24.3.17

ΦΩΤΟ - ΤΡΙΦΥΛΙΑ ! ΚΟΡΥΦΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΟΛΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ με συλλογική επιτυχία από φορείς, συλλόγους, αρχές και κατοίκους οι εορταστικές εκδηλώσεις με την αναπαράσταση Απελευθέρωση της Κυπαρισσίας,, στην ιστορική Άνω Πόλη με αποκορύφωμα τους αγώνες για Εθνική Ανεξαρτησία και Ελευθερία.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της Άνω πόλης όπου δέσποζε η μεγάλη διαστάσεων ελληνική σημαία που αναρτήθηκε στο κτίριο που κάποτε στέγασε το πρώτο Σχολαρχείο της πόλης, με τιμή στους Ήρωες
που θυσιάστηκαν προέξάρχοντος του Μητροπολίτη Τριφυλίας-Ολυμπίας κ.κ.Χρυσοστόμου και του ιερού κλήρου. Ακολούθως έγινε η κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Τριφυλίας, τον διοικητή του Α.Τ. Κυπαρισσίας, το Λιμενικό και Πυροσβεστικό Σώμα, τους φορείς αλλά και τα σχολεία όπως τα 3 Δημοτικά της πόλης, το Γυμνάσιο, το Γενικό Λύκειο, το ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας, αλλά και τα αθλητικά σωματεία.
Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΩ ΠΟΛΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ
Η Κυπαρισσία τίμησε με το τρόπο αυτό την θυσία και την απελευθέρωση της Αρκαδιάς από τον τούρκικο ζυγό με την συμμετοχή της Τριφυλίας στην Επανάσταση του ’21. Αμέσως μετά σχολεία της πόλης χόρεψαν με παραδοσιακούς χορούς στην πλατεία της ιστορικής Αρκαδιάς, παρουσία πλήθος κόσμου και επισήμων, 
Ακολούθως από το Σύλλογο για την προστασία και αναβίωση της Άνω Πόλης με τον πρόεδρό του Γιάννη Σταθόπουλο, το Μορφωτικό σύλλογο ΜΕΣΚ, τους συλλόγους της Τριφυλίας έγινε η αναπαράσταση της απελευθέρωσης της πόλης στο Κάστρο της Αρκαδιάς, με την συμμετοχή οπλαρχηγών στα άλογα και αρματωμένοι, αλλά και την πρώτη ελεύθερη σύναξη από το Τουρκικό ζυγό στην ιστορική πολιτεία. Το δρώμενο ήταν
άριστο από όλες τις απόψεις ενώ οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά τμήματα συλλόγων της Τριφυλίας, παρουσία του Δήμαρχου κ. Κατσίβελα, αιρετών, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Μαντά και τον Γιώργο Μπακούρο με αξιωματούχους της περιφέρειας Πελοποννήσου, εκπροσώπους φορέων και συλλόγων.
Η ΑΡΚΑΔΙΑ ΕΔΩΣΕ ΑΙΜΑΤΗΡΕΣ ΜΑΧΕΣ
Η Κυπαρισσία και η Τριφυλία, με γενναίους οπλαρχηγούς και πολεμιστές έδωσαν αιματηρές μάχες για την Ελευθερία καθώς μεταξύ των οπλαρχηγών συγκαταλέγονται οι: αδελφοί Μέλιοι, Γιαννάκης, Κωνσταντής και Δημήτριος, Παναγιώτης Ντούφας, Γεώργιος Συράκος, Μήτρος Αναστασόπουλος, Γιαννάκης Γκρίτζαλης, Αθανάσιος Γρηγοριάδης, από Αρκαδιά (Κυπαρισσία), Νικόλαος Πονηροπουλος, Οικονόμος Παπατσώρης,Χριστόφορος Ζαχαριάδης. Επίσης, Χαράλαμπος Αλεβιζόπουλος, Γεώργιος Γρηγοριάδης (Κυπαρισσία), Χριστόφορος Ζαχαριάδης (Αρκαδιά Τριφυλίας), αδελφοί Ιωάννης, Αθανάσιος και Κωνσταντίνος Κυριακού (Αρκαδιά Τριφυλίας), Μηχανίδης, Παναγιώτης Ντούφας, Αναστάσης Γυφτάκης (από το Ραφτόπουλο). ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

                      
ΛΑΜΠΡΗ Η 196Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΟΡΚΟΜΩΣΙΑΣ ΤΩΝ ΝΤΡΕΔΩΝ ΣΤΟ ΑΝΩ ΔΩΡΙΟ
ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ η 196η επέτειος της εξέγερσης και ορκωμοσίας των Ντρέδων, τιμώντας τους ηρωικούς αυτούς αγωνιστές που έδωσαν το αίμα τους και πρωταγωνίστησαν στον απελευθερωτικό αγώνα του έθνους μας το 1821.
Οι Ντρέδες κατέχουν ένα ξεχωριστό κομμάτι της ιστορίας αυτού του τόπου, καθώς με την ανδρεία που έδειξαν και τις δεκάδες μάχες που έδωσαν σε πολλά μέρη, βοήθησαν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ελευθερίας.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε από τον μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Χρυσόστομο στον αύλειο χώρο της ιστορικής εκκλησίας του Αγίου Δημήτριου, στον ίδιο χώρο που ορκίστηκαν και οι οπλαρχηγοί της περιοχής με όλα τα παλικάρια τους, υπό τον ιερέα Δημήτριο Παπατσώρη για ελευθερία ή θάνατο, πριν σηκώσουν την σημαία της επανάστασης και πάρουν στα χέρια τους τα καριοφίλια. Ακολούθησε η αναπαράσταση της ορκωμοσίας από φουστανελοφόρους μαθητές ενώ στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, που αναφέρθηκε στον αγώνα των Ντρέδων. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Γυναικών Δωρίου και δεξίωση που παρατέθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του χωριού.
Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν επίσης, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο βουλευτής Μεσσηνίας Πέτρος Κωνσταντινέας, ο δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος, ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Γιάννης Μερκούρης, καθώς επίσης ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου