17.2.17

ΚΕΔΕ : Αναστολή και επανεκκίνηση της διαδικασίας ανάρτησης της κύρωσης των Δασικών Χαρτών

Συμμετοχή των δήμων στην Επιτροπή Αξιολόγησης Αντιρρήσεων 


Τα προβλήματα που προκαλούνται από την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ.
Κατά  τη διάρκεια της συζήτησης διαπιστώθηκε ότι με την σημερινή ανάρτηση των Δασικών Χαρτών, τα προβλήματα που προκαλούνται δεν συμβάλλουν στην εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού καθ΄ αυτού του έργου, που είναι να συμβάλλει στην ουσιαστική ανάπτυξη της χώρας, να υποστηρίξει τον ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό και να προστατεύσει το περιβάλλον. Τονίστηκε επίσης ότι τα προβλήματα προκλήθηκαν  διότι:
Πρώτον, οι χάρτες δεν πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, καθώς οι αεροφωτογραφίες που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι τους έτους 1945, ενώ σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει ευκρίνεια χρησιμοποιούνται αεροφωτογραφίες του έτους 1960. 
Δεύτερον, οι χάρτες δεν έχουν θεωρημένα από τις πολεοδομικές υπηρεσίες τα σχέδια πόλης και τα όρια των οικισμών, δεν υπάρχει θεώρηση των ορίων των εποικιστικών εκτάσεων και δεν λαμβάνονται υπόψη οι αναδασμοί.
Τρίτον, οι δασικές υπηρεσίες ανά την Ελλάδα δεν περιέλαβαν στα περιγράμματα των αναδασωτέων εκτάσεων εκτάσεις ανέκαθεν γεωργικού χαρακτήρα, χαρακτηρίζοντας τις αναδασωτέες, υποχρεώνοντας τον πολίτη να υποβάλλει ένσταση σε μια έκταση την οποία η επιτροπή εξέτασης των αντιρρήσεων θα απορρίψει λόγω αναρμοδιότητας.
Τρίτον, οι ημερομηνίες υποβολής των ενστάσεων και ολοκλήρωσης της διαδικασίας είναι πολύ πιεστικές.

Στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, τόνισε:

«Η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι οι δασικοί χάρτες επρόκειτο να συμβάλλουν στην κατάρτιση του σωστού χωροταξικού σχεδιασμού, στη διευκόλυνση της ολοκλήρωσης του κτηματολογίου με εξασφάλιση της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας και στη βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών. Γεγονός που δεν εξασφαλίζεται με τα σημερινά δεδομένα που έχουμε. Ως εκ τούτου ζητάμε:
·         Την αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών  και επανεκκίνησής της, αφού εξασφαλιστεί η χρήση απεικονίσεων που αποτυπώνουν τη σημερινή κατάσταση.
·         Να ληφθούν υπόψη οι εποικιστικές εκτάσεις και οι αναδασμοί.
·         Να δοθεί παράταση της υποβολής αντιρρήσεων από δύο μήνες σε έξι μήνες.
·         Να μειωθεί το παράβολο, το οποίο να έχει συμβολικό χαρακτήρα.
·         Να συμμετέχουν εκπρόσωποι των δήμων, με γεωπόνο ή μηχανικό, στην Επιτροπή  Αξιολόγησης Αντιρρήσεων που πρόκειται να συσταθεί».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου