17.3.17

Συντάξεις: Στην αναμονή για επικουρική έως... 5 χρόνια


Συντάξεις: Στην αναμονή για επικουρική έως... 5 χρόνια

Στην αναμονή έως και... πέντε χρόνια «κρατά» το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών τους συνταξιούχους, καθυστερώντας να απονείμει περίπου 130.000 επικουρικές συντάξεις, ενώ με ρυθμό... χελώνας πληρώνει τα εφάπαξ, μετά την ενοποίηση των ταμείων πρόνοιας με τα επικουρικά. Την καταγγελία έκανε χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής προχωρώντας, μαζί με τον Σύλλογο των εργαζομένων, σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου της διοίκησης. Σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ, το ΕΤΕΑΕΠ - το δεύτερο, μετά τον ΕΦΚΑ, «υπερ - ταμείο» στο οποίο συγχωνεύθηκαν όλα τα εναπομείναντα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και οι κλάδοι πρόνοιας -εφάπαξ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, δηλαδή τα ΤΑΠΙΤ, ΤΠΔΥ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΑ, ΤΠΑΕΝ-ΝΑΤ , ΤΠΚΠΕΝ-ΝΑΤ, ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
«Εκοψε» έως 50% χιλιάδες καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις με στόχο τη μείωση της δαπάνης κατά 175 εκατ. ευρώ. Οι περικοπές, σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ, έγιναν με αυθαίρετα κριτήρια.
Σε εφαρμογή του ν. Κατρούγκαλου άλλαξε τον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων για τους νέους συνταξιούχους, με αποτέλεσμα τη μείωσή τους ακόμα και 50%.
Οι νέες επικουρικές για τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από 1/1/2015 και μετά, αν και ο νόμος ισχύει από 13/5/2016, θα υπολογιστούν με τον νέο νόμο. Δηλαδή θα υπολογιστούν με το νέο καθεστώς αναδρομικά, παρότι στον κύριο φορέα ισχύει από τη δημοσίευση του νόμου.
Κρατά στα συρτάρια περίπου 130.000 επικουρικές συντάξεις.
Εφάπαξ
Ανέκοψε την ομαλή ροή της απονομής των εφάπαξ του 2016 και την απορρόφηση των χρημάτων από το πρόγραμμα ληξιπροθέσμων. Ενώ μέχρι 31/12/2016 δόθηκαν (με πρόσθετες μειώσεις από 15% έως 22%) περίπου 11.500 εφάπαξ και απορροφήθηκαν γύρω στα 250 εκατ., από 1/1/2017 δεν έχει δοθεί κανένα. Και αναμένεται να αποδοθεί ένας αριθμός εφάπαξ του ΤΠΔΥ στα τέλη Μαρτίου. Στο ΤΠΔΥ εκκρεμούν άλλα 25.000, ενώ τα περίπου 25.000 εφάπαξ του ιδιωτικού τομέα απονέμονται με ρυθμό «χελώνας» είτε λόγω έλλειψης προσωπικού, είτε λόγω διαφόρων οργανωτικών και λειτουργικών προβλημάτων.
Η ΠΟΠΟΚΠ ζητά ενίσχυση του Ταμείου με μόνιμο προσωπικό, τη συμμετοχή περισσότερων εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων ασφαλισμένων και συνταξιούχων και τη συγκρότηση επιτροπής για την επανεξέταση του σχεδίου Οργανογράμματος.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου