16.3.17

Εκρηξη στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι: Η σύνδεση με τη βόμβα στον Σόιμπλε - «Αποστολέας» ο Κικίλιας


Εκρηξη στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι: Η σύνδεση με τη βόμβα στον Σόιμπλε - «Αποστολέας» ο Κικίλιας

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της παγιδευμένης επιστολής που εξερράγη στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι, μία μόλις ημέρα μετά την αποστολή δέματος-βόμβας στα γραφεία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ. Οι αρχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και ερευνούν πλέον κάθε ενδεχόμενο... 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίου του ΑΝΤ1, επιβεβαίωσε ότι το τρομοδέμα είχε ταχυδρομηθεί από την Ελλάδα, ενώ αποκάλυψε ότι είχε ως αποστολέα τον εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας Βασίλη Κικίλια.
Στόχος της επιστολής-βόμβας, που εξερράγη στο Παρίσι, φέρεται τελικά να ήταν ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΔΝΤ, αν και αρχικά γαλλικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι στόχος ήταν ο Πολ Τόμσεν.Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η βόμβα προοριζόταν για τον Τζέφρι Φρανκς, έναν βετεράνο εργαζόμενο του Ταμείου. Ο Φρανκς εδώ και 24 χρόνια εργάζεται για τον Οργανισμό και τον Μάρτιο του 2015 ανέλαβε την διεύθυνση του Ευρωπαϊκού Γραφείου, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Ταμείου.


Από την έκρηξη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που επικαλείται το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, τραυματίστηκε μία υπάλληλος, η οποία ήταν εκείνη που πήγε να ανοίξει το δέμα. Μάλιστα, από την έκρηξη επηρεάστηκε και η ακοή της, ωστόσο η ζωή της δεν βρίσκεται σε κίνδυνο. Νωρίτερα οι Γάλλοι έστειλαν στην Ελληνική Αστυνομία δύο φωτογραφίες από τον τόπο της έκρηξης στο Παρίσι, μετά από αίτημα μέσω του αστυνομικού συνδέσμου στην Αθήνα, προκειμένου να εξεταστεί και από εδώ.
Εκρηξη στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι: Η σύνδεση με τη βόμβα στον Σόιμπλε - «Αποστολέας» ο ΚικίλιαςΚαθώς φαίνεται, από τα πρώτα στοιχεία των ερευνών, οι γαλλικές αρχές πιστεύουν ότι υπάρχει σύνδεση του πακέτου-βόμβα που εστάλη στα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με το πακέτο-βόμβα που έφτασε χθες στα γραφεία του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, έχοντας ως στόχο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Την ευθύνη για το πακέτο - βόμβα προς τον Σόιμπλε ανέλαβε η Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς.
Έτσι, αναμένεται να προχωρήσει η έρευνα των γαλλικών αρχών, προκειμένου να απαντηθούν τα καυτά ερωτήματα, που έχουν γίνει πιο έντονα μετά και την ανακοίνωση της Συνωμοσίας της Φωτιάς για ανάλογο φάκελο που εστάλη στα γραφεία του Β. Σόιμπλε.
Η ανακοίνωση, εκτός από την ανάληψη ευθύνης για τον φάκελο στον Β. Σόιμπλε, που ανέγραφε ως αποστολέα τον Άδωνι Γεωργιάδη, κάνει αναφορά για την δημιουργία «διεθνούς συνωμοτικού δικτύου πυρήνων της FAI και της ΣΠΦ σε δεκάδες χώρες» και υπογραμμίζει: «Με ακόμα μεγαλύτερο πάθος και πείσμα, να πλήξουμε δομές αλλά και πρόσωπα του συστήματος εξουσίας».
Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ, μέσω των οποίων ταχυδρομήθηκε ο φάκελος, ερευνούν για να διαπιστώσουν αν έχουν σταλεί και άλλοι φάκελοι, εκτός από αυτόν στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών. Μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει κάτι τέτοιο.
Οι αρμόδιοι αξιωματικοί, δεν αποκλείουν κάτι τέτοιο, έχοντας και την εμπειρία του 2010, που η ίδια οργάνωση είχε στείλει φακέλους σε πολιτικά πρόσωπα στην Ευρώπη, εκ των οποίων ένας εντοπίστηκε στην Καγκελαρία στο Βερολίνο και προοριζόταν για την Άγγελα Μέρκελ και ένας στο αεροδρόμιο της Ρώμης, με προορισμό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Τότε είχαν σταλεί και άλλοι φάκελοι, οι οποίοι εντοπίστηκαν στην Ελλάδα πριν φύγουν, μεταξύ των οποίων και ένας για τον κ. Σαρκοζί στο Παρίσι.
Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν να σχετίζονται οι παγιδευμένοι φάκελοι για τον κ. Σόιμπλε και στο ΔΝΤ στο Παρίσι, κρίνοντας από την εκρηκτική ύλη, καθώς τόσο αυτός που εξερράγη, όσο και αυτός στο Βερολίνο, περιείχαν μικρή ποσότητα, γι’ αυτό και ο τραυματισμός της υπαλλήλου του ΔΝΤ δεν προκάλεσε κίνδυνο για την ζωή της.
Πάντως, αν τυχόν υπάρχει σχέση μεταξύ των φακέλων, θα απαντηθεί από τις αρχές μετά την ολοκλήρωση των ερευνών.
Σε ό, ι αφορά τον παγιδευμένο φάκελο προς τον κ. Σόιμπλε, όπως ενημέρωσαν οι γερμανικές αρχές την ΕΛΑΣ, περιείχε 31 γραμμάρια πυρίτιδας για πυροτεχνήματα και είχε κάποιον μηχανισμό που θα μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη.
Το είδος όμως, και η ποσότητα της εκρηκτικής ύλης, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, δεν θα μπορούσε να κάνει μεγάλη ζημιά, γι’ αυτό πιστεύεται ότι ο στόχος των δραστών ήταν συμβολικός και η δημιουργία αναστάτωσης και εντυπώσεων.
Το ζήτημα που προκύπτει είναι, πώς πέρασε ο φάκελος τους ελέγχους, κάτι που έφτασε και στην Βουλή, μετά από ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Κατερίνας Παπακώστα, σχετικά με την ασφάλεια των δεμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, τα δέματα ελέγχονται και στο κέντρο διανομής των ΕΛΤΑ, στο Κρυονέρι και στο αεροδρόμιο.
Στον αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι τα ειδικά μηχανήματα είναι τελευταίας τεχνολογίας και αποκτήθηκαν μόλις πριν από περίπου τρεις μήνες.
Επιπλέον, έχουν την δυνατότητα να κρατούν στην μνήμη όλα τα δεδομένα. Γι’ αυτό γίνεται έρευνα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει καταγραφεί ο φάκελος για τον κ. Σόιμπλε.
Παράλληλα, ερευνάται από ποιο εξωτερικό γραμματοκιβώτιο στην Αθήνα έχει σταλεί ο φάκελος, ώστε να αναζητηθεί οπτικό υλικό από κάμερες που ενδεχομένως έχουν καταγράψει τον αποστολέα.
Το χρονικό της έκρηξης
Η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού ανακοίνωσε πως η μικρή έκρηξη στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι προκλήθηκε πιθανότατα από αυτοσχέδιο μηχανισμό.
Ο μηχανισμός στάλθηκε με το ταχυδρομείο και ένας άνθρωπος τραυματίστηκε στο πρόσωπο.
Η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού ανέφερε πως είχαν υπάρξει τηλεφωνικές απειλές αλλά δεν είναι ακόμη σαφές αν αυτές συνδέονταν με το σημερινό συμβάν.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, η έκρηξη που σημειώθηκε στο τέλος του πρωινού πιθανόν να προκλήθηκε από βαρελότο, διευκρίνισαν οι πηγές αυτές.
Πολλοί άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το σημείο "για προληπτικούς λόγους", δήλωσε μία από αυτές.
Σύμφωνα με τελευταίο τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, γαλλικά ΜΜΕ μεταδίδουν πληροφορίες για έναν νεκρό από την έκρηξη, κάτι που δεν έχει ακόμη επισήμως επιβεβαιωθεί.
Για «επίθεση» μιλάει ο Ολάντ
Η έκρηξη ενός "παγιδευμένου πακέτου" σήμερα το πρωί στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι είναι "μια επίθεση" που δείχνει πως "είμαστε πάντα στο στόχαστρο", δήλωσε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στο περιθώριο μιας επίσκεψης στην Τουλόν (νοτιοανατολικά).
Η έκρηξη αυτή προκάλεσε έναν τραυματία που βρίσκεται "μεταξύ ζωής και θανάτου", πρόσθεσε ο Ολάντ. Η αστυνομική διεύθυνση είχε κάνει αρχικά λόγο για έναν ελαφρά τραυματία. Την έρευνα ανέλαβε η εισαγγελία κατά της τρομοκρατίας.
Καταδικάζει η Λαγκάρντ
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ καταδίκασε την έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι ως «δειλή πράξη βίας».
Η έκρηξη, μετά το άνοιγμα μιας επιστολής, «τραυμάτισε έναν από τους εργαζόμενούς μας», δήλωσε η Λαγκάρντ σε ανακοίνωση.
«Καταδικάζω αυτή τη δειλή πράξη βίας και επαναβεβαιώνω την αποφασιστικότητα του ΔΝΤ να συνεχίσουμε τη δουλειά μας σύμφωνα με την εντολή μας. Συνεργαζόμαστε στενά με τις γαλλικές αρχές για να διερευνήσουμε το συμβάν και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του προσωπικού μας», δήλωσε η Λαγκάρντ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου