21.2.17

ΣΕ ΤΙΜΕΣ ...ΟΥΙΣΚΙ !!! ΜΑΣ ΚΟΒΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΑΚΙ !!!

Εικόνα... ρακοκάζανου που βράζει θυμίζει η κατάσταση στην αγορά του τσίπουρου, έπειτα και από το προχθεσινό τελεσίγραφο της Κομισιόν, που απειλεί την Ελλάδα με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί εντός δύο μηνών στην υποχρέωση να εξισώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης με αυτόν που ισχύει με όλα τα οινοπνευματώδη ποτά.
 Πιθανή εναρμόνιση της χώρας με αυτά που απαιτεί η ΕΕ θα διπλασιάσει τον ΕΦΚ στο εμφιαλωμένο τσίπουρο, αυξάνοντας σε ποσοστό 30%-40% την τιμή της φιάλης στο ράφι του σούπερ μάρκετ, ενώ ταυτόχρονα θα δεκαπλασιάσει(!) τον φόρο στα μικρά αποστακτήρια των λεγόμενων διημέρων.
Μια τέτοια εξέλιξη, όπως λένε στον «Αγρότη» άνθρωποι της αγοράς, θα έχει καταστροφικές συνέπειες στον κλάδο, θα μειώσει κάθετα την κατανάλωση, άρα και την παραγωγή, ενώ θα πλήξει σοβαρά τον πρωτογενή κλάδο της αμπελοκαλλιέργειας.
Ο φορολογικός συντελεστής στο τσίπουρο είναι σήμερα 12,75 ευρώ ανά λίτρο άνυδρης αλκοόλης, έναντι 25,5 ευρώ που ισχύει για τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά. 
Πιο συγκεκριμένα σε μια φιάλη τυποποιημένου τσίπουρου των 700 ml, με 40% βαθμούς αλκοόλης, αντιστοιχεί με το σημερινό καθεστώς Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης 3,57 ευρώ.
Επιβάρυνση
Με τον διπλασιασμό, ο φόρος θα ξεπεράσει τα 7 ευρώ και με την προσθήκη του επιπλέον ΦΠΑ θα επιφέρει μια συνολική επιπλέον επιβάρυνση στο ράφι της τάξης των 4,5-5 ευρώ. 
Το συγκεκριμένο ποτό εντάχθηκε από τις ελληνικές Αρχές ως προστατευόμενο παραδοσιακό ελληνικό προϊόν, ακολουθώντας το ούζο, το οποίο ωστόσο έχει κατοχυρωθεί στην Ε.Ε. από το 1993.
Η ΕΕ έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη την εξίσωση του ΕΦΚ, επισημαίνοντας πως στο τσίπουρο και στην τσικουδιά δεν ισχύουν οι εξαιρέσεις και παρεκκλίσεις από την ευρωπαϊκή νομοθεσία που έχουν κατοχυρωθεί για το ούζο. Ουσιαστικά η Κομισιόν ζητά τον διπλασιασμό του φόρου που ισχύει σήμερα, κάτι που θα εξισώσει την τιμή του τσίπουρου με αυτή του ουίσκι, της βότκας, του τζιν και των άλλων εισαγόμενων αλκοολούχων ποτών.
«Αν συμβεί αυτό οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές, για τον επιπλέον λόγο ότι έχουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό του χύμα διακινούμενου τσίπουρου από τους διήμερους αποσταγματοποιούς. Θα ανέβει η τιμή της φιάλης των 700 ml στα 16-17 ευρώ, από τα 11-12 σήμερα και από την άλλη θα έχουμε το χύμα να πωλείται στα 6 ευρώ. Θα είναι το τελειωτικό χτύπημα για πολλές εταιρείες του κλάδου», είπε στον «Αγρότη» ο Σταύρος Εζανίδης, υπεύθυνος του αποστακτηρίου του Τσάνταλη, στον Αγιο Παύλο Χαλκιδικής, που παράγει το Μακεδονικό Τσίπουρο.
«Το τσίπουρο είναι ένα εθνικό προϊόν για μας, ένα από τα ελάχιστα πράγματα που πάνε μπροστά στα χρόνια της κρίσης. Εμείς είχαμε τριπλασιασμό παραγωγής και πωλήσεων αυτά τα χρόνια, παρά τα γνωστά προβλήματα με τα διήμερα και τα παράνομα», ανέφερε από την πλευρά του ο Αθανάσιος Εξάρχου, υπεύθυνος του αποστακτηρίου στο Κτήμα Λαζαρίδη στη Δράμα, που παράγει το τσίπουρο με την ετικέτα «Ηδωνικό».
«Η πιθανή εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης θα είχε τραγικές συνέπειες στο κομμάτι της παραγωγής και των πωλήσεων. Θα μείωνε κάθετα την κατανάλωση και θα την έστρεφε προς τους παράνομους. 
Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως στο Ηδωνικό που παράγουμε εμείς, μόνο ο φόρος που αναλογεί στη φιάλη των 700 ml είναι 3,57 ευρώ συν ΦΠΑ, ενώ στις λαϊκές αγορές πωλείται χύμα τσίπουρο με 7 ευρώ το λίτρο, τελικό προϊόν. 
Αν διπλασιαστεί ο φόρος, η φιάλη που σήμερα έχει στο ράφι του σούπερ μάρκετ 14-15 ευρώ, σίγουρα θα ξεπεράσει τα 20, θα πάει στα 21, 22 ευρώ. 
Οσο και αν τίθενται ζητήματα ποιότητας, ελέγχου της σύστασης, ο καταναλωτής θα προτιμήσει το χύμα, με το 1/3 της τιμής».
Οι επίσημοι αποσταγματοποιοί κατηγορούν τους διήμερους για στρέβλωση της αγοράς, όχι μόνο γιατί πληρώνουν το 1/10 του φόρου που πληρώνουν οι ίδιοι, αλλά κυρίως γιατί διακινούνται πολλαπλάσιες ποσότητες από αυτές που προβλέπονται, χωρίς κανέναν έλεγχο. «Τα δικά μας δοχεία που περιέχουν αλκοόλη σφραγίζονται από το τελωνείο και η αποσφράγιση γίνει παρουσία τελωνειακών και υπαλλήλων του Χημείου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Εξάρχου.
Στο στόχαστρο
Η Κομισιόν, πάντως, δεν αφήνει στο απυρόβλητο και τους «διήμερους» αποσταγματοποιούς, για τους οποίους αναφέρει στην ανακοίνωσή της πως έχουν εξαιρετικά χαμηλό συντελεστή (της τάξης του 6%) και επισημαίνει πως αυτός δεν μπορεί να είναι μικρότερος από το 50%.
«Σήμερα έχουμε φόρο 0,59 ευρώ στο λίτρο, τον οποίο εμείς προπληρώνουμε. Αν ανέβει στο 50%, θα πάμε στα 6 ευρώ, δηλαδή θα δεκαπλασιαστεί. Θα κλείσουν τα καζάνια, κανέναν δεν θα συμφέρει πλέον να ασχολείται με το τσίπουρο, η αμπελοκαλλιέργεια θα πεθάνει», υποστήριξε στον «Αγρότη» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αμβυκούχων, Μιλτιάδης Στεργιούλης. Θα μείνει μόνο η απόσταξη τσίπουρου ως χόμπι, με μέγιστη ποσότητα 120 κιλών ανά αποστακτική περίοδο, που θα προορίζεται αποκλειστικά για οικογενειακή κατανάλωση και θα απαγορεύεται η πώλησή του, όπως ισχύει και σήμερα.


ethnos.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου