3.3.17

Βόμβα από τον ΟΑΕΔ: Κόβουν επιδόματα και παροχές από 1,1 εκατ. ανέργους

Bόμβα απο τον ΟΑΕΔ τινάζει στον αέρα τα επιδόματα, τις κοινωνικές παροχές όπως το φθηνό ρεύμα της ΔΕΗ, αλλά και τις φοροαπαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ για 1,1 εκατομμύριο εγγεγραμμένους ανέργους.

Στο εξής όσοι συμμετέχουν σε πρόγραμμα κατάρτισης θα διαγράφονται από τις λίστες του οργανισμού και όταν επανεγγραφούν θα ξεκινήσουν από το μηδέν, δηλαδή θα θεωρούνται άνεργοι για πρώτη φορά!!!
Με το προηγούμενο καθεστώς η συμμετοχή τους σε πρόγραμμα κατάρτισης δεν αποτελούσε λόγο διαγραφής τους από τον ΟΑΕΔ και όταν επανέρχονταν στις λίστες του οργανισμού είχαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου που τους εξασφάλιζε ευνοϊκότερους όρους στις προκηρύξεις θέσεων απασχόλησης (κυρίως στην κοινωφελή εργασία), αλλά και διατήρηση των κοινωνικών παροχών και των φοροαπαλλαγών (π.χ. μη καταβολή ΕΝΦΙΑ) που δικαιούνταν από τη στιγμή που δεν καταργούταν αναδρομικά η ιδιότητα του ανέργου.
Με το νέο νόμο όμως του υπουργείου Εργασίας (ν. 4430/2016 για την «Αλληλέγγυα Οικονομία»), όσοι άνεργοι μπαίνουν σε προγράμματα κατάρτισης και επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΙΕΚ, ΚΕΚ) θα διαγράφονται από το μητρώο του ΟΑΕΔ, εκτός και αν πληρούν τις εξής τρεις προϋποθέσεις:
α) Να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων τουλάχιστον 4 μήνες.
β) Να δηλώσουν τα στοιχεία του προγράμματος πριν από την έναρξή του στον ΟΑΕΔ.
γ) Να έχουν παρέλθει τουλάχιστον 2 ημερολογιακά έτη από προηγούμενη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης.
Οποιος δεν πληροί έστω έναν από τους τρεις «όρους» βγαίνει αυτομάτως από τις λίστες των ανέργων. Αν παίρνει και επίδομα, θα αναστέλλεται μέχρι να τελειώσει το πρόγραμμα που παρακολουθεί. Ο ΟΑΕΔ θα τους επανεντάσσει μετά τη λήξη του προγράμματος, αλλά ο χρόνος που είχαν ως άνεργοι στο παρελθόν δεν θα προσμετράται για να έχουν αυξημένη μοριοδότηση σε προσλήψεις.
Ο νόμος του 2013 έλεγε ότι η συμμετοχή ανέργου σε πρόγραμμα κατάρτισης δεν αποτελεί λόγο διαγραφής του από τον ΟΑΕΔ.
Ο νόμος του 2016 λέει ότι ο άνεργος διαγράφεται και μένει χωρίς επίδομα αν δεν έχει τις τρεις προϋποθέσεις κατά τη συμμετοχή του σε πρόγραμμα κατάρτισης.
Με το νόμο του 2013 ο άνεργος δεν μπορούσε να πάρει και το επίδομα ανεργίας και το επίδομα κατάρτισης. Αν το επίδομα κατάρτισης ήταν μικρότερο, έπαιρνε και το επίδομα ανεργίας.

ελεύθερος τύπος

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου