«Αφού το έγραψε το NEWSMESSINIA ... έτσι είναι»!

1.2.17

«Να λυθούν τα σοβαρά προβλήματα από την ανάρτηση δασικών χαρτών»

 Ο Υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές, Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Σε πάνω από 100.000 περιπτώσεις αγροτών σε όλη τη χώρα έχουν αναρτήσει δασικούς χάρτες ασύμβατους με τις καλλιέργειες και την πραγματικότητα. Η προχειρότητα και η ανικανότητά τους ακόμη και στο θέμα της ανάρτησης των δασικών χαρτών, δείχνει ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση ανίκανη να χειριστεί στοιχειώδη ζητήματα των πολιτών. 
Αναρτούν μη επικαιροποιημένους χάρτες, χωρίς τα όρια οικισμών και Σχεδίων Πόλης, περιλαμβάνουν αγροτεμάχια στα περιγράμματα των αναδασωτέων εκτάσεων, επιβάλλουν υπέρογκα παράβολα φοροεισπρακτικού χαρακτήρα. Καλά θα κάνουν να ακούσουν τις προτάσεις μας για να μην καταστρέψουν και το έργο των δασικών χαρτών που τόση ανάγκη έχει η χώρα.
Με ερώτησή μας στη Βουλή προτείνουμε λύσεις και ζητάμε απαντήσεις.
Η ερώτηση όπως κατατέθηκε

Μπροστά σε ξαφνικά και αναπάντεχα πρόσθετα προβλήματα έχουν βρεθεί οι πολίτες με το που ξεκίνησε η ανάρτηση των δασικών χαρτών. 
Τα προβλήματα αφορούν τόσο τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους με παραγωγικές εκτάσεις που έχουν χαρακτηρισθεί αναδασωτέες, αλλά και πολλούς επαγγελματίες και μικρομεσαίους για τους οποίους δημιουργούνται προβλήματα με τις υφιστάμενες άδειες των επιχειρήσεών τους. Την αναστάτωση αυξάνει ακόμη περισσότερο το αδικαιολόγητα υψηλό κόστος υποβολής των ενστάσεων επίλυσης των διαφορών με τους δασικούς χάρτες, που παραπέμπει  περισσότερο σε φοροεισπρακτικό μέτρο παρά σε διοικητική διαδικασία.
Η ανάρτηση  των δασικών χαρτών έγινε χωρίς καμιά ενημέρωση και ξαφνικά βρέθηκαν οι πολίτες να διαβάζουν  ΔΔ, ΔΑ, ΑΝ και διάφορους  κωδικούς χωρίς να καταλαβαίνουν  ούτε πώς προέκυψαν, ούτε τι σημαίνει. Έτσι  το μόνο που εισπράττει π.χ. ο αγρότης, είναι ότι το αγρόκτημά του χαρακτηρίζεται δασικό, κατά συνέπεια του αμφισβητείται πρώτα η ιδιοκτησία και ως άμεσο επακόλουθο η απώλεια των επιδοτήσεων που λαμβάνει μέχρι σήμερα.  Αυτό κυρίως συνέβη  διότι:
1. οι χάρτες δεν είναι επικαιροποιημένοι και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, διότι δεν έχουν θεωρημένα από τις πολεοδομικές υπηρεσίες [ΥΔΟΜ] τα Σχέδια Πόλης και τα όρια των οικισμών, και δεν υπάρχει θεώρηση των ορίων των εποικιστικών εκτάσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες πολιτικής γης
2. οι δασικές υπηρεσίες π.χ. της Ηλείας, περιέλαβαν στα περιγράμματα των αναδασωτέων εκτάσεων και εκτάσεις ανέκαθεν γεωργικού χαρακτήρα χαρακτηρίζοντας τες αναδασωτέες και υποχρεώνοντας τον πολίτη να υποβάλλει ένσταση σε μια έκταση την οποία η επιτροπή εξέτασης των αντιρρήσεων θα απορρίψει λόγω αναρμοδιότητας
3. δεν λειτουργούν τα αναγκαία από το νόμο γραφεία στήριξης σε ωράρια που να εξυπηρετούν τους πολίτες και ειδικά τους αγρότες που έχουν τα περισσότερα προβλήματα, ενώ οι ημερομηνίες υποβολής των ενστάσεων και ολοκλήρωσης της διαδικασίας είναι πολύ πιεστικές.
Συμπερασματικά, αποτέλεσμα της πρόχειρης διαδικασίας είναι να έχει δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση στις περιοχές που αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Θα ληφθούν τα κατάλληλα υποστηρικτικά μέτρα ενημέρωσης των πολιτών;
2. Θα γίνει επικαιροποίηση των χαρτών με τα Σχέδια Πόλεως, οικισμών και Χρήσεων Γης από τις πολεοδομίες, ώστε να αποφευχθούν άσκοπες ενστάσεις;
3. Θα  γίνει επικαιροποίηση με τα ανέκαθεν χρησιμοποιούμενα για γεωργική παραγωγή αγροτεμάχια, ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή των εκμεταλλεύσεων και η απώλεια των  επιδοτήσεων;
4. Θα μειωθούν  τα παράβολα που υποχρεούται να καταβάλλει ο ενιστάμενος, αφού βρίσκονται σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα; 
5. Θα υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος για την επίλυση των παραπάνω πραγματικών προβλημάτων;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Γιάννης Μανιάτης
Γιάννης Κουτσούκος

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου