17.3.17

Πιο αδύνατοι όσοι τρώνε πολύ τυρί

Σε κάθε πρόγραμμα δίαιτας, το πρώτο που “κόβει” ή τουλάχιστον περιορίζει κανείς είναι το τυρί! 

Άλλοι περιορίζουν την κατανάλωσή του επειδή έχουν χοληστερίνη! Σωστά; Λάθος! 
Αν πιστέψουμε τα ευρήματα νέας μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, οι άνθρωποι που τρώνε πολλά τυριά είναι λεπτότεροι από ό,τι εκείνοι που δεν το κάνουν, ενώ δεν φαίνεται να έχουν υψηλότερα επίπεδα χοληστερίνης.

Οι επιστήμονες μελέτησαν την επίδραση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων - γάλακτος, τυριού, γιαουρτιού, βουτύρου και κρέμας γάλακτος σε 1.500 άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 90 ετών και βρήκαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων είχαν χαμηλότερο ΔΜΣ, χαμηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους, μικρότερη περιφέρεια μέσης και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

Όσοι δε, κατανάλωναν γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά έτειναν να έχουν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης!

Τα ευρήματα των επιστημόνων έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις τρέχουσες συμβουλές για την υγεία, που συστήνουν τον περιορισμό της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών που έχουν συνδεθεί με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η μελέτη έρχεται επίσης να προστεθεί σε πρόσφατη έρευνα από διάφορες χώρες, που έδειξε ότι τα κορεσμένα λιπαρά από το τυρί δεν αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, λόγω του μοναδικού συνδυασμού των θρεπτικών συστατικών που περιέχει.

«Αυτό που είδαμε ήταν ότι όσοι κατανάλωναν πολύ τυρί είχαν σημαντικά υψηλότερη πρόσληψη κορεσμένου λίπους σε σχέση με εκείνους που δεν έτρωγαν τυρί, παρ’ όλα αυτά όμως δεν παρατηρήθηκε διαφορά στα επίπεδα της LDL χοληστερόλης τους", είπε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ Έμμα Φίνεϊ. «Είναι σημαντικό να εξετάσουμε όχι μόνο τα μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά που καταναλώνει κανείς, αλλά και το πλαίσιο μέσα στο οποίο τα καταναλώνουμε και το διατροφικό μοτίβο στο σύνολό του", πρόσθεσε η Φίνεϊ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου