23.3.17

Εκατοντάδες αστυνομικοί στην Ελλάδα κρίνονται ακατάλληλοι για οπλοφορία

Εκατοντάδες αστυνομικοί δεν έχουν περάσει από τις επιτροπές όπλων της ΕΛ.ΑΣ. που εξετάζουν την καταλληλότητα των αστυνομικών να φέρουν οπλισμό. Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», το 3% των αστυνομικών που εξετάζεται από τις επιτροπές, που αποτελούνται από έναν ψυχίατρο και δύο ψυχολόγους, κρίνεται ακατάλληλο να φέρει όπλο και έτσι με απόφαση του αρχηγείου μετατίθεται σε υπηρεσίες γραφείου.
Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι το 3% αφορά σε «σοβαρές περιπτώσεις» και πως σίγουρα το ποσοστό θα ήταν υψηλότερο αν γινόταν μία πιο ενδελεχής εξέταση. Aπό το 2009 που λειτουργούν οι επιτροπές όπλων μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί 16.500 αστυνομικοί στην Αττική, εκ των οποίων κρίθηκαν ακατάλληλοι οι 500. Ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία στην Αττική τουλάχιστον 4.000 ένστολοι δεν έχουν περάσει ποτέ από τις επιτροπές όπλων.
Οι επιτροπές από τις οποίες παίρνουν οι αστυνομικοί είναι δύο και λειτουργούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν προλαβαίνουν να εξετάσουν το σύνολο των αστυνομικών, ενώ υπάρχουν άνδρες της Αστυνομίας που ενώ έχουν εμπλακεί σε σοβαρά περιστατικά με τραυματισμούς ή θανάτους δεν περνούν από τους ψυχολόγους.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η εξέταση των αστυνομικών από τις επιτροπές όπλων χαρακτηρίζεται ως «φωτογραφία της στιγμής»: «Δεν σημαίνει ότι όσοι κρίνονται κατάλληλοι από τις επιτροπές είναι απαραίτητα εντάξει. Και αυτό διότι λόγω του όγκου δουλειάς οι επιτροπές κρίνουν ακατάλληλους μόνο τις πολύ σοβαρές περιπτώσεις. Επίσης χρειάζεται επανάληψη της εξέτασης κάθε πέντε χρόνια γιατί η ψυχική κατάσταση του καθένα μας μεταβάλλεται. Δεν σημαίνει ότι επειδή είναι ψυχικά υγιής κάποιος τώρα ότι θα είναι και σε τρία χρόνια».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου