16.2.17

Τσικνίστε… παντού! Η καλή μέρα από την… τσίκνα φαίνεται!

Όχι οποιαδήποτε ημέρα αλλά μία συγκεκριμένη, την Πέμπτη που απέχει 11 ημέρες από την Καθαρά Δευτέρα και σηματοδοτεί ουσιαστικά την έναρξη των Αποκριών.

Με το που ανοίγεις το μάτι και πριν ακόμη ο οργανισμός σου αρχίσει να ξυπνάει -άρα ούτε το στομάχι δε διαμαρτυρήθηκε- ξέρεις τι θα περιλαμβάνει το μενού του μεσημεριανού και βραδινού γεύματος.
Πρόκειται για την ημέρα που θα εξελιχθεί σε ένα υπαίθριο γλέντι με τη μυρωδιά της τσίκνας να περιπλανιέται στην ατμόσφαιρα. Η ακατάσχετη κρεατοφαγία,  η κραιπάλη, ο χορός, το τραγούδι και οι διάφορες μεταμφιέσεις είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της Τσικνοπέμπτης (τσίκνα + Πέμπτη).
Αν και ο κάθε κατεργάρης βρίσκεται κανονικά στον πάγκο του, είναι -κατά κάποιον τρόπο- μία άτυπη αργία.
Οι εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες αλλά και ιδιωτικές εταιρείες εγκαταλείπουν τα πόστα τους για να επιδοθούν στο «άθλημα» του ψησίματος και του καταβροχθίσματος.
Γιατί το κρέας έχει την τιμητική του
Κατά βάση πρόκειται για χριστιανική γιορτή και σχετίζεται με τη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής καθώς πρόκειται για την τελευταία εβδομάδα που οι πιστοί καταναλώνουν κρέας πριν την έναρξη της νηστείας.
Την επόμενη εβδομάδα, της Τυροφάγου, γίνεται κατανάλωση όλων των τροφών πλην του κρέατος και μετά ακολουθεί η Καθαρά Δευτέρα, ημέρα έναρξης της μεγάλης νηστείας του Πάσχα.
Εξάλλου ως είναι γνωστό την Τσικνοπέμπτη δίδεται το σύνθημα για τις Απόκριες, που σημαίνει αποχή από το κρέας, ή τα Καρναβάλια (Carnival) που προέρχεται από το λατινικό carnem levare (αποχή από το κρέας).
Υπάλληλος της ημέρας… ο καλός ψήστης
Σε οποιανδήποτε επιχείρηση κι αν δουλεύεις την Τσικνοπέμπτη το μόνο απαραίτητο προσόν που πρέπει να έχεις είναι μάστορας στο ψήσιμο.
Τότε κατευθείαν «βαφτίζεσαι» ο σημαντικότερος υπάλληλος της επιχείρησης για… την ημέρα!
Η διάθεση για δουλειά βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα καθώς η μυρωδιά της τσίκνας σου γαργαλάει τη μύτη. Έξω από επιχειρήσεις, οργανισμούς, στα στενά δρομάκια των πόλεων στήνονται πρόχειροι πάγκοι και δεκάδες ψησταριές. Το γλέντι ξεκινάει από νωρίς και το ποτό ρέει άφθονο.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου