20.2.17

ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΝΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ; Οι δασικοί χάρτες τινάζουν στον αέρα τις επιδοτήσεις

Στον «αέρα» βρίσκονται οι αγροτικές επιδοτήσεις καθώς πολλές δεκάδες -ίσως και εκατοντάδες- χιλιάδες στρέμματα καλλιεργούμενης γης και βοσκοτόπων χαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις, σύμφωνα με τους νέους δασικούς χάρτες της χώρας.

Η χώρα βρίσκεται προ του κινδύνου να της επιβληθούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σημαντικές δημοσιονομικές διορθώσεις και χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι θα κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά των επιδοτήσεων που έλαβαν στο παρελθόν, ενώ καθίσταται σαφές ότι θα μειωθούν ή θα διακοπεί εντελώς η καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων, καθώς είναι ορατό το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόβλημα τόσο με τις τρέχουσες πληρωμές, όσο και με την αναζήτηση εξηγήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις προηγούμενες χρονιές.

Όπως αναφέρει το ethnos.gr στην επόμενη επταετούς διάρκειας προγραμματική περίοδο η Ελλάδα θα γνωρίσει μείωση των κοινοτικών κονδυλίων που κατευθύνονται στον αγροτικό τομέα, ενώ χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός επιδοτήσεων.

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών -σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες- δημιουργεί μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή της χώρας, καθώς πέραν της απώλειας της κυριότητας χιλιάδων ιδιοκτησιών που θα προκύψει, το μεγάλο πρόβλημα προκαλείται από το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ ως οργανισμός που διαχειρίζεται το σύστημα κατανομής των επιδοτήσεων, θα υποχρεωθεί να λάβει υπόψη τα επίσημα στοιχεία των δασικών χαρτών.

«Σχεδίαση επί χάρτου», χωρίς τη διενέργεια αυτοψιών που είναι αναγκαίες, χωρίς συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, του εποπτευόμενου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οργανισμού που διαθέτει το χαρτογραφικό σύστημα το οποίο αποτυπώνει τις καλλιεργούμενες εκτάσεις στην Ελλάδα, τινάζουν στον αέρα το ΟΣΔΕ -Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου των αγροτικών επιδοτήσεων- και οδηγούν χιλιάδες αγρότες σε απόγνωση.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι δασικοί χάρτες -σε κάποιες μάλιστα περιφέρειες έχουν ήδη αναρτηθεί- χαρακτηρίζουν ως δασικές, τεράστιες καλλιεργούμενες εκτάσεις και βοσκοτόπους, «ερμηνεύοντας» χάρτες του 1945.

Αυτό δημιουργεί χιονοστιβάδα αρνητικών εξελίξεων καθώς οι εκτάσεις εκείνες που αφορούν το ΟΣΔΕ και τις επιδοτήσεις, θα πάψουν να είναι επιλέξιμες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αυτή την περίπτωση θα επιβάλει ποινές απαιτώντας επιστροφές ποσών που καταβλήθηκαν ως αγροτικές επιδοτήσεις τα προηγούμενα χρόνια, τα δικαιώματα των αγροτών θα διαφοροποιηθούν και αυτό σημαίνει οικονομικές κυρώσεις, χαμένες εκτάσεις και μειωμένες επιδοτήσεις.

Κίνδυνο διατρέχουν επίσης εποικιστικές και λοιπές εκτάσεις αλλά και κληροτεμάχια που δόθηκαν από το ελληνικό κράτος για αγροτική παραγωγή και για αστικές ανάγκες, εκτάσεις αναδασμών, βιομηχανίες και επενδύσεις που έγιναν μέσω και του αναπτυξιακού νόμου.

Δεν λαμβάνεται υπόψη ο αγροτικός χαρακτήρας εκτάσεων, που αποδεικνύονται από τις αεροφωτογραφήσεις των προηγούμενων περιόδων ως τέτοιας υφής και σήμερα από την εξέταση του φωτογραφικού υποβάθρου της πρόσφατης περιόδου, χαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις.
Οι εκτάσεις οι οποίες στις αεροφωτογραφήσεις του έτους 1945 και έτους 1960 είχαν αγροτικό χαρακτήρα, πρέπει -σύμφωνα με την Ενωση Περιφερειών Ελλάδας- να παραμείνουν αγροτικές και να μη χάσουν τον χαρακτηρισμό τους.
Το ίδιο πρέπει να ισχύσει και στις χορτολιβαδικές εκτάσεις, που μάλιστα ορίζονται ως τέτοιες.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος, πάντως, επισημαίνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα με καλλιεργήσιμες εκτάσεις ή βοσκοτόπους, προσθέτοντας ότι οι δασικοί χάρτες δεν έχουν ως αντικείμενο το ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά τον χαρακτηρισμό μιας περιοχής. Θα αναδείξουν τα προβλήματα-όπου υπάρχουν-και στη συνέχεια θα εξεταστούν ανά περιοχή.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου