18.2.17

Κρυφές χρεώσεις στην κινητή τηλεφωνία

ΚΛΗΣΗ ΑΠΟ "54";
ΠΡΟΣΟΧΗ :
Κατέβασες τραγούδι; «Κατέβαινε» και δύο ευρώ!

Θέλετε να κατεβάσετε το τραγούδι της Πάολα που μόλις έφθασε στο κινητό σας ή κάποιου άλλου καλλιτέχνη; 
Είτε θέλετε είτε όχι, θα χρεωθείτε με δύο ευρώ, όπως χρεώθηκαν εκατοντάδες χρήστες κινητών το τελευταίο διάστημα. 
Με αυθαίρετες οικονομικές χρεώσεις στον λογαριασμό της κινητής τους τηλεφωνίας βρέθηκαν το τελευταίο διάστημα εκατοντάδες Πατρινοί μέσω μηνυμάτων που δέχτηκαν στις συσκευές τους.
Πρόκειται για μηνύματα που ξεκινούν από το αριθμό 54 και τα οποία με τη λήψη τους, χρεώνουν αυτόματα τον παραλήπτη με δύο ευρώ στο λογαριασμό του. Σε πρώτη φάση, τα συγκεκριμένα μηνύματα ενημερώνουν τον συνδρομητή ότι έχει κατεβάσει ηλεκτρονικά διαδικτυακά παιχνίδια, καλώντας τον ταυτόχρονα με τον κωδικό που του παραθέτουν, να γίνει και συνδρομητής, με μηνιαίο κόστος 24,80. ευρώ. Οι περισσότεροι τα σβήνουν άμεσα, θεωρώντας ότι πρόκειται για μηνύματα ενημερωτικού-διαφημιστικού χαρακτήρα.
Σε άλλες περιπτώσεις, τα μηνύματα που φθάνουν στο κινητό ενημερώνουν τον κάτοχο ότι μπορεί, εφόσον ενεργοποιήσει συγκεκριμένο link, να κατεβάσει το τραγούδι του αγαπημένου του καλλιτέχνη. Και στις δύο περιπτώσεις που προαναφέραμε οι χρήστες έχουν χρεωθεί δύο ευρώ, ακόμα και εάν σβήσουν τα μηνύματα.
Η λυπητερή έρχεται στο τέλος του μήνα διότι εάν αθροιστούν τα μηνύματα αυτά σε μηνιαία βάση, προκύπτει ότι οι χρήστες πληρώνουν έναν δεύτερο αριθμό κινητού.
Η χρέωση δεν έχει καμία διάκριση είτε πρόκειται για σταθερή τηλεφωνία είτε για καρτοκινητή. Απλά, εάν πρόκειται για καρτοκινητή, γίνεται πιο γρήγορα αντιληπτή η χρέωση, διότι αφαιρούνται οι μονάδες άμεσα από την κάρτα του κατόχου.
Εκείνο που έχει διαπιστωθεί είναι ότι τα συγκεκριμένα μηνύματα προέρχονται από εταιρεία με έδρα στην Αθήνα στην οποία ήδη έχει επιβληθεί πρόστιμο δύο εκατομμυρίων ευρώ από την Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και που συνεχίζει ακάθεκτη την πρακτική της, προφανώς διότι οι εισπράξεις από τους λογαριασμούς είναι πολλαπλάσιες του προστίμου.
Παράγοντες εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, με τους οποίους συνομίλησε η «Π», επεσήμαιναν ότι μοναδική λύση για να αποφύγει κανείς τέτοιες ανεπιθύμητες χρεώσεις είναι η φραγή όλων των πενταψήφιων αριθμών. Κάτι στο οποίο έχουν καταφύγει αρκετοί χρήστες, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν μελλοντικά παρόμοιες χρεώσεις με άλλο πρόσχημα.
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΤΡΙΒΕΣ
Μια άλλη πτυχή της συγκεκριμένης πρακτικής είναι τα σοβαρά οικογενειακά προβλήματα που προκαλούν τέτοιες χρεώσεις, μιας και ο σύζυγος ή η σύζυγος κατηγορείται για υπερκατανάλωση του χρόνου ομιλίας χωρίς να το έχει κάνει, μιας και άλλη εξήγηση σε πρώτη φάση δεν μπορεί να δοθεί.
Οι χρεώσεις αυτές έχουν γίνει και στις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και ειδικά την περίοδο των εορτών οι ουρές των παραπλανημένων καταναλωτών ήταν μεγάλες στα γκισέ των υποκαταστημάτων κινητής τηλεφωνίας.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η συγκεκριμένη εταιρεία αλιεύει τα θύματά της μέσω συγκεκριμένης ιστοσελίδας με αθώο περιεχόμενο που οι χρήστες θεωρούν ότι μπορούν άφοβα να μπουν.
Τα μηνύματα που στη συνέχεια λαμβάνουν από τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα θεωρούνται διαφημιστικά και αυτό είναι που κάνει δύσκολο τον εντοπισμό της κρυφής χρέωσης, διότι κανείς δεν υποψιάζεται ότι πρόκειται επί της ουσίας για υφαρπαγή χρημάτων χωρίς τη συναίνεση του καταναλωτή.


 dete.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου