7.2.17

73 χρόνια μετά την μαζική εκτέλεση της 8ης Φλεβάρη από τους ναζί στο σύνταγμα Καλαμάτας, συνεχίζουμε και τιμούμε

Ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των θυσιαστηρίων και των ολοκαυτωμάτων που συνθέτουν το ηρωικό μαρτυρολόγιο του επικού αγώνα του λαού μας για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας, είναι και η θυσία των πατριωτών μας στις 8 Φλεβάρη 1944 που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στο Σύνταγμα (Παλιό Στρατόπεδο) και ενταφιάστηκαν στα παλιά Δημοτικά Σφαγεία της πόλης (Δυτική Παραλία).
Όλοι τους σχεδόν είχαν συλληφθεί σε μπλόκο στην αγορά της Καλαμάτας (Παλιά Αγορά) από τους Γερμανούς και τα Τάγματα Ασφαλείας. 
Οι εκτελέσεις έγιναν νύχτα στο στρατόπεδα με ανάμενες της μηχανές των αυτοκινήτων για να καλύψουν των ήχο των πυροβολισμών.
 Μετά το μακάβριο έργο τους, με μέτρα για να μην γίνουν αντιληπτοί από τους Καλαματιανούς και τους συγγενείς,  μετέφεραν τα πτώματα με φορτηγά και τα έθαψαν ομαδικά στην άμμο της παραλίας. Στη Συνέχεια οι κατοχικοί παράγοντες και συνεργάτες τους διέδωσαν ότι οι συλληφθέντες  μεταφέρθηκαν δήθεν στη Γερμανία σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας.
Ο ακριβής αριθμός των πατριωτών που εκτελέστηκαν στις 8 Φλεβάρη του '44 ακόμα και σήμερα είναι άγνωστος. Εκτός από τα 200 ονόματα  που είναι αναγραμμένα σήμερα στο νεκροταφείο της Καλαμάτας υπάρχουν μαρτυρίες που ανεβάζουν τους εκτελεσμένους σε πάνω από 500. Το τρομοκρατικό κλίμα και η ωμή βία που επιβλήθηκαν στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης μετά τη Δεκεμβριανά και τη συμφωνία της Βάρκιζας, καθιστούσαν τους συγγενείς των νεκρών στόχους και ήταν αιτία για διώξεις που έφταναν μέχρι και τη δολοφονία τους. Οι λαομίσητοι ταγματασφαλίτες που το Φλεβάρη του '44 είχαν σκοτώσει μαζί με τους Γερμανούς  συνεργάτες τους όλο αυτό το κόσμο, τώρα το Μάη του '45 ήταν ελεύθεροι και αποκατεστημένοι στον κρατικό και στον παρακρατικό μηχανισμό, εξουσιοδοτημένοι να σκοτώνουν και να βασανίζουν. Αυτή ήταν η αιτία που πολλοί δεν τόλμησαν να δηλώσουν τα ονόματα των νεκρών.
Για το δραματικό γεγονός στις 8 Φλεβάρη του 1944 ο αείμνηστος συμπατριώτης μας αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Νίκος Καράμπελας στο βιβλίο του (Μεσσηνιακό Βιογραφικό Λεξικό) αναφέρει: " Το κακούργημα αυτό αποκαλύφθηκε τυχαία μετά την απελευθέρωση, τέλη Μάη του '45, όταν στην ακρογιαλιά κοντά στα δημοτικά σφαγεία μερικά σκυλιά του παρακείμενου συνοικισμού οσφρήστικαν σάρκες και αφού έσκαψαν με τα πόδια τους ξεσκέπασαν ανθρώπινα μέλη. 
Κατάπληξη, οργή και μίσος προκάλεσε το ομαδικό αυτό έγκλημα των χιτλερικών, όταν συνεργεία ξέθαψαν και συγκέντρωσαν τα πτώματα των πατριωτών γιατί οι πράκτορες και συνεργάτες των Γερμανών είχαν έντεχνα διαδώσει ότι οι εκτελεσθέντες είχαν δήθεν μεταφερθεί στη Γερμανία για να εργαστούν σε εργοστάσια".
Η 8η Φλεβάρη είναι βαθιά αποτυπωμένη στη μνήμη όλων όσων τα έζησαν και ιδιαίτερα των οικογενειών τους, γιατί είναι ένα δραματικό γεγονός ηρωισμού και θυσίας, γιατί δείχνει ότι η ιστορία του απελευθερωτικού αγώνα κάθε λαού γράφεται με αγώνες αίμα και δάκρια. Και η εποποιία του Ελληνικού λαού η αθάνατη Εθνική μας Αντίσταση, στην τετράχρονη φασιστική σκλαβιά, γράφτηκε με ηρωικούς αγώνες, θυσίες άφθονο αίμα και πολλά δάκρυα. 
Με τις συλλήψεις και εκτελέσεις χιλιάδων πατριωτών, με το κάψιμο και το ξεκλήρισμα των κατοίκων ολοκλήρων χωριών, με τις φυλακές και τα στρατόπεδα που αποτελούσαν συστατικό στοιχείο της νέας φασιστικής τάξης.
Προσπάθησαν οι χιτλερικοί δήμιοι να κάμψουν την ηρωική αντίσταση του λαού μας. 
Όσο σκληρά και αν ήταν τα αντίποινα των χιτλερικών δημίων και των συνεργατών τους άλλο τόσο ήταν το ανέβασμα, το αγωνιστικό φρόνημα και το πνεύμα θυσίας του λαού μας, με την καθοδήγηση του ΚΚΕ που ήταν ο εμπνευστής και καθοδηγητής της Εθνικής μας Αντίστασης και των οργανώσεών της, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και των υπόλοιπων, που ενσάρκωναν τους κόπους και τα ιδανικά του λαού μας, για τη λευτεριά, εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική και οικονομική πρόοδο.
Χιλιάδες είναι οι ηρωικοί πατριώτες σε όλη την Ελλάδα που πότισαν με το αίμα τους κάθε σπιθαμή μαρτυρικής γης, για να ανατείλει ο ήλιος της λευτεριάς της πατρίδας μας: Δίστομο, Καλάβρυτα, Κούρνοβο, Κοκκινιά, Σκοπευτήριο Καισαριανής, Μονοδέντρι, Παλιόχουνη, Σύνταγμα Καλαμάτας, Νέδοντας Καλαμάτας και δεκάδες άλλα θυσιαστήρια, συνθέτουν το ηρωικό μαρτυρολόγιο του λαού μας στα χρόνια της τριπλή φασιστικής κατοχής.
Η θυσία των συμπατριωτών μας στις 8 Φλεβάρη 1944, αλλά και όλοι οι ηρωικοί νεκροί του αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας από τους κατακτητές και τους συνεργάτες τους διδάσκουν και δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει σήμερα το εργατικό - λαϊκό κίνημα, η νέα γενιά.
Χρειάζεται ετοιμότητα και επαγρύπνηση.  
Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος δεν είναι κάτι μακρινό, κάτι άγνωστο, κάτι που χάθηκε πίσω στα βάθη της ιστορίας, δεν είναι μόνο μια ανάμνηση των παλιών πολεμιστών για να διηγούνται ιστορίες στα εγγόνια και στα δισέγγονά τους.
Πόλεμος, γίνεται αυτή τη στιγμή στη γειτονιά μας και δεν είναι απίθανο να γενικευτεί παρασέρνοντας στη δύνη του και το λαό μας.  Πλέον είναι φανερό σε όποιον έχει μάτια, πως ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής είναι καταστροφικός για τον άνθρωπο και την ανθρωπότητα όχι μόνο γιατί καταστρέφει το περιβάλλον, αλλά, κυρίως γιατί είναι "καταραμένος" να περνάει κρίσεις. 
Η καπιταλιστική κρίση (κρίση υπερπαραγωγής), απαιτεί για το ξεπέρασμά της μεγάλες καταστροφές. Καταστροφή των συσσωρευμένων κεφαλαίων που βρίσκονται είτε με τη μορφή  εμπορευμάτων που απαξιώνονται, είτε με τη μορφή εργοστασίων και κλάδων που καταστρέφονται, είτε με τη μαζική απαξίωση του εμπορεύματος που λέγεται ανθρώπινη εργασία (ανεργία, μέτρα για μείωση του μισθολογικού κόστους, χτύπημα ασφαλιστικού κτλ)!
Στον ανταγωνισμό που διεξάγεται για το ποιός τελικά θα αναγκαστεί να πληρώσει τη νύφη, μπορεί να έχουμε φαινόμενα συμφωνιών που σπάνε, δημιουργία  νέων συμμαχιών και διάφορων φαινομένων που σήμερα μπορεί ούτε καν να  τα φανταζόμαστε! 
Οι αστοί της κάθε χώρας θέλουν να βγουν πιο ενισχυμένοι από τους αστούς των άλλων ανταγωνιστικών κρατών, και είναι ικανοί για όλα, ακόμα και για πόλεμο, αν θεωρούν ότι έτσι τα συμφέροντα τους θα βγουν πιο ενισχυμένα. 
Οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να πέσουν στην παγίδα να διαλέξουν για τα συμφέροντα ποιού θα σκοτωθούν.
ΥΓ. Είναι πρόκληση, λίγες μέρες μετά, τη μαύρη επέτειο της 8ης Φλεβάρη, να επισκέπτεται την Καλαμάτα ο αρχιναζί Μιχαλολιάκος και μάλιστα δίπλα στο μνημείο της Εθνικής αντίστασης!


Γιαννακούλιας Κώστας
Πρόεδρος του παραρτήματος Καλαμάτας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου