24.2.17

ΑΣΥΛΛΗΠΤΟ !!! Απαγόρευσαν σε γυναίκες να ταξιδεύουν χωρίς άντρα

Τι κι αν ζούμε στο 2017, μετά από πολλά χρόνια αγώνων και κατακτήσεων για τις γυναίκες, οι οποίες από «κατώτερα όντα» κατάφεραν να καταλάβουν ισότιμες θέσεις με τους άνδρες στην κοινωνία, στον επαγγελματικό στίβο, στη ζωή.

Ακόμα και σήμερα, υπάρχουν γυναίκες που βιώνουν την απαξίωση και την υποτίμηση λόγω φύλου. Αν και αυτό δεν είναι κάτι νέο, κάθε νέα απόφαση που ενισχύει αυτή την εξοργιστική ανισότητα δεν μπορεί να περνάει απαρατήρητη και να μην μας σοκάρει.

Ο εξοργιστικός περιορισμός
Την περασμένη εβδομάδα, η Λιβύη ανακοίνωσε μια νέα απόφαση η οποία προβλέπει ότι εφεξής οι γυναίκες θα απαγορεύεται να ταξιδεύουν μόνες τους, χωρίς ανδρική συνοδεία, στο εξωτερικό. Ένας εξοργιστικός περιορισμός που αφορά όλες τις γυναίκες που ζουν στην ανατολική χώρα και έχουν ηλικία κάτω των 60 ετών.
Το σκεπτικό πίσω από αυτή την αδιανόητη απόφαση που τονίζει ότι όλες αδιακρίτως οι γυναίκες κάτω των 60 ετών οι οποίες ζουν στην Ανατολική Λιβύη δεν μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό αν δεν έχουν μαζί τους κάποιον αρσενικό «κηδεμόνα» να τις προσέχει και να τις επιβλέπει είναι οι «λόγοι ασφαλείας».
Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο εν έτη 2017, η απόφαση αυτή βρίσκεται ήδη σε ισχύ και ο στρατός είναι επιφορτισμένος για την εφαρμογή της.
Την απαγόρευση αποφάσισε ο τοπικός στρατιωτικός επικεφαλής, τον Abdel-Razek al-Nadhouri, ο οποίος τόνισε ότι δεν έγινε για θρησκευτικούς λόγους.
«Οι γυναίκες που ταξίδευαν συχνά στο εξωτερικό για δουλειά εκπροσωπώντας διάφορες ομάδες πολιτών, έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης από τις ξένες υπηρεσίες πληροφοριών» είπε ο κ. Nadhouri σε τηλεοπτική συνέντευξή του την περασμένη Πέμπτη.
Η απόφαση - την οποία επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του Nadhouri - θα ισχύει για όλες τις επιβάτιδες που ταξιδεύουν διά ξηράς, αέρος και θαλάσσης, και έχει προκαλέσει σάλο και ιδιαίτερα καυστικά σχόλια.
«Είναι γελοίο το 2017 να συζητάμε αν οι γυναίκες κάτω των 60 ετών μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς άνδρα κηδεμόνα, ο οποίος θα μπορούσε να είναι 20 ετών» έγραψε στο twitter η ακτιβίστρια Imam Bugaighis.
Η Λιβύη έχει χωριστεί ανάμεσα σε δύο εξουσίες από την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι το 2011 - τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην πρωτεύουσα, την Τρίπολη, και την ανατολική κυβέρνηση με έδρα την al-Beyda.




 thetoc.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου