28.3.17

ΦΩΤΟ - ΛΑΜΠΑΔΗΦΟΡΙΕΣ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

25 Μαρτίου 2017 ξαναζωντάνεψε το 1821 στο ιστορικό Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας Μεσσηνίας. 

Ο Σύνδεσμος των απανταχού Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας, υπεύθυνος για το ιστορικό κομμάτι του εθίμου των Λαμπαδηφοριών Σιδηροκάστρου Τριφυλίας, και ως ένας από τους κυριότερους διοργανωτές, ευχαριστεί θερμά όλους τους συμπατριώτες και φίλους, που παρευρέθηκαν από όλα τα μέρη της Μεσσηνίας και της Ελλάδας, καθώς και όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους. 
Για τη στήριξη, την παρουσία τους και τη βοήθεια που προσέφεραν, θερμές ευχαριστίες στον Δήμο Τριφυλίας και ιδιαιτέρως στον δήμαρχό μας, κ. Παναγιώτη Κατσίβελα. Τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη και την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κα Ελένη Αλειφέρη. Τον τοπικό πρόεδρο Σιδηροκάστρου Τάσο Λιακάκη. Τον αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Τσακανίκα και τον πρώην αντιδήμαρχο κ. Σπύρο Χρονόπουλο. Για την παρουσία τους, τον περιφερειακό Σύμβουλο Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Περικλή Μαντά, τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Δυτικής Ελλάδας, Υποστράτηγο Διαμαντή Μητρόπουλο, τους περιφερειακούς και  δημοτικούς συμβούλους, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων-Συνδέσμων Τριφυλίας κ. Παναγιώτη Λούτο, τον πολιτευτή κ. Μίλτο Χρυσομάλλη.
Γιατη συμμετοχή τους στο ιστορικό έθιμο, ευχαριστούμε θερμά τον Σύλλογο ΕΛΛΗΝΟΜΝΗΜΟΝΕΣ Καλαμάτας, που πλέον αποτελούν κομμάτι του Συνδέσμου μας. Οι κουμπουριές του καπετάν Σπύρου Κατσίρα και των παλικαριών του, αφιερωμένες στους Ήρωες του 1821, αντήχησαν σε όλα τα γύρω βουνά, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης σε όλους μας, ενώ μικροί και μεγάλοι είδαν από κοντά όπλα και αυθεντικά κειμήλια της εποχής του 1821 στο υπαίθριο μουσείο, που έστησαν οι Ελληνομνήμονες στην πλατεία . Ευχαριστούμε την προσκεκλημένη του Συνδέσμου μας κα Αννέτα Γεωργουλοπούλου από τα Τριπόταμα Καλαβρύτων, μίαΕλληνίδα με ηρωική ψυχή, που μας γύρισε 196 χρόνια πίσω με τα τραγούδια της γεμάτα ιστορικές μνήμες. Δάκρυα συγκίνησης, όταν η Αννέτα τραγούδησε ένα τραγούδι που δεν έχει καταγραφεί για το Σιδηρόκαστρο και για τους αρματολούς, που κοινώνησαν μέσα στον Άγιο Νικόλα τον Μάρτιο του 1821 για να λάβουν την ευλογία και να ριχτούν στη μάχη. Της μιλούσε κάποτε γι’ αυτό το γεγονός ο πεθερός της. Ευχαριστούμε για τέταρτη χρονιά τον Σύλλογο Φιλοπροόδων Φιλιατρών και την δραστήρια πρόεδρό του κα Βιβή Παντελάκη, που εντυπωσίασαν και συγκίνησαν με τους χορούς της λεβεντιάς όλους τους
παρευρισκόμενους! Ευχαριστίες για τη συμμετοχή τους και για τα υπέροχα ιστορικά τραγούδια που χόρεψαν, στον Εκπολιτιστικό και Φυσιολατρικό Σύλλογο Αγίου Ιωάννη Αμαλιάδας «Η Αστρινιά», καθώς και στον λαογράφο κ. Ηλία Τουτούνη, που τον συνόδευε, προσκεκλημένους του Συνδέσμου μας. Στην Λαογραφική Ένωση Μεσσηνίας και στον κ. Νικόλαο Κισκήρα, που μας τίμησαν ερχόμενοι με ένα πούλμαν από την Καλαμάτα και έλαβαν μέρος στο ιστορικό έθιμο. Ευχαριστούμε θερμά τον Γιάννη Σελούλη από τους Αρμενιούς για την φωτογραφική κάλυψη. Επίσης, τους Σιδηροκαστρίτες και μέλη του Συνδέσμου μας, Κωνσταντίνο Αρνόκουρο, τελετάρχη της εκδήλωσης και τα παιδιά του συντονιστικού, που σήκωσαν το βάρος ενός σημαντικού τμήματος της εκδήλωσης, και τους αδελφούς Μπάμπη Μητρόπουλο και Τάκη Μητρόπουλο για την επιλογή της μουσικής και των ιστορικών αποσπασμάτων, που μας έβαλαν στο κλίμα του 1821. Τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Περικλή Λιακάκη, που ξεσήκωσε τους πάντες με τους ήχους του ταμπούρλου του και τον κ. Κωνσταντίνο Ψυχογιό, που τον συνόδευε με τους υπέροχους ήχους της φλογέρας του.Τον Σύλλογο Γυναικών Εστία για το φίλεμα των συμμετεχόντων της εκδήλωσης. Τον Εξωραϊστικό-Λαογραφικό Σύλλογο Δημοσθένης Κάκκαβας, για τη συμμετοχή του χορευτικού του. Ευχαριστούμε, επίσης, τον πρώην πρόεδρο της Κοινότητας κ. Πάνο Μητρόπουλο, για τη διάθεση της αίθουσάς του στον Σύνδεσμο Σιδηροκαστριτών, προκειμένου να φιλοξενηθούν οι σύλλογοι,  καθώς και για την τηλεοπτική κάλυψη της εκδήλωσης από το BestTV Καλαμάτας. Την γραμματέα του Συνδέσμου Αλεξάνδρα Γαλάνη, τα μέλη  Φίλιππο Γιαννακά, Ευσταθία Λιακάκη, Νικολέττα Αθανασοπούλου, καθώς και τη φίλη του Συνδέσμου, Έφη Πιτακή, οι οποίοι ανέλαβαν τη φιλοξενία των πολιτιστικών συλλόγων.
Θερμές ευχαριστίες στον συμπατριώτη μας Γεώργιο Λιακόπουλο, ο οποίος τέθηκε χορηγός του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών, και στη Γεωργία Παπαδοπούλου, που διέθεσε το σπίτι της για να ντυθούν τα συγκροτήματα. Επίσης, ευχαριστίες στο
MESSINIAVIEW για το υπέροχο βίντεο ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 2017!  Πολλά συγχαρητήρια από τον Σύνδεσμο στον κ. Χαράλαμπο Λυμπερόπουλο και τους συνεργάτες του για την επιτυχημένη ηχητική κάλυψη της εκδήλωσης
Ευχαριστούμε τον πρόεδρο συλλόγου Καλλίτσαινας κ. Δημήτρη Γεωργόπουλο, που τραγουδούσε κλέφτικα μέχρι πρωίας, και όλους τους προέδρους και τα μέλη των μεσσηνιακών συλλόγων. Επίσης, τον δάσκαλο-συγγραφέα κ. Δημήτρη Μουγγό από τον σύλλογο Χαλβάτσου, για τα ιστορικά στοιχεία της περιοχής μας. Την ταβένα «Αδερφός του Μπάμπη» για την εξυπηρέτηση του Συνδέσμου. Τον διευθυντή της εφημερίδας Φωνή Καλαμάτας κ. Αθ. Τσαμούλη για την παρουσία του και όλους τους δημοσιογράφους των Μ.Μ.Ε, που παρουσίασαν την εκδήλωση. Ζητάμε συγγνώμη εάν παραλείψαμε κάποιον, ευχαριστούμε όλο τον κόσμο, που παρευρέθηκε στο Σιδηρόκαστρο, και όλους τους Σιδηροκαστρίτες, που τον υποδέχθηκε με αγάπη. Σας περιμένουμε πάλι του χρόνου, για να γιορτάσουμε μαζί την Εθνική μας Παλιγγενεσία!
Ο Σύνδεσμος Σιδηροκαστριτών, ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης, προσέφερε στον Σύλλογο των Ελληνομνημόνων μία ελιά, το ιερό και ευλογημένο δέντρο της μεσσηνιακής γης, για να τη φυτέψουν στο μουσείο κειμηλίων που ετοιμάζει ο Σπύρος Κατσίρας. Επίσης, ένα κάδρο με τον μπουρλοτιέρη των ψυχών, Γρηγόριο Παπαφλέσσα. Στον Σύλλογο Φιλοπροόδων Φιλιατρών, μία σπάνια γκραβούρα, που απεικονίζει τα Φιλιατρά το έτος 1808. Στον Σύλλογο Αμαλιάδας «Η Αστρινιά», ένα κάδρο με τον σημαντικότατο οπλαρχηγό του 1821 από την Ηλεία Γεώργιο Σισίνη. Στην  κα Αννέτα Γεωργουλοπούλου, μία ανθοδέσμη με τριαντάφυλλα και ένα κάδρο με τον αρχιστράτηγο του Αγώνα, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Τέλος, προσέφερε λουλούδια στον Σύλλογο Γυναικών Η Εστία και στον Εξωραϊστικό Σύλλογο Δημοσθένης Κάκκαβας.
Ο Σύνδεσμος Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας αποτελεί εσαεί τον θεματοφύλακα του ιστορικού εθίμου των Λαμπαδηφοριών Σιδηροκάστρου. Η μορφολογία του χωριού, η ιστορία και η παράδοσή του συντέλεσαν στη δημιουργία των ιδιαίτερων στοιχείων του σιδηροκαστρίτικου εθίμου.  Τα στοιχεία αυτά διέσωσε ο αείμνηστος Σιδηροκαστρίτης και ψάλτης του Αγίου Νικολάου, Γεώργιος Μητρόπουλος, γι’ αυτό και ο Σύνδεσμος αφιερώνει τις Λαμπαδηφορίες του 2017 στη μνήμη του. Καταγράφηκαν και εμπλουτίστηκαν από την ιστορική έρευνα της ιστορικού και προέδρου του Συνδέσμου  Σιδηροκαστριτών, Μαρία Κ. Λιακάκη. 

Για το Δ.Σ. του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας,
Η Πρόεδρος Μαρία Κ. Λιακάκη

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου