24.3.17

Διεθνής τρομοκρατία και τουρισμός

Χώρες με ανεπτυγμένη την τουριστική βιομηχανία και μεγάλη ενισχυση του  ΑΕΠ τους από τον τουρισμό, εχουν δεχτει ισχυρό  πλήγμα απο τη διάχυση της ανασφάλειας και του φόβου τρομοκρατικών χτυπημάτων. Την περίοδο αυτη, Χωρες με παραδαση και με υποδομες  στον τουρισμο, βλέπουν όλον το σχεδιασμό και την προσπάθεια εξωστρέφειάς τους να καταρρέει, εξαιτίας της διεθνούς τρομοκρατίας και των απωλειών ανθρωπίνων ζωών από τις τυφλές επιθέσεις.
Κυρίαρχα παραδείγματα, η Αίγυπτος, στην οποία τα έσοδα από τον τουρισμό έχουν υποστεί καθίζηση της τάξης του 80% σε ετήσια βάση και η Τουρκία, που κινείται συνεχώς καθοδικά λόγω της γενικευμένης ανασφάλειας και των τρομοκρατικών χτυπημάτων.
Στην Ευρώπη, πχ Λονδίνο, Βρυξέλλες, Παρίσι  κλπ, τα απανωτά τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα, επίσης προκαλούν αισθήματα ανασφάλειας στους επισκέπτες που πλέον αναζητούν κυρίαρχα ασφαλείς τουριστικους προορισμούς.
Ελκυστική φαίνεται να είναι η Βαλκανική και η Ανατολική Ευρώπη , όπου οι εξελίξεις στη διεθνή τρομοκρατία, φαίνεται  να υποβοηθούν τη νέα προοπτική της τουριστικής τους ανάπτυξης και της αξιοποίησης όλων των θετικών στοιχείων που διαθέτουν.
Αύξηση των τουριστικών εσόδων, παρουσίασε το περασμένο έτος και η Κύπρος, η οποία παρά τις πρόσφατες οικονομικές περιπέτειες, δείχνει να στέκεται στιβαρά στη διεθνή τουριστική ανταγωνιστικότητα και να κερδίζει από τις εξελίξεις.
Η περίπτωση της Ελλάδος, είναι αυτή που πρέπει με σοβαρότητα , σχεδιασμό και στρατηγική να δούμε προσεκτικά, για να κερδίσουμε σε επισκεψιμότητα χωρίς να προκαλέσουμε την αντιπαλότητα με τις χαμένες αυτην την περίοδο στον τουρισμο Χώρες.
Μην ξεχνάμε, ότι η Τουρκία, με το κύμα των μεταναστών που μπορεί να κατευθύνει στα ελληνικά νησιά, έχει  τη δυνατότητα να μας προκαλέσει χάος και ανεπανόρθωτη ζημιά. Ήδη οι περιπτώσεις της Λέσβου και της Χίου είναι πρόσφατες και εξόχως αντιπροσωπευτικές.
Με σύνεση, σχέδιο και ειδικη καμπάνια προς τούτο, πρέπει να κινηθούμε κεντρικά, για να αποφύγουμε κάθε σκέψη φόβου και ανασφάλειας των επισκεπτών  μας. Οι πρακτικές περιθωριακών ομάδων που συνήθως οδηγούν σε επεισόδια, είναι ‘βούτυρο στο ψωμί’ των ανταγωνιστών μας, που θέλουν εντέχνως να βάλουν στο κάδρο της διεθνούς ανασφάλειας και την Ελλάδα.
Η Χώρα μας ,επιβάλλεται να παραμείνει ασφαλής Χώρα και αυτό επιτυγχάνεται με έμφαση στην αστυνόμευση, στη μείωση της  εγκληματικότητας, στον έλεγχο των πληθυσμιακών ομάδων που έχουν αυξημένη παραβατική συμπεριφορά, στον έλεγχο των αφικνουμένων μεταναστών-προσφύγων, καθώς και σε αποφυγή διάχυσής τους, στις τουριστικά ανεπτυγμένες  περιοχές.
Δεν έχουμε το προνόμιο αυτην την κρισιμη για την οικονομια μας τουριστικη περίοδο,  να χάσουμε ούτε έναν επισκέπτη στη χειμαζόμενη Ελλάδα, που περιμένει πολλά από την αύξηση του τουρισμού σε εσοδα και θεσεις εργασιας.-

Καλαμάτα 24 Μαρτίου 2017

Αντωνία Μπούζα
Περιφερειακή Σύμβουλος

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου