27.2.17

ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ MR JUMBO – Πως κόπηκε το νήμα της ζωής του 24χρονου χρυσού κληρονόμου


απόστολος βακακής πρώτη

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από τις κεντρικές αποθήκες του Jumbo στην Εθνική οδό κόπηκε το νήμα της ζωής του 24χρονου κληρονόμου της εταιρείας, Γιώργου Βακάκη.

vakakis 4Ο νεαρός Γιώργος Βακάκης μαζί με τον φίλο του και συνεργάτη του Ανδρέα Γεωργακόπουλο επέβαιναν στη μοιραία Porsche που έπεσε με ιλιγγιώδη ταχύτητα πάνω σε σταθμευμένο ΙΧ σε πάρκινγκ στο 83ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας προκαλώντας ένα φριχτό τροχαίο με συνολικά τέσσερις νεκρούς.
Ο Γιώργος Βακάκης ήταν το νεαρότερο μέλος της γνωστής οικογένειας.
O 24χρονος ήταν απόφοιτος της Σχολής Μωραΐτη, σπούδασε στο Μαϊάμι της Φλόριντα στην Αμερική, ενώ εργαζόταν ήδη στην εταιρία Jumbo, καθώς είχε αναλάβει το ηλεκτρονικό εμπόριο της επιχείρησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μαζί με τον παιδικό του φίλο και συνεργάτη Ανδρέα Γεωργακόπουλο πήγαιναν στην Αράχωβα για την Καθαρά Δευτέρα. (φωτογραφίες από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook)
vakakis
( Ο Γιώργος Βακάκης με τον παιδικό του φίλο Ανδρέα Γεωργακόπουλο)
vakakis2
Η ιστορία του Mr Jumbo
vakakis3Έλληνας της διασποράς, ο Απόστολος Βακάκης γεννήθηκε το 1954 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ο πατέρας του, βιομήχανος στην Αίγυπτο, παρήγαγε διογκωμένη πολυστερίνη, που αποτελούσε το βασικό μονωτικό υλικό της εποχής εκείνης για ψυγεία αλλά και για κτίρια. Οι πολιτικές εξελίξεις στην Αίγυπτο υποχρέωσαν την οικογένεια Βακάκη το 1962 να έρθει στην Ελλάδα. Όμως η οικονομική κατάσταση δεν είναι καλύτερη ούτε εδώ και έτσι ο Γεώργιος Βακάκης ξενιτεύεται στη γειτονική Ιταλία, όπου πιάνει δουλειά σε μια μικρή οικοτεχνία κατασκευής λούτρινων ζώων και κουκλών.
Τα κοσμήματα που πρόλαβε να πάρει μαζί της, φεύγοντας από την Αίγυπτο, η μητέρα του η Σοφία Βακάκη τα πούλησε στον μεγαλοβιομήχανο της εποχής εκείνης Μποδοσάκη. Αυτό ήταν το πρώτο κεφάλαιο κίνησης για τη δημιουργία της ελληνικής βιομηχανίας παιχνιδιών, της El Greco. Μετά τα 20 του χρόνια, ο Απόστολος Βακάκης φεύγει για σπουδές Λογιστικής και Finance στο Warwick της Βρετανίας με όνειρο να καταλήξει στο Berkeley. Τότε δέχτηκε το πρώτο χτύπημα.

Το πρώτο χτύπημα της μοίρας
απόστολος βακάκηςΜια μεγάλη πυρκαγιά στο εργοστάσιο της El Greco στην Άνω Γλυφάδα υποχρέωσε τον 23χρονο Απόστολο να επιστρέψει στην Ελλάδα και να προσπαθήσει να ανασυγκροτήσει τη βιομηχανία από τα αποκαΐδια με τη βοήθεια της παραγωγικής μονάδας στο νησί της Ζακύνθου. Εκεί ξεκίνησαν και οι πρώτες συγκρούσεις με τον πατέρα του, τον ιδρυτή της επιχείρησης. Στο νησί έμεινε 3 χρόνια. Το 1985 απομακρύνει εντελώς τον πατέρα του από την επιχείρηση και αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου της El Greco.
Το 1990 αποφασίζει να πουλήσει την El Greco στην πολυεθνική Hasbro, ενώ συνεχίζει να διευθύνει την εταιρεία και ταυτόχρονα συμμετέχει στη διοικούσα επιτροπή της Hasbro Europe. Η ιστορία των καταστημάτων Jumbo ξεκινά με τη λειτουργία του πρώτου καταστήματος στη Γλυφάδα το 1986. Εκείνη την περίοδο ο Απόστολος Βακάκης αισθάνεται έτοιμος να περάσει το κατώφλι της Σοφοκλέους.  Όπερ και εγένετο, αντλώντας 2 εκατ. ευρώ. Το 1998 ήταν πλέον φανερό ότι χρειαζόταν μεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους και γι’ αυτό μισθώνει μια αποθήκη στα Οινόφυτα σχεδόν διπλάσιου μεγέθους από την πρώτη αποθήκη στη Νίκαια. Το 1999, την εποχή που όλη η Ελλάδα αγοράζει μετοχές, ο ίδιος επενδύει στη γη και στη δουλειά του.
κορηvakakis5Τα χρόνια που ακολουθούν βρίσκουν την εταιρεία σταθερά στην κορυφή της επιτυχίας με κορύφωση το 2004, όταν αναλαμβάνει ύστερα από πλειοδοτικό διαγωνισμό το δικαίωμα αποκλειστικής παραγωγής και εμπορίας της Μασκότ του 2004 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από τότε μέχρι σήμερα, ο κ. Βακάκης βάζει τους επόμενους στόχους, τα σούπερ μάρκετ παιχνιδιών. Και όπως εξηγεί, «στην Ελλάδα δεν χρειάζεται ακόμη να «σκέφτεσαι», χάνεις πολύτιμο χρόνο. Σε πρώτη φάση δεν έχεις παρά να μελετάς και να ακολουθείς τα βήματα της εξέλιξης στις αναπτυγμένες αγορές του εξωτερικού. Εγώ απλώς ακολούθησα την κυρίαρχη διεθνή τάση».
Η προσωπική ζωή του Mr Jumbo
Ομοίως και δεν αγαπά να προκαλεί με την προσωπική του ζωή. Υπήρξε για πολλά χρόνια παντρεμένος με την περουβιανής καταγωγής, Εύη Γιατίλη, με την οποία και απέκτησε τα τρία παιδιά του, τη Χριστίνα, τη Σοφία και τον Γιώργο.


παναγοπουλουΩστόσο, ο γάμος τους δεν κράτησε κάτι που κόστισε ιδιαίτερα στον δυναμικό Απόστολη Βακάκη. Μετά τον χωρισμό με τη Γιατίλη ξαναβρήκε τον έρωτα στο πρόσωπο της Αλίκης Μπενρουμπή, του ομώνυμου Ομίλου εμπορίας και εισαγωγής ηλεκτρικών συσκευών. Όμως και η αυτή σχέση δεν ήταν γραφτό να διαρκέσει πολύ με τον Βακάκη να βρίσκει «καταφύγιο» στην Ειρήνη Παναγοπούλου, κόρη του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.

Οι διάδοχοι  και η τραγική μοίρα
Το τιμόνι της εταιρείας φαίνεται πως θα κρατήσει πρώτη, η κόρη του Σοφία, καθώς ήδη ανέλαβε μια θέση ευθύνης στο Δ.Σ. της εισηγμένης, ως Εκτελεστικό Μέλος.

σοφία βακάκηΜε σπουδές οικονομικών στις ΗΠΑ, η Σοφία Βακάκη, είναι ένας άνθρωπος χαμηλού προφίλ που ξεκίνησε από μικρή ηλικία να τριγυρνά μέσα στα καταστήματα του πατέρα της ενώ με το που πήρε το πτυχίο της έπιασε δουλειά στην εταιρεία ως…υπάλληλος. Όσοι την έχουν γνωρίσει κάνουν λόγο για μια πολύ ευγενική παρουσία, φιλική με το προσωπικό και με εξαιρετικό ζήλο να ανακαλύψει γρήγορα τα καλά κρυμμένα μυστικά του επιχειρείν. Με την εταιρεία είχε ασχοληθεί και η δεύτερη κόρη Βακάκη, Χριστίνα, στον νευραλγικό τομέα των δημοσίων σχέσεων και στο e-shop, όμως την κέρδισε η αγάπη της για τη μαγειρική και πλέον σπουδάζει σεφ στο Μαϊάμι. Η μοίρα έλαχε να κόψει το νήμα της ζωής του 24χρονου  νεαρότερου μέλους της οικογένειας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου