13.2.17

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 534 ΝΕΚΡΟΙ !!! "Ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια φασισμός" - Μνημόσυνο για τους εκτελεσμένους από τους ναζί


"Ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια φασισμός" - Μνημόσυνο για τους εκτελεσμένους από τους ναζί Περίπου 35 χρόνια ιστορίας έχει το μνημόσυνο που γίνεται για τους 534 πατριώτες που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στο στρατόπεδο της Καλαμάτας, στις 8 Φλεβάρη του 1994, όμως πρώτη φορά Μητροπολίτης βρέθηκε στην τελετή.
 Και εκτός από τον Μητροπολίτη βρέθηκε στο μνημόσυνο και βουλευτής, κάτι που έχει συμβεί ελάχιστες φορές στο παρελθόν. 
Το μνημόσυνο ξεκίνησε να γίνεται επί δημαρχοντίας Σταύρου Μπένου, όμως οι εκπρόσωποι των αρχών απέφευγαν να προσέλθουν, ακόμη το αποφεύγουν πολλοί. 
Και ο λόγος είναι αυτός που υπαινίχθηκε και φέτος η εκπρόσωπος των συγγενών και απογόνων των εκτελεσμένων, Πότα Κακκαβά, ότι δηλαδή η μνήμη τους αμαυρώθηκε άδικα λίγο μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς, όταν επανήλθαν στην εξουσία οι ντόπιοι συνεργάτες των κατακτητών, που αμείλικτα επεδίωκαν να σβήσουν κάθε μνήμη αντίστασης και αγώνα για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη…
EKTELESTHENTES-MNHMEIO-12-02-17.jpgΣτο νεκροταφείο της Καλαμάτας, το μνημόσυνο για τους 534 εκτελεσμένους, σύμφωνα με τον αριθμό που παρουσίασε η Πότα Κακκαβά, είχε ίσως τον περισσότερο κόσμο από κάθε προηγούμενο, σε ό,τι αφορά τους εκπροσώπους των αρχών. 
Ειδικότερα, παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, η βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη. Το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, εκπροσώπησε ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Φάββας ενώ παραβρέθηκε και ο αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.  
Επίσης έδωσαν και φέτος το «παρών» οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, Μανώλης Μάκαρης, Θόδωρος Μπρεδήμας, Μιχάλης Αντωνόπουλος.
EKTELESTHENTES-MNHMOSYNO-EPISHMOI-12-02-17.jpg«Είναι πάντα θλίψη και πικρός πόνος σε τέτοιες στιγμές όταν υποχρέωση και καθήκον ιερό σε καλούν να αναφερθείς σε γεγονότα που έχουν σημαδέψει βαθιά την ψυχή σου και που πλήρωσες μαζί με αμέτρητους πατριώτες αυτά που δεν τους χρωστούσαν» ανέφερε η Πότα Κακκαβά, ξεκινώντας την ομιλία της για το ιστορικό γεγονός της εκτέλεσης των πατριωτών στο στρατόπεδο της Καλαμάτας. Ήταν Σάββατο 6 Φλεβάρη, όπως σημείωσε, όταν οι Γερμανοί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους συνέλαβαν στην περιοχή της αγοράς της Καλαμάτας περίπου 1.800 άτομα. Τελικά δυο μέρες μετά εκτελέστηκαν 534 άτομα, είπε η κ. Κακκαβά, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν τα ονόματα όλων των εκτελεσμένων, γιατί μετά την απελευθέρωση οι συνεργάτες των Γερμανών κατέστρεψαν τα αρχεία των συλλόγων των συγγενών των θυμάτων, ενώ πολλοί συγγενείς δεν πήγαν να ξαναδηλώσουν τα ονόματα, φοβούμενοι συνέπειες από τα άτομα που έλεγχαν τότε την κατάσταση.
KAKKAVA-POTA-EKTELESTHENTES-12-02-17.jpgΗ εκπρόσωπος των συγγενών και απογόνων των θυμάτων σχολίασε ότι «έχω ακούσει αρκετούς να μας κατακρίνουν και να μας λένε ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια και πρέπει να διακόψουμε να μιλάμε για το παρελθόν γιατί αναμοχλεύονται τα πάθη και τα μίση. Απαντάμε, την αναμόχλευση τη φοβούνται και τρέμουν αυτοί που έχουν προκαλέσει τα πάνδεινα και συνεχίζουν να καταστρέφουν ό,τι τους μπαίνει εμπόδιο στα βάρβαρα σχέδιά τους. Εμείς τους απαντάμε πάλι πως η λησμονιά φέρνει καινούργια μίση και πάθη. Εμείς λέμε πως η ιστορία του παρελθόντος διδάσκει την αποφυγή τραγικών λαθών στο παρόν και στο μέλλον. Λαθών που συνήθως οδηγούν σε ολέθριους πολέμους και καταστροφές. Όποιος αδιαφορεί για το ιστορικό παρελθόν του αυτοκαταδικάζεται σε πολιτική ανωριμότητα. Εμείς δεν θέλουμε να ξεχάσουμε γιατί έτσι τιμούμε τους απανταχού ήρωές μας, έτσι μισούμε τον πόλεμο, γι’ αυτό αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο».
KOZOMPOLH-STEFANI-12-02-17.jpg
Η βουλευτής και εκπρόσωπος της Βουλής Γιώτα Κοζομπόλη καταθέτει στεφάνι
Οι συγγενείς των θυμάτων, ανέφερε η κ. Κακκαβά, δεν γνώριζαν τι απέγιναν οι άνθρωποί τους και έτσι πήγαν στο στρατόπεδο, όπου οι Γερμανοί τους είπαν ότι έστειλαν τους συλληφθέντες ως εργάτες στη Γερμανία. Ωστόσο οι συγγενείς είδαν στην πύλη του στρατοπέδου αίματα και αποφάσισαν να ακολουθήσουν τα ίχνη τους, που έφταναν μέσω της οδού Φαρών μέχρι την Παραλία. Γύρισαν πίσω στο στρατόπεδο, συνέχισε η κ. Κακκαβά, και ρώτησαν τους γείτονες αν γνωρίζουν τι έγινε. Εκείνοι τους απάντησαν ότι όλη τη νύχτα ακούγονταν πυροβολισμοί και πηγαινοέρχονταν στρατιωτικά καμιόνια. Τελικά αργότερα έμαθαν ότι οι συγγενείς τους πράγματι εκτελεστεί και θαφτεί στην περιοχή των παλιών σφαγείων, ενώ μετά την απελευθέρωση επιτροπή από Άγγλους και Εβραίους τους ξέθαψε, τους κατέγραψε και τους παρέδωσε στις οικογένειές τους.
FAVVAS-GIO-MNHMOSYNO-12-02-17.jpg
Κατάθεση στεφάνου από τον εκπρόσωπο του δημάρχου Καλαμάτας, δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Φάββα
Η κ. Κακκαβά τόνισε ότι «η θυσία σας, αλησμόνητοι νεκροί μας, θα είναι για εμάς ορόσημο που θα φωτίζει πάντα τα βήματά μας και θα μας εμψυχώνει στους αγώνες μας για ειρήνη, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και ένα καλύτερο μέλλον. Γι’ αυτό καλώ όλους μας να αντιταχθούμε στους ισχυρούς της γης με την περιφρούρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ας πούμε όλοι μαζί «ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια φασισμός». Πάντοτε γενναίοι και χαμογελαστοί πορευτήκατε στης λευτεριάς τη ματωμένη στράτα μαζί με τόσους γενναίους της γενιάς σας. Παντοτινή η μνήμη σας αλησμόνητοι γενναίοι νεκροί μας».
MPREDHMAS-THEOD-MNHMOSYNO-12-02-17.jpg
Λουλούδια στο μνημείο από τον Θόδωρο Μπρεδήμα, ο οποίος έκανε και την πρόταση στην Περιφέρεια για τη δημιουργία μνημείου των εκτελεσμένων στον τόπο θυσίας, το παλιό στρατόπεδο Καλαμάτας
Μετά το τέλος της εκδήλωσης η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, σημείωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, προκειμένου η μνήμη των θυμάτων να τιμάται στο διηνεκές, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει τη φιλοτέχνιση μνημείου στον τόπο της εκτέλεσης, στο πρώην 9ο Σύνταγμα Πεζικού. Πρόσθεσε ότι ο διαγωνισμός για την ανάθεση του μνημείου θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Μάρτη.
Στ.Μ. 
MAKARHS-MAN-MNHMOSYNO-12-02-17.jpg
Λουλούδια από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλη Μάκαρη και τον πρώην δημοτικό σύμβουλο Παύλο Γκραίκη

ALEXIOU-KOSTAS-MNHMOSYNO-12-02-17.jpg
Ο Κώστας Αλεξίου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδήκισης των Γερμανικών Οφειλών στην Ελλάδα

ALEIFERH-KOZOMPOLH-FAVVAS-BREDHMAS-12-02-17.jpg

 Από το kalamatajournal.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου