11.2.17

ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ - Απειλές Τραμπ: Ο πρόεδρος του Ιράν «καλά θα έκανε να προσέχει» όταν μιλάει


Απειλές Τραμπ: Ο πρόεδρος του Ιράν «καλά θα έκανε να προσέχει» όταν μιλάει

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε χθες Παρασκευή τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί ότι «καλά θα έκανε να προσέχει» όταν μιλάει, εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Ρεπουμπλικάνος.
«Καλά θα έκανε να προσέχει», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροσκάφος του εν πτήσει προς τη Φλόριντα, ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε ο Ροχανί μερικές ώρες νωρίτερα.
«Στον ιρανικό λαό πρέπει να μιλούν με σεβασμό. Όποιον χρησιμοποιεί τη γλώσσα των απειλών, ο ιρανικός λαός θα τον κάνει να το μετανιώσει», υπογράμμισε ο Ροχανί κατά την ομιλία του για την 38η επέτειο της ισλαμικής επανάστασης του 1979, ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων συγκεντρωμένων στην Τεχεράνη.
Μετά την ορκωμοσία του Τραμπ την 20ή Ιανουαρίου, οι τόνοι δεν σταματούν να ανεβαίνουν μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης. Οι ΗΠΑ και το Ιράν διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους λίγο μετά την ισλαμική επανάσταση και την κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη.
Ο αμερικανός πρόεδρος επέκρινε εκ νέου τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που συνήφθη το 2015 ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) και η κυβέρνησή του επέβαλε πρόσφατα νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, με αφορμή μια δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από τις ένοπλες δυνάμεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Πολλά μέλη του στενού κύκλου του Ντόναλντ Τραμπ τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης μιας σκληρότερης στάσης έναντι της Τεχεράνης, αλλά δεν φθάνουν ως το να προτείνουν την ακύρωση της συμφωνίας του 2015, με την οποία επιβλήθηκαν περιορισμοί στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση μέρους των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
   Μπ. Γ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου