25.2.17

Καρναβάλι Νέδουσας - Μοναδικό σε όλη την Ελλάδα !!!

Το Καρναβάλι Νέδουσας γίνεται κάθε χρόνο την Καθαρή Δευτέρα στο ομώνυμο χωριό της Καλαμάτας.

Πρόκειται για ένα αυθεντικό αγροτικό δρώμενο, παρεμφερές με αυτά που τελούνται κάθε χρόνο την ίδια περίοδο στη Βόρεια Ελλάδα.
Το αγροτικό καρναβάλι της Νέδουσας είναι ένα είδος «λαϊκού θεάτρου» με πρωταρχικό σκοπό την εξασφάλιση της καλής χρονιάς και της γονιμότητας. Οι ντόπιοι πιστεύουν πως «αν δεν γίνει μια χρονιά το καρναβάλι θα ‘ναι κακό για το χωριό».
Χαρακτηριστικά μέρη του Καρναβαλιού της Νέδουσας, που το κάνουν μοναδικό σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο, είναι τα εξής:
  • Το μουντζούρωμα: Όλοι βάφουν τα πρόσωπά τους από καπνιά φούρνου, για να λειτουργήσει σαν «αντιβασκανικό».
  • Ο αγερμός: Όλοι οι μεταμφιεσμένοι επισκέπτονται τα σπίτια του χωριού κυκλικά, ανταλλάσσοντας ευχές και κεράσματα!
  • Ο χορός των τράγων: Τραγόμορφοι «πολεμούν» υπό τους ήχους των κουδουνιών!
  • Η αροτρίαση: Η ιερότερη στιγμή του Καρναβαλιού της Νέδουσας. Το αλέτρι θα «οργώσει» τρεις φορές την πλατεία του χωριού, ενώ οι μεταμφιεσμένοι «σπέρνουν».
  • Ο γάμος: Το πιο αστείο μέρος του καρναβαλιού στη Νέδουσα, στο τέλος του οποίου γαμπρός και νύφη «ερωτεύονται» κατάχαμα στο τρεις φορές οργωμένο χώμα.
  • Η κηδεία, ο θρήνος και η ανάσταση: Ένας νέος που φονεύεται «για να μην πεθάνει από γεροντική αδυναμία», «κηδεύεται» και τον θρηνούν με «μοιρολόγια», ανακαλείται τελικά στη ζωή και «ανασταίνεται» – ένας ξεκάθαρος συμβολισμός για την ανάσταση της φύσης.
Οι επισκέπτες στο Καρναβάλι της Νέδουσας τρώνε δωρεάν τα προσφερόμενα από τον πολιτιστικό σύλλογο σαρακοστιανά και πίνουν το μοναδικό κρασί της ποικιλίας «κουτσαβίτικο»!

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου