19.3.17

ΦΩΤΟ - Η Καλαμάτα τιμά του αγωνιστές του 1821 – Με επιτυχία οι «Δρόμοι του Μπαρουτιού» από τον Αλμυρό στο Μαρδάκι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017  η εκδήλωση «Δρόμοι του Μπαρουτιού» 

Αρχικά στις 7 μ.μ.  τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τον Χριστόδουλο Μέξη και όλους τους αγωνιστές του 1821  στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Αλμυρού στη συνέχεια  ο δήμαρχος Πόρου έκανε τα αποκαλυπτήρια της οδού που με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δόθηκε το όνομα του Καπετάν Μέξη. 

Στις 7.30 μ.μ. δίπλα στο Messinian Bay ‘εγινε η αναπαράσταση της εκφόρτωσης μπαρουτιού.
Αργότερα στο ξενοδοχείο  έγινε η  αφή φλόγας και χαιρετισμοί επισήμων, ενώ η ιστορικός Μαρία Λιακάκη  εκφώνησε  τον πανηγυρικό της ημέρας.
Στις 8.45 μ.μ. έγιναν  οι απονομές τιμητικών επαίνων και δόθηκε  η εκκίνηση στον αγώνα σκυταλοδρομίας 32 χλμ. στην ιστορική διαδρομή Αλμυρός-Ι.Μ. Μαρδακίου (συνδιοργανωτής του αγώνα είναι ο ΣΔΥΜ).
Οι εκδηλώσεις  έκλεισαν με χορούς και κεράσματα αργά βράδυ.
. Η πραγματοποίηση της εκδήλωσης αποσκοπεί στην απόδοση τιμής στους προγόνους μας, που απελευθέρωσαν την Ελλάδα από τον τουρκικό ζυγό και επιδιώκει την ανάδειξη ενός ιστορικού γεγονότος: λίγες ημέρες (19 – 20 Μαρτίου) πριν την απελευθέρωση της Καλαμάτας, 250 οπλοφόροι Έλληνες με 200 άλογα, μετέφεραν πολεμοφόδια, ανάμεσα στα οποία περί τα 400 βαρέλια με μπαρούτι, από τον Αλμυρό της Βέργας στην Ιερά Μονή Μαρδακίου. 
Η παραλαβή τους έγινε από το πλοίο του Χριστόδουλου Μέξη, που είχε καταπλεύσει στο λιμάνι του Αλμυρού προερχόμενο από τις Κυδωνίες της Μικράς Ασίας, το σημερινό Αϊβαλί.

 Η μεταφορά των πολεμοφοδίων πραγματοποιήθηκε με μεγάλο κίνδυνο, καθώς έγιναν αντιληπτοί από τους Τούρκους με το φως της ημέρας. 
Στους Τούρκους προσποιήθηκαν ότι μετέφεραν λάδι ή αλάτι, δεν τους έπεισαν, αλλά κατόρθωσαν να τους προσπεράσουν και να φθάσουν στο Μαρδάκι.

Η μάχη στα Φρουτζοκρέμμυδα

Ο καπετάν Μέξης εκτός από τη μεταφορά του μπαρουτιού στη Βέργα στις 7 Απριλίου
1825 πολέμησε μαζί με 40 Ποριώτες στη μάχη στα Φρουτζοκρέμμυδα εναντίον του Ιμπραήμ.
Τη συγκεκριμένη μάχη αποτύπωσε στον καμβά και παρουσίασε στο Ιστορικό Δημαρχείο ο ζωγράφος Σωτήρης Τζαμουράνης -ένα μοναδικό κομμάτι από την έκθεση του ιδίου που θα είναι επισκέψιμη στο Πνευματικό Κέντρο από 27/3 έως 2/4 με θέμα «1821 Μάνη-Μεσσηνία».

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Ιερά Μονή Μαρδακίου Νέδουσας, ώρα 11.00
«Συμβολή των αγωνιστών της περιοχής Αλαγονίας στον Αγώνα για Εθνική Ανεξαρτησία του 1821»
Διοργάνωση: Τοπικά Συμβούλια και Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αλαγονίας, Αρτεμισίας, Καρβελίου, Λαδά, Νέδουσας, Πηγών
Ελαιοχώρι, ώρα 18.30
Εκδήλωση στη μνήμη των πεσόντων Γιαννιτσάνων, κατά τον Αγώνα του 1821, από την Ομάδα Νέων «Η Δημιοβίτισσα»
18.30 Εσπερινός
19.00 Αναπαράσταση
19.30 Κεράσματα

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου