13.2.17

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟΥ

Του Σταύρου Στραβόλαιμου
                         
 Μέλους της Νομαρχιακής Συντ. Γραμματείας                             
Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών                                                                      
Μεσσηνίας


Στην σημερινή συγκυρία και κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται αφενός στο εσωτερικό της χώρας μας  και αφετέρου την αστάθεια  στον ευρωπαϊκό χώρο αλλά και διεθνώς,  η Ελλάδα  έχει μόνο  δυο επιλογές.

Είτε θα οικοδομήσει ένα κράτος που να μπορεί να αντιμετωπίσει επαρκώς  τις παγκόσμιες προκλήσεις και να συμβάλλει εποικοδομητικά σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο – από το προσφυγικό στη γειτονιά μας, μέχρι την πράσινη αναπτυξιακή μας προοπτική μέσα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας-, είτε θα βολοδέρνει σε μια κατάσταση  παρακμής,  επικίνδυνη για τους πολίτες, μιας και οι γύρω απειλές θα βρουν τη χώρα χωρίς άμυνες και χωρίς συγκροτημένες εσωτερικές δυνάμεις.

Στο πλαίσιο αυτό είναι πλέον φανερό ότι είναι λίαν  απαραίτητη μια λειτουργική δημοκρατία, με διαδικασίες που εγγυώνται τη διαφάνεια, την κοινωνική λογοδοσία, την αξιοκρατία, την προσήλωση στο κοινό καλό.

Όλα όσα δηλαδή, αποτελούν «εκ των ων ουκ άνευ» προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της συμμετοχής του πολίτη, την αυτόβουλη δράση του, τη σιγουριά και ασφάλειά του, την εμπιστοσύνη του στην πολιτεία και τις δυνατότητες της πατρίδας μας.

Τελικά, αυτό που λείπει σήμερα και όμως αποτελεί συστατικό στοιχείο μιας μεγάλης ριζοσπαστικής στροφής, είναι να αποκτήσουμε ξανά αυτοπεποίθηση στις δυνάμεις μας, στις δυνάμεις του απανταχού Ελληνισμού, στις δυνατότητες που  σίγουρα  έχουν η χώρα και ο λαός μας.

Δεν υπάρχει λόγος να επικαλούμαστε ανούσια το ένδοξο παρελθόν μας ως αποκούμπι, αλλά υπάρχει απόλυτη ανάγκη να χτίσουμε ένα σεβαστό από όλους παρόν, που θα μας οδηγήσει με σιγουριά σε ένα βιώσιμο και αξιοζήλευτο μέλλον, αξιοποιώντας ό,τι καλύτερο έχουμε σε παραδόσεις, φυσικό περιβάλλον και ανθρώπινο δυναμικό.

Να οικοδομήσουμε, ενσωματώνοντας ιδέες και καλές πρακτικές, από παντού, χωρίς φόβο και προκαταλήψεις , από όλον τον πλανήτη, όπως και ανθρώπους που έχουν τη βούληση να σεβαστούν τις δημοκρατικές μας αρχές και παραδόσεις, γιατί εμείς πρώτοι θα τις σεβόμαστε.

Μόνο έτσι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί  στα δικά της πόδια, με αυτονομία και αυτοδυναμία, μόνο έτσι θα ανακτήσει αξιοπιστία, μόνο έτσι θα ξαναγίνει σοβαρός παίκτης σε μια γειτονιά που φλέγεται από συγκρούσεις αλλά αναζητά εναλλακτικές προοδευτικές λύσεις, μόνο έτσι θα απαλλαγεί από την ανάγκη να επιρρίπτει ευθύνες εκεί που δεν ανήκουν, μόνο καταυτόν τον τρόπο  θα βρει διέξοδο στα αδιέξοδα της.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η απαίτηση του λαού μας είναι η απελευθέρωση από τα δεσμά ενός άθλιου,  τριτοκοσμικού, παρακμιακού πελατειακού συστήματος που καλλιεργεί την αδικία, την εξάρτηση και τη στρεβλή ανάπτυξη και  μπορεί να γίνει πράξη μέσα από την επανάσταση του αυτονόητου που συμπυκνώνεται στη φράση «η αλλάζουμε η βουλιάζουμε». Η επιλογή είναι δική μας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου