15.3.17

11525 Μαζί για το Παιδί η Γραμμή που δίνει λύσεις σε παιδιά και γονείς

Η Γραμμή 11525 του «Μαζί για το Παιδί» είναι μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας που απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς, παιδιά και εφήβους.  
Λειτουργεί από το Φεβρουάριο 2009 με σκοπό τη ψυχολογική στήριξη και την παροχή συμβουλών και κατευθύνσεων σε γονείς, παιδιά και εφήβους.
Η Γραμμή παρέχει τις ακόλουθες υπηρεσίες δωρεάν:
1.       Συμβουλευτική: Ψυχολογική στήριξη μέσω τηλεφώνου ή δια ζώσης σε παιδιά, εφήβους και γονείς από συμβούλους ψυχικής υγείας / ψυχολόγους
2.       Λήψη ανώνυμων & επώνυμων καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων
3.       Παραπομπές και  ενημέρωση για υπηρεσίες που προσφέρουν άλλοι φορείς για το παιδί και την οικογένεια σε πανελλαδικό επίπεδο
4.       Πληροφορίες για τις υπηρεσίες της Ένωσης και των μελών της
Κατά τη διάρκεια του 2016 η Συμβουλευτική Γραμμή «11525 Μαζί για το Παιδί», έλαβε συνολικά 6.931 κλήσεις εκ των οποίων:
• 3.292 για  συμβουλευτική σε θέματα παιδιών/εφήβων
• 2.400 για πληροφορίες για τις υπηρεσίες του Μαζί για το Παιδί
• 1.195 για παραπομπές σε άλλους φορείς
• 44 καταγγελίες κακοποίησης παιδιού
Τα πιο συνηθισμένα θέματα που κλήθηκε να διαχειριστεί η επιστημονική ομάδα της Γραμμής ήταν  η σχέση γονιών / παιδιών, οι σχολικές δυσκολίες, η εφηβεία, η οριοθέτηση, η επιθετικότητα / θυμός, η διαχείριση διαζυγίου με παιδιά και το άγχος.
Παράλληλα με τις κλήσεις για συμβουλευτική, ένα μικρότερο ποσοστό κλήσεων παραπέμπεται σε άλλες υπηρεσίες, όπως σε Κέντρα Ψυχικής Υγείας, στο Συνήγορο του παιδιού (για νομικά ζητήματα), στην Γραμμή Συμβουλευτικής Ενηλίκων και σε Κοινωνικά Παντοπωλεία και Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων.
Αναφορικά με την λήψη καταγγελιών, οι κλήσεις αφορούν κυρίως τη ψυχική και σωματική κακοποίηση ανηλίκων ενώ, σε μικρότερο ποσοστό, την παραμέληση και την σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικονομική κρίση έχει προσθέσει στην θεματολογία της τηλεφωνικής υποστήριξης την πληροφόρηση για ενίσχυση σε είδος.
Από το 2014, η Γραμμή 11525 ενίσχυσε τις υπηρεσίες της με τη λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου για γονείς, παιδιά και εφήβους. Το Κέντρο παρέχει τις ακόλουθες υπηρεσίες δωρεάν:
1.       Ατομικές, ομαδικές και οικογενειακές συνεδρίες
2.       Ομάδες γονέων
3.       Ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια
4.       Οnline ομάδες στήριξης γονέων και ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια, μέσω skype
Οι ωφελούμενοι επισκέπτονται το Κέντρο και συμμετέχουν σε συνεδρίες δια ζώσης ή σε ομάδες γονέων όταν θεωρείται βοηθητικό για την ενίσχυση του γονικού τους ρόλου ή/και για την επίλυση συγκεκριμένων δυσκολιών που έχουν προκύψει στην οικογένεια.
Το  2016, το επιστημονικό προσωπικό του Συμβουλευτικού Κέντρου «Μαζί για το Παιδί» στήριξε 1.221 ωφελούμενους, πραγματοποιώντας  503  ατομικές/οικογενειακές συνεδρίες συμβουλευτικής, 30 ψυχοεκπαιδευτικά σεμινάρια για γονείς στους χώρους του Κέντρου, στην κοινότητα ή online, μέσω skype, με θεματολογία όπως «Επικοινωνία στην οικογένεια», «Παιδί  & Νέες Τεχνολογίες», «Παιδί και Διαζύγιο» και  36 Ομάδες  Στήριξης  Γονέων με  παιδιά προσχολικής , σχολικής  και εφηβικής ηλικίας.
Οι ώρες λειτουργίας της Γραμμής είναι: Δευτέρα ως Παρασκευή, από τις 9:00-21:00

Δείτε το σχετικό video ΕΔΩ

Διεύθυνση του Συμβουλευτικού Κέντρου: Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας, 1ος όροφος, Δομοκού 2 & Φιλαδελφείας, 104 40 Αθήνα. Χάρτης: https://goo.gl/maps/BhUuoKb5CJ52
Skype ID: 11525 MAZI GIA TO PAIDI
Facebook: www.facebook.com/mazigiatopaidi, Twitter: @mazigiatopaidi
Web: www.mazigiatopaidi.gr
*Οι κλήσεις στη Γραμμή 11525 είναι εμπιστευτικές και δεν ηχογραφούνται.
Έχουν χρέωση μία αστική μονάδα από σταθερό ΟΤΕ για αστικά και υπεραστικά τηλεφωνήματα ανεξαρτήτως διάρκειας κλήσης. Οι χρεώσεις για κάθε άλλο πάροχο σταθερής και κινητής τηλεφωνίας διαφέρουν ανάλογα με τον τιμοκατάλογο του παρόχου
.
H λειτουργία της «Γραμμής 115 25» γίνεται δυνατή χάρη στους χορηγούς: Solidarity Now, Δήμος Αθηναίων, ΟΤΕ.


Λίγα λόγια για το «Μαζί για το Παιδί»:
Το «Μαζί για το Παιδί» ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ελλάδα το 1996.  Πρόκειται για μια Ένωση μη-κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων, που εργάζονται για την ευημερία περισσότερων από 30.000 παιδιών κάθε χρόνο  εκ των οποίων τα 10.000 σε συστηματική βάση. Κύριος στόχος της Ένωσης είναι να προσφέρει βοήθεια σε παιδιά και νέους που αντιμετωπίζουν την φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια. Το 2016 τιμήθηκε με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για την κοινωνική του προσφορά.
Αγ. Θωμά 14, Αθήνα 115 27 |  Τηλ.: 210 7482690 | Fax : 210 7482664 | E-mail: info@mazigiatopaidi.gr | www.mazigiatopaidi.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου