15.2.17

Ράλι τιμών στο ελαιόλαδο έφερε η μειωμένη σοδειά

Στα ύψη έχουν φθάσει οι τιμές του ελαιολάδου στις χώρες που παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες στην Ευρώπη - την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία - λόγω της μείωσης της σοδειάς.
 
Τα στοιχεία από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, το International Olive Council ή IOC που έχει έδρα τη Μαδρίτη, είναι αποκαλυπτικά. Οσον αφορά τις τιμές παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, στην Ελλάδα σημείωσαν μεγάλη αύξηση από τα τέλη Οκτωβρίου 2016 έως τον Ιανουάριο του 2017 με αποτέλεσμα στο τέλος του μήνα αυτού να έχουν φθάσει τα 3,45 ευρώ το κιλό. Πρόκειται, σύμφωνα με το IOC, για αύξηση κατά 17% σε σύγκριση με τις τιμές της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.
Στην Ιταλία, οι τιμές άρχισαν να αυξάνονται στα μέσα Αυγούστου και πραγματοποίησαν ακόμη μεγαλύτερο ράλι την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου όταν έσπασαν το φράγμα των 5 ευρώ το κιλό. Στα τέλη Ιανουαρίου 2017 οι τιμές παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ιταλία έφθασαν τα 5,90 ευρώ το κιλό, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 70% σε βάθος δωδεκαμήνου.
Οι τιμές παραγωγού για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Ισπανία αυξήθηκαν σταθερά τους προηγούμενους μήνες και έφθασαν τελικά τα 3,64 ευρώ το κιλό. Πρόκειται για αύξηση κατά 10% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Την τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου, μάλιστα, οι τιμές στην Ισπανία είχαν φθάσει έως τα 4,23 ευρώ το κιλό καταγράφοντας αύξηση κατά 14% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2015.
Βασική αιτία του ράλι των τιμών αποτελούν οι αντίξοες καιρικές συνθήκες που μείωσαν τις σοδειές, σε μια χρονική περίοδο που η ζήτηση παραμένει σταθερή. Αυτή τη σεζόν η μέση παραγωγή αναμένεται ότι θα είναι μειωμένη κατά 8% σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου. Η μείωση της παραγωγής όμως στην Ιταλία αναμένεται να φθάσει ακόμη και το 50% λόγω ασθενειών που έπληξαν τα ελαιόδεντρα. 
Στην Ελλάδα, η μείωση στην παραγωγή λόγω των υψηλότερων από τις συνηθισμένες θερμοκρασιών που επικράτησαν την άνοιξη αναμένεται ότι θα φθάσει έως το 20%. 
 
 
TA NEA

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου