10.2.17

Τι πρέπει να προσέξουμε στην αγορά αποκριάτικων στολών

Προσεκτικά πρέπει να επιλέγονται και να χρησιμοποιούνται από τους καταναλωτές οι αποκριάτικες στολές και τα διάφορα καρναβαλίστικα είδη, ιδίως αυτά που φοριούνται από παιδιά, όπως προκύπτει από ανακοίνωση του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών.
Το ΚΕΠΚΑ προειδοποιεί ότι οι αποκριάτικες στολές είναι πιο εύφλεκτες από τα συνηθισμένα ρούχα και γι' αυτό στους χώρους όπου γίνονται αποκριάτικα πάρτι δεν πρέπει να υπάρχουν εστίες φωτιάς (τζάκια, κεριά, τσιγάρα αναμμένα), ενώ επιβάλλεται να είναι διαθέσιμα τα αναγκαία πυροσβεστικά μέσα.
Επίσης το ΚΕΠΚΑ τονίζει -μεταξύ άλλων- τα εξής: ενδύματα για παιδιά μέχρι 7 ετών (ύψος 1.34 μ.) δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια και κορδόνια περίσφιξης στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού.
Ενδύματα για παιδιά μεταξύ 7 και 14 ετών δεν πρέπει να φέρουν στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού κορδόνια μακρύτερα των 7,5 εκατοστών ή κορδόνια περίσφιξης με ελεύθερες άκρες. Τα κορδόνια (λειτουργικά ή διακοσμητικά), στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού, δεν πρέπει να είναι ελαστικά, εκτός από τις τιράντες ώμων και τα κορδόνια, που δένουν στο πίσω μέρος του λαιμού.
Σε ό,τι αφορά τα αποκριάτικα σπρέι, αυτά θα πρέπει να φέρουν, υποχρεωτικά, στην ελληνική γλώσσα -μεταξύ άλλων- και τις ενδείξεις: δοχείο υπό πίεση, το δοχείο να προφυλάσσεται από τις ακτίνες του ήλιου, να μην εκτίθεται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 50οC και να μην τρυπηθεί ή καεί ακόμα και μετά τη χρήση.
Οι καταναλωτές πρέπει να επιλέγουν προϊόντα, που φέρουν ενδείξεις και τις τυχόν οδηγίες ασφαλούς χρήσης και προφύλαξης στην ελληνική γλώσσα, καθώς και τα στοιχεία του υπευθύνου διάθεσης στην αγορά. Παράλληλα, επιβάλλεται να διαβάζουν προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και προφύλαξης και να μην ψεκάζουν απευθείας στο πρόσωπο και τα μάτια ή στην κατεύθυνση φλόγας ή πυρακτωμένου σώματος.
Αποκριάτικα σπρέι, που φέρουν την ένδειξη "μόνο για επαγγελματική χρήση", δεν πρέπει να αγοράζονται από το ευρύ καταναλωτικό κοινό και κυρίως από παιδιά, επειδή παρουσιάζουν μεγάλη επικινδυνότητα (π.χ. είναι πολύ εύφλεκτα).

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου