπάρχει ρευστό, γιατί δεν παίρνει τα ακίνητα για να ισοσκελίσει έστω μέρος της ζημίας;

Μα κι εδώ το θέμα είναι σχετικά απλό. Γιατί ΔΕΝ υπάρχει καμία νομική δυνατότητα του Δημοσίου να κάνει συμψηφισμό με ακίνητα για χρέη προς αυτό.
Όπως λέει μάλιστα ο κ. Παγορόπουλος "θα μπορούσε πολύ απλά στην τελευταία ρύθμιση για τις κληρονομικές διαδοχές που έφερε το υπουργείο Οικονομικών και "δέχεται την εκχώρηση ακινήτου έναντι οφειλής, να συμπεριληφθεί η δυνατότητα και ενός οφειλέτη του δημοσίου να εκχωρεί το ακίνητό του έναντι της οφειλής. Θα γινόταν δε κατ αναλογία ή με απλή επέκταση της διατάξεως".


Η περιφέρεια
Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα μετά τη γνωστοποίηση ότι η Περιφέρεια Αττικής, η οποία δαπανά 7,5 εκατομμύρια το χρόνο για πάγια μισθώματα αναζητά νέο κτίριο για να εντάξει σε ένα κτίριο όλες τις υπηρεσίες της που βρίσκονται διάσπαρτες στο λεκανοπέδιο.
Όπως λέει ο κ. Παγορόπουλος "θυμίζω, ότι, ήδη από τον Μάρτιο του 2013 (συνεδρίαση της 20.3.2013), ο εντολέας μου έχει αποδεχτεί προσφορά της Περιφέρειας ύψους 19.500.000 ευρώ για το (υπερμοντέρνο με εξαιρετικές ανέσεις και χώρους στάθμευσης) κτιριακό συγκρότημα της Κάντζας.
Η προσφορά δεν υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια, για άσχετους με αυτόν λόγους. Στη συνέχεια, προσέφερε ευθέως το συγκεκριμένο ακίνητο (και άλλα μαζί με αυτό) στο ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να προβεί αυτό σε μονομερή αξιολόγησή του, σε μια ειλικρινή πρόταση για την πλήρη και ολοσχερή εξόφληση των οφειλομένων του προς αυτό. Ούτε σε αυτήν την περίπτωση έλαβε απάντηση.  Επειδή, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, επανέρχεται σε ανοιχτή συζήτηση το πάγιο αίτημα της Περιφέρειας Αττικής για συμμάζεμα των υπηρεσιών της, σας καλώ για λογαριασμό του εντολέα μου να συμπεριλάβετε και πάλι στην έρευνά σας για την επιλογή του νέου κτιρίου και το εν λόγω κτιριακό συγκρότημα, όπως πράξατε στο παρελθόν".
Η επιστολή εστάλη ήδη στην περιφερειάρχη κα. Δούρου αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχετικός διαγωνισμός για την ανεύρεση κτιρίου έχει κλείσει και βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης του  κτιρίου.


capital.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου