13.2.17

ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάστηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2017 για 14η συνεχόμενη χρονιά σε πάνω από 160 χώρες της υφηλίου. 
Τη διοργανώνει το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης (INSAFE) μέσω του επίσημου εκπροσώπου στην Ελλάδα, του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ και του Πανευρωπαϊκού δικτύου INSAFE/INHOPE. Στόχος της είναι η προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των οnline τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο.
                Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστας Γαβρόγλου, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου υπογράμμισε ότι: "Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει προτεραιότητά του τη δημιουργία ενός ψηφιακά εγγράμματου πολίτη, που θα γνωρίζει πώς θα χρησιμοποιεί δημιουργικά το διαδίκτυο αλλά και πώς θα προστατεύεται στο διαδικτυακό κόσμο και θα αναπτύσσει κριτική σκέψη ως προς το μέσο".
                Παράλληλα το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έθεσε υπό την αιγίδα του τις δράσεις του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, όπως τον εορτασμό της ημέρας ασφαλούς διαδικτύου, τους πανελλήνιους διαγωνισμούς που έγιναν και την πανελλαδική εκστρατεία του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, με θέμα τη διασύνδεση των γενεών μέσα από ένα ωφέλιμο διαδίκτυο, θεωρώντας ότι το σχολείο μπορεί και οφείλει να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς μέσα από την εκπαίδευση δίνεται η δυνατότητα της άμεσης πρόσβασης σε υπηρεσίες διαδικτύου στο σύνολο της μαθητικής κοινότητας (ανεξάρτητα από την ηλικία, το εισόδημα ή την προέλευση) στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς.

             Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου -Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου σχεδιάζει δράσεις που σκοπό έχουν την ενημέρωση των παιδιών, των εκπαιδευτικών αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας για το δημιουργικό και ασφαλές διαδίκτυο.
            
Στο πλαίσιο της συνεργασίας όλων των φορέων κυκλοφόρησε αφίσα με την Πρέσβειρα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Νατάσσα Μποφίλιου  με θεματολογία τους κινδύνους του Διαδικτύου. Με αφορμή την αφίσα και τα μηνύματα που περνάει σχετικά με τους κινδύνους του διαδικτύου (συνομιλία με αγνώστους, cyberbullying, κατάχρηση διαδικτύου, έκθεση προσωπικών δεδομένων) πραγματοποιούνται συζητήσεις στις σχολικές μονάδες πάνω στα θέματα αυτά. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν πού μπορούν τα παιδιά και οι γονείς να ζητήσουν βοήθεια, αν αντιμετωπίζουν προβλήματα:

Γραμμή Βοήθειας Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου 2106007686  www.helpline.gr

Ανώνυμη Γραμμή Αναφορών για παράνομo και επιβλαβές περιεχόμενο

και τέλος στην ιστοσελίδα ενημέρωσης του κέντρου www.saferinternet4kids.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου