17.2.17

Πως δεν κόβουν αποδείξεις και χάνει το κράτος, εγώ και εσύ

Απίστευτα «κόλπα» σκαρφίζονται επαγγελματίες και επιχειρήσεις προκειμένου να γλιτώσουν από την υπέρμετρη φορολόγηση και τις εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές.

Παπούτσια μόνο για το ένα πόδι, αποδείξεις από διπλανά καταστήματα και πολλά άλλα επιστρατεύονται στην περίπτωση που ο πελάτης απαιτήσει απόδειξη, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις παρέχονται εκπτώσεις για πληρωμή με μετρητά.
Το φαινόμενο της αύξησης της φοροδιαφυγής και την ανάγκη να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα αναδεικνύει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία, σημειώνοντας μάλιστα ότι το ΔΝΤ τηρεί ανεξήγητη σιγήν ιχθύος για την ηλεκτρονική τιμολόγηση όλων των συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων (ηλεκτρονική τιμολόγηση, πλαστικό χρήμα κ.ά.).
Τα μετρητά ή και τα «μαύρα» που ζητούν όλο και περισσότεροι επαγγελματίες διευκολύνονται από το γεγονός ότι η παράνομη διακίνηση εμπορευμάτων έχει γίνει θεσμός.
Υπάρχουν επιχειρήσεις - επαγγελματίες που όχι μόνον προσφεύγουν σε αδήλωτη και απλήρωτη εργασία και φοροδιαφεύγουν κατά συρροή, αλλά και που έχουν «κλείσει» τα βιβλία και δουλεύουν 100% στη μαύρη αγορά.
Αντί άλλης επιχειρηματολογίας, ο ΣΕΒ παραθέτει μερικά παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι είμαστε όντως αντάξιοι απόγονοι του «πολυμήχανου» προγόνου μας Οδυσσέα:
·         Σε καφετέρια ο πελάτης επιμένει για απόδειξη όταν του έχουν πει ότι το μηχάνημα (POS) είναι χαλασμένο και προσπαθούν να το φτιάξουν. Όταν ο πελάτης γίνεται λίγο πιο φορτικός, του φέρνουν μία απόδειξη από διπλανό κατάστημα.
·         Σε παραγγελία μαρμάρων για τοποθέτηση σε σπίτι, ο μαρμαράς προτείνει να δώσει στον πελάτη μία εικονική απόδειξη με μικρό ποσό και την ένδειξη «ρετάλια»!
·         Κάποιος παραγγέλνει ζευγάρια παπούτσια από την Κίνα. Παραλαμβάνει παπούτσια για το δεξί πόδι. Στο δελτίο αποστολής γράφει «για δειγματισμό». Λίγες μέρες μετά, παραλαμβάνει και τα αριστερά κομμάτια με την ένδειξη «για δειγματισμό»!
·         Εστιατόριο ταχυφαγίας προσφέρει έκπτωση 10% σε όποιον πληρώνει μετρητοίς και χωρίς απόδειξη!

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου