2.2.17

Πήξαμε στην αντισυστημικότητα και στην ανοησία

Την προηγούμενη των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015 είχα πάει στο περίπτερο για να αγοράσω την αγαπημένη μου σοκολάτα. Εκεί, λοιπόν, άκουσα τον νεαρό υπάλληλο να λέει σε φίλο του στο τηλέφωνο: 
«Ναι, ρε! ΣΥΡΙΖΑ. Να γίνουν όλα πουτ…α. Δεν έχω εγώ;
 Να μην έχουν κι αυτοί»! 
Ο Νίκος, είναι σήμερα άνεργος. 
Αν τον δω μπροστά μου θα τον… πλακώσω στις κλωτσιές.
Το πρόβλημά μου δεν είναι ότι ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ. Έχω πολλούς φίλους που έκαναν το ίδιο… ατόπημα! Διαφωνώ μαζί τους πολιτικά, αλλά συνεχίζουμε να είμαστε αγαπημένοι, να μιλάμε, να συντρώγουμε και να ατενίζουμε το κοινό μας μέλλον με την ίδια αβεβαιότητα. Το πρόβλημά μου δεν είναι ότι «ξεγελάστηκε», ότι «παρασύρθηκε», ότι θέλησε να δοκιμάσει κάτι «διαφορετικό». Το πρόβλημα είναι ότι ήξερε πολύ καλά τι έκανε. Ήξερε ότι θα γίνει της… Πόπης! Και γι αυτό ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι η λεγόμενη «αντισυστημική ψήφος». 
Χτες ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Χρυσή Αυγή, αύριο στον Σώρρα και πιθανότατα και σε κάποιον άλλον που θα θελήσει να τα κάνει πουτ…α. Είναι σαν να ξέρεις ότι το αυτοκίνητο που οδηγείς δεν έχει φρένα και να τρέχεις με 100 σε έναν δρόμο που περνάνε μικρά παιδιά. Να το κάνεις επί τούτου, να θέλεις να προκαλέσεις κακό στην κοινωνία. Είτε επειδή δεν αντέχεις την δική σου μιζέρια είτε επειδή δεν έχεις την δύναμη να την αλλάξεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να είναι ένα κανονικό κόμμα της κεντροαριστεράς, αν εγκατέλειπε τις ανοησίες που έλεγε ως κόμμα του 3% και αποφάσιζε να προσεγγίσει τον κόσμο της κοινής λογικής. Κι ίσως αυτό να γίνει σε ένα βάθος δεκαετίας. Η ζημιά, όμως, έγινε. Ένα μεγάλο μέρος του κόσμου έχει εκπαιδευτεί στην… αντισυστημικότητα. Έτσι, φτάσαμε στο σημείο να θεωρείται απολύτως φυσιολογικό να ψηφίσει αυτός ο κόσμος κάτι άλλο πιο εξτερεμιστικό, επειδή δεν έχουν γίνει τα όλα πουτ...α, όσο τουλάχιστον ήλπιζε πριν από δύο χρόνια.
Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι οικονομικό. Είναι πρώτα και κύρια πολιτισμικό. Γι αυτό και είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεπεραστεί. Επειδή ο Νίκος, ο υπάλληλος του περιπτέρου, δεν έχει μάθει ότι η δική του ανοησία προκαλεί αλυσιδωτά προβλήματα σε όλους τους άλλους ανθρώπους και στο τέλος οι συνέπειες επιστρέφουν στον ίδιον. Διότι αν ο Νίκος ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ για κάποιον άλλον λόγο, δεν θα τολμούσαν οι σύντροφοι να κάνουν αυτά που κάνουν σήμερα. Αντιθέτως, πολλοί κυβερνητικοί πιστεύουν ότι η εντολή που έχουν από τον ελληνικό λαό είναι εκείνη που τους έδωσε ο Νίκος…
 
 
Θανάσης Μαυρίδης-liberal.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου