27.3.17

«Καλπάζει» η υπογονιμότητα στην Ελλάδα

Η οικονομική κρίση, το άγχος, η κακή διατροφή και η αποχή από το σεξ, αποτελούν τους σύγχρονους παράγοντες υπογονιμότητας

Αυξάνονται συνεχώς σύμφωνα με τους ειδικούς τα περιστατικά υπογονιμότητας στη χώρα μας. Η οικονομική κρίση, το άγχος, η κακή διατροφή και η αποχή από το σεξ, αποτελούν τους σύγχρονους παράγοντες υπογονιμότητας, πλήττοντας εξίσου και τα δύο φύλα.
Σύμφωνα με τον μαιευτήρα χειρουργό- γυναικολόγο, Δρα Νικόλαο Σκαρτάδο, «υπογονιµότητα ονομάζεται η αδυναμία σύλληψης μετά από έναν χρόνο φυσιολογικών, ελεύθερων, τακτικών σεξουαλικών επαφών. Προσοχή όμως, υπογονιµότητα σε καµία περίπτωση δε  σημαίνει και στειρότητα. Η στειρότητα είναι ένας όρος που µμπορεί να χρησιμοποιηθεί σε  περιπτώσεις ζευγαριών που δεν έχουν καμιά απολύτως πιθανότητα, µε τη χρήση οποιασδήποτε θεραπευτικής αγωγής, να επιτύχουν σύλληψη.  Αντίθετα, ο όρος υπογονιµότητα µμπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε ζευγάρι που, αν και φαινομενικά αδυνατεί να τεκνοποιήσει, στην πραγματικότητα, µε τη χρήση κατάλληλων θεραπευτικών χειρισμών, είναι σε θέση τελικά να επιτύχει κύηση» διευκρινίζει ο ειδικός.
Η υπογονιμότητα δεν αφορά μόνο τα ζευγάρια στην Ελλάδα. Σύμφωνα µε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ),  ένα στα έξι ζευγάρια παρουσιάζει πρόβλημα στο να συλλάβει παιδί, ενώ ένα στα δέκα χρειάζεται ιατρική βοήθεια και αναμφισβήτητα αυτά τα ποσοστά είναι πολύ µμεγαλύτερο από ότι παλαιότερα. Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας πραγματοποιούνται 12.000 κύκλοι εξωσωματικής , με αριθμό γεννήσεων  σχεδόν 5.000 παιδιών ετησίως.
Πότε διαγιγνώσκεται υπογονιμότητα
Εάν η γυναίκα είναι πάνω από 35 χρόνων και προσπαθεί σωστά με τον σύντροφό της να τεκνοποιήσει για έξι μήνες χωρίς αποτέλεσμα, πρέπει να απευθυνθεί  σε κάποιο γιατρό. Και αυτό κυρίως για να κερδίσει χρόνο καθώς, έστω και αν τελικά δεν έχει κάποιο  πρόβλημα, καθώς η προχωρηµένη ηλικία και µόνο μπορεί  να τη δυσκολέψει αφάνταστα.
Η γυναικεία γονιµότητα  αρχίζει να µμειώνεται μετά την ηλικία των 30 ετών και  επιδεινώνεται από την ηλικία των 35 ετών. Εάν όμως η γυναίκα είναι νεότερη, το ζευγάρι µμπορεί να περιμένει προσπαθώντας φυσιολογικά µμέχρι και ένα χρόνο.  Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι το πρόβλημα αυτό αφορά εξίσου και τους δύο συντρόφους. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από ηλικία μιλάμε για υπογονιμότητα εάν υπάρχει απόφραξη σαλπίγγων στη γυναίκα ή αδύναμου σπέρματος στον άνδρα.
Η σημασία της συχνότητας των σεξουαλικών επαφών
Κλινικές μελέτες των τελευταίων χρόνων, αναφέρει ο Δρ Σκαρτάδος, δείχνουν ότι η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών των ζευγαριών έχει μειωθεί κατακόρυφα και πολλές φορές περιορίζεται μόνο στην περίοδο των γόνιμων ημερών, γεγονός που από μόνο του δεν «αυξάνει» την πιθανότητα τεκνοποίησης. «Αυτό που έχει σημασία», συνεχίζει, «είναι το ζευγάρι να μην απογοητεύεται από τις πρώτες προσπάθειες τεκνοποίησης, γιατί σύμφωνα με τις έρευνες χρειάζεται τουλάχιστον ένας χρόνος τακτικών, ελεύθερων σεξουαλικών επαφών για τη σύλληψη, η οποία ανέρχεται περίπου στο 20% κατά μήνα ή στο 70% μετά τουλάχιστον ένα έτος τακτικών επαφών».
«Η αντιμετώπιση της υπογονιμότητας, εφόσον βεβαίως διαπιστωθεί με διεξοδικό και λεπτομερή διαγνωστικό έλεγχο των δύο συντρόφων μπορεί όχι μόνο να αποκαλύψει το αίτιο του προβλήματος, αλλά και να απαλλάξει το ζευγάρι από το υψηλό κόστος της εξωσωματικής γονιμοποίησης, εστιάζοντας τόσο στις ιδιαίτερες συνθήκες και τους μηχανισμούς της κύησης, όσο και στις περιβαλλοντικές συνθήκες που ενδεχόμενα εμποδίζουν το ζευγάρι στο να οδηγηθεί χωρίς άγχος στην τεκνοποίηση. 
Είναι απόλυτα εφικτή η τεκνοποίηση, σε κάθε περίπτωση υπογόνιμων ζευγαριών, αρκεί αυτά να ακολουθήσουν την ενδεδειγμένη θεραπευτική αγωγή» καταλήγει ο ειδικός.


ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου