28.3.17

Αύξηση ρεκόρ στις προκρατήσεις Ρώσων τουριστών για διακοπές


Αύξηση ρεκόρ στις προκρατήσεις Ρώσων τουριστών για διακοπές
Ούριος είναι ο άνεμος που πνέει από την Ρωσία για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς οι προκρατήσεις που γίνονται για την Ελλάδα και την Κύπρο, ενόψει της θερινής τουριστικής περιόδου, έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ.
Όπως αναφέρει η Ένωση Τουριστικών πρακτόρων της Ρωσίας (ΑΤΟΡ) στην ιστοσελίδα της, επικαλούμενη την εικόνα που παρουσιάζουν τα μεγάλα ρωσικά τουριστικά γραφεία, οι προκρατήσεις εφέτος άρχισαν νωρίτερα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο και είναι αυξημένες κατά 4-5 φορές! Με δεδομένη μάλιστα την εντυπωσιακή αύξηση της ζήτησης που παρατηρείται στην ρωσική τουριστική αγορά, οι ρώσοι τουριστικοί πράκτορες προειδοποιούν, τους Ρώσους που ενδιαφέρονται να κάνουν διακοπές εφέτος το καλοκαίρι στην Ελλάδα και την Κύπρο, πως είναι πολύ πιθανόν να μην μπορούν να βρουν εφέτος μια θέση κάτω από την ήλιο της Ελλάδας ή της Κύπρου.
Το τουριστικό γραφείο "Mouzenidis Travel", αναφέρει ότι οι προκρατήσεις για το καλοκαίρι του 2017 σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 400%. Μάλιστα το εν λόγω πρακτορείο δηλώνει «υπεύθυνα» στην ιστοσελίδα της ΑΤΟΡ ότι «έχουμε αυξήσει τον αριθμό των τουριστών, με βάσει τα ταξίδια που προτείνουμε για την θερινή περίοδο 2017 κατά τέσσερις φορές σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο». Αποδίδει δε την αύξηση αυτή στις πολλές σχετικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε στην ρωσική τουριστική αγορά, με θέμα την προώθηση του τουρισμού στην Ελλάδα, στις οποίες όμως δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην σημασία των προκρατήσεων. Στην ουσία, το συγκεκριμένο πρακτορείο έκανε μια καμπάνια για τις προκρατήσεις στην ρωσική αγορά, εξηγώντας τα αμοιβαία οφέλη που δημιουργούν οι προκρατήσεις για τους τουρίστες, τους τουριστικά πρακτορεία, τους τουριστικούς πράκτορες, τους ξενοδόχους, τις αεροπορικές εταιρείες και γενικά για όσους εμπλέκονται στην τουριστική αγορά.
Την ίδια επισήμανση έκαναν και οι εκπρόσωποι του ICS Travel Group. Όπως δήλωσε η υπεύθυνη μάρκετινγκ του πρακτορείου Βαλέρια Ρομανένκοβα, οι προκρατήσεις άρχισαν ενεργά από τα τέλη Ιανουαρίου και αυξήθηκαν κατά 5 φορές σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, επισημαίνοντας ότι στην αύξηση αυτή συνέβαλλαν και οι ειδικές προσφορές που έγιναν από μέρους των Ελλήνων ξενοδόχων, αναφέροντας ως παράδειγμα αυτή του Grecotel που έφθανε την έκπτωση της τάξεως του 15% αν οι προκρατήσεις γίνονταν έως τις 31 Μαρτίου, επισημαίνοντας ότι οι εκπτώσεις αυτού του είδους στην Κύπρο άγγιξαν και το 30%.
Στην γκάμα των προσφορών που έκαναν οι Έλληνες ξενοδόχοι και γραφεία για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο αριθμό προκρατήσεων, αναφέρεται και το πρακτορείο ΚΜP-Group, το οποίο επισημαίνει ότι κάποια ξενοδοχεία πρότειναν δωρεάν γεύματα ως δώρο, ενώ υπήρξαν πολλές προτάσεις όσον αφορά την δωρεάν διαμονή παιδιών και τις μετακινήσεις.
Ωστόσο οι ειδικές προσφορές δεν ήταν ο μοναδικός παράγοντας που πυροδότησε την αύξηση αυτή στις προκρατήσεις. Η υπεύθυνη του γραφείου "Russkii Express" Σβετλάνα Νταβιντιούκ, εκτιμά ότι στην αύξηση αυτή των προκρατήσεων συνέβαλε ενδεχομένως και η πτώση του ευρώ, όπως και το ότι τον προηγούμενο χρόνο πολλοί ενδιαφερόμενοι να επισκεφτούν την Ελλάδα και την Κύπρο, αποφάσισαν αργά κλείσουν θέσεις σε ξενοδοχείο με αποτέλεσμα να μην βρίσκουν θέσεις σ' αυτά, γι αυτό και άρχισαν να κλείνουν από νωρίς θέσεις στα αγαπημένα τους ξενοδοχεία.. Από την πλευρά του το γραφείο Mouzenidis Travel, επισημαίνοντας ότι «η ζήτηση για την Ελλάδα και την Κύπρο, για δεύτερη κατά σειρά περίοδο υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες μας να καλύψουμε τις ανάγκες που υπάρχουν όσον αφορά την διαμονή τουριστών» εκτιμά ότι αυτήν την τάση την καθορίζουν τόσο εσωτερικοί όσο και εξωτερικοί παράγοντες και τονίζει ότι παρόλα αυτά πρέπει να παραδεχθούμε και να πούμε ότι είναι γεγονός πως όλοι οι ενδιαφερόμενοι δεν θα βρουν φέτος μια θέση κάτω από την ήλιο της Ελλάδας και της Κύπρου».
Επαύλεις και διαμερίσματα: η νέα τάση στην ρωσική τουριστική αγορά
Η τεράστια ζήτηση που παρατηρείται στην ρωσική τουριστική αγορά για διακοπές στην Ελλάδα έχει πυροδοτήσει και τη ζήτηση στην μακροχρόνια διαμονή στην Ελλάδα, για περισσότερο από τρεις εβδομάδες σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν οι Ρώσοι τουριστικοί πράκτορες. Όπως δηλώνει στην ιστοσελίδα της ΑΤΟΡ το τουριστικό γραφείο Mouzenidis Travel, «όλο και περισσότερες οικογένειες νοικιάζουν σπίτια κοντά στην θάλασσα για μια μεγάλη χρονική περίοδο, καθώς όπως λέει είναι και στη μόδα και είναι και πιο φτηνά. Το πρακτορείο ICS Travel Group, δηλώνει ότι υπάρχει ζήτηση για διαμονή μεγαλύτερης διάρκειας των 21 ημερών, ενώ υπάρχει ζήτηση σε επαύλεις και διαμερίσματα προς ενοικίαση για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός. Η εκπρόσωπος του ΚΜP-Group, επισημαίνει ότι εφέτος αυξήθηκε η ζήτηση σε επαύλεις προς ενοικίαση, όπως και η ζήτηση για την Πελοπόννησο, παρότι στην πρώτη θέση ως προς την ζήτηση βρίσκεται η Κρήτη.
Στην Ελλάδα με ελληνικές αεροπορικές εταιρείες και τη ρωσική Αεροφλότ
Η Aegean, Ellinair και Aeroflot είναι οι τρεις αεροπορικές εταιρείες που θα μεταφέρουν τους Ρώσους τουρίστες από διάφορες πόλεις της Ρωσίας στην Ελλάδα. Η αεροπορική εταιρεία Ellinair που ανήκει στην εταιρεία Mouzenidis Travel, θα είναι η εταιρεία που θα μεταφέρει από διάφορες πόλεις της Ρωσίας τους Ρώσους τουρίστες, σε διάφορους προορισμούς στην Ελλάδα (Κρήτη, Κέρκυρα κτλ), ενώ θα συνεργάζεται παράλληλα με την Aegean και την ρωσική Aeroflot, χωρίς να αποκλείεται η συνεργασία με άλλες ρωσικές αεροπορικές εταιρείες.
Η Τουρκία δεν θα επηρεάσει την ζήτηση
Οι ποιοτικές πλαζ της Ελλάδας και της Κύπρου, οι δυνατότητες που υπάρχουν για πολλές τουριστικές περιηγήσεις, το ελληνικό φαγητό αλλά και η ασφάλεια που παρέχουν στους ξένους τουρίστες, είναι παράγοντες, που κάνουν τους περισσότερους Ρώσους τουρίστες να επιλέγουν τις δύο αυτές χώρες για τις θερινές τους διακοπές, και όχι την Τουρκία. Αυτή είναι όπως φαίνεται η εκτίμηση των Ρώσων τουριστικών πρακτόρων, οι οποίοι θεωρούν πως το ότι η Τουρκία, άνοιξε και πάλι τα θέρετρα της για τους Ρώσους τουρίστες μετά την αποκατάσταση των σχέσεων της με την Ρωσία, είναι ένας παράγοντας που δεν πρόκειται να επηρεάσει την ζήτηση που υπάρχει για την Ελλάδα και την Κύπρο, παρότι η Τουρκία ήταν ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους Ρώσους τουρίστες.
Όπως λέει η Σβετλάνα Νταβιντιούκ από το ρωσικό πρακτορείο «Russkii Express», υπάρχουν πολλοί τουρίστες που ξαναεπισκέπτονται την Ελλάδα και την Κύπρο, στις οποίες βρίσκουν ποιοτικές παραλίες, ποικίλα προγράμματα ξεναγήσεων και εκδρομών, και φυσικά ένα εξαιρετικό φαγητό. Την ίδια άποψη έχει και Ελένα Λασέγιεβα από το πρακτορείο ΚΜP-Group, η οποία ωστόσο επισημαίνει, ότι στα ταξίδια της τελευταίας στιγμής (last minute) η Τουρκία προηγείται καθώς δεν απαιτούνται τυπικές διαδικασίες για την έκδοση βίζας. Με δεδομένη πάντως αυτή την πραγματικότητα που επικρατεί στην τουρκική αγορά, οι Ρώσοι τουριστικοί πράκτορες εκτιμούν ότι ακόμη και αν παρατηρηθεί μια στροφή Ρώσων τουριστών προς την Τουρκία, αυτή θα είναι ανεπαίσθητη.
Ενας βέβαια εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας που κάνει τους Ρώσους να επιλέγουν την Ελλάδα και την Κύπρο είναι η ασφάλεια που παρέχουν στους ξένους τουρίστες.
«Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι πιο ασφαλείς ευρωπαϊκοί προορισμοί για τους Ρώσους τουρίστες και αυτό έχει την αξία του» τονίζει το πρακτορείο Mouzenidis Travel, επισημαίνοντας ότι «οι αριθμοί δεν ψεύδονται, και εφόσον και φέτος τέσσερις φορές περισσότεροι Ρώσοι τουρίστες, σε σχέση με πέρυσι, έδειξαν την προτίμηση τους για τις δύο αυτές χώρες αυτό σημαίνει ότι η τάση αυτή θα συνεχισθεί καθ' όλη την διάρκεια του 2017»
Πηγές: Ιστοσελίδα της Ένωσης Ρώσων Τουριστικών Πρακτόρων (ΑΤΟΡ),

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου