28.3.17

ΣΕ ΟΡΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΑ..ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΟΥ ΦΟΣΔΑ- Η ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΔΕΝ ΟΔΗΓΕΙ ΠΛΕΟΝΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ το ρεπορτάζ μας ότι σύντομα θα έχουμε νέα πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές, καθώς ο ΦΟΣΔΑ βρίσκεται σε οριακό σημείο λόγω της ασυνέπειας των Δήμων να υλοποιήσουν πολιτικές διαχείρισης απορριμμάτων επιβάλλοντας μάλιστα τέλη ρύπων, αλά κυρίως ότι..εφαρμόζουν την λογική του Δεν πληρώνω στους φορείς διαχείρισης...
Συγκεκριμένα δεν έχει επιταχυνθεί η συντονισμένη τιμολογιακή πολιτική για μείωση παραγωγής αποβλήτων, με κίνητρα την ανταποδοτική πολιτική επιβολής τελών σε όσους ρυπαίνουν, αλλά και πρακτικές για μείωση όγκου των αποβλήτων με μεθόδους ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή...Προς το παρόν αρκετοί Δήμοι και στη Μεσσηνία δεν έχουν καταθέσει την ετήσια εισφορά όπως έχε τονισθεί στη τελευταία συνεδρίαση του οργάνου σε 4 ισόποσες δόσεις ανά τρίμηνο, καθορίζοντας ότι οι Δήμοι πληρώνουν στο φορέα διαχείρισης το ποσό των 0,60 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων. Η εισφορά ανέρχεται για το τρέχον έτος στις 144.280 ευρώ, αλλά το μείζον θέμα είναι η τα πρόστιμα που απειλούν τους φορείς ύψους 8 εκ. ευρώ που προέρχονται από βεβαιωμένες διοικητικές πράξεις, την ώρα που αναμένονται νεώτερα πρόστιμα καθώς η διαχείριση απορριμμάτων δεν προχώρησε στο βαθμό που οφειλόταν.
Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ..
Σημαντικό θέμα αποτελεί η περίπτωση της Τριφυλίας, δεδομένου ότι παρά την ψήφιση τοπικού σχεδίου, τις μελέτες για εργοστάσιο διαχείρισης, την δημιουργία πράσινων σημείων, την διαλογή στη πηγή, την ανακύκλωση και όλα τα συναφή, μέχρι τώρα πριν το Πάσχα δεν έχει υλοποιηθεί απολύτως τίποτα από την Δημοτική αρχή.
Έτσι μόλις αποκατασταθεί ο Χώρος απόθεσης πριν το Πάσχα στο Αλιμάκι Κυπαρισσίας, η περιοχή θα πρέπει να σφραγιστεί καθώς απειλείται με περιβαλλοντική καταστροφή όπως έχουν πει οργανώσεις, κάτοικοι και φορείς. Ωστόσο ο Δήμος με την δική του λογική δημιούργησε νέα χωματερή νότια του παλιού χώρου απόθεσης χωρίς αδειοδότηση. Κάτι που προκάλεσε την αυτοψία κλιμακίου της αρμόδιας υπηρεσίας της περιφέρειας. Είναι θέμα χρόνου όπου εικάζουν φορείς να δούμε μετά τους ανεξέλεγκτους χώρους διάθεσης και...ανεξέλεγκτες καταστάσεις!ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

                             ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ
Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, η Σχολική Σύμβουλος της 6ης Ε.Π. Δημοτικής Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, η Σχολική Σύμβουλος της 27ης Ε.Π. Προσχολικής Αγωγής και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τριφυλίας διοργανώνουν βιωματικό σεμινάριο για την ενίσχυση του έργου των εκπαιδευτικών με θέμα:
«Η σπουδαιότητα της Τέχνης στην ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού – Το μοντέλο της Reggio Emilia». Το βιωματικό σεμινάριο θα διεξαχθεί το Σάββατο 1 Απριλίου 2017 στο αμφιθέατρο πολλαπλών χρήσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών και ώρες 09:30-12:30. Όλοι/ες οι συμμετέχοντες/ουσες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.

                ΤΟ ΚΑΛΟΝΕΡΟ-ΤΣΑΚΩΝΑ ΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΤΣΙΠΡΑ ΑΠΟ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑ!
ΟΙ φορείς της Ηλείας αλλά κυρίως ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Κατσιφάρας επέμειναν στο θέμα των οδικών αξόνων κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αμαλιάδα κατά την διάρκεια εγκαινίων του μουσείου Μπελογιάννη. Εκεί τέθηκε επιτακτικά ξανά το θέμα του Καλονερού -Τσακώνα μαζί με την εκπλήρωση της Ολυμπίας οδού αλλά και αναπτυξιακών προτεραιοτήτων.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Κατσιφάρας δήλωσε ότι "«Ήταν μία θετική και παραγωγική συζήτηση με τον πρωθυπουργό της χώρας τον κ. Τσίπρα. Ανοίξαμε την ατζέντα μεγάλων και κρίσιμων θεμάτων, που αφορούν την περιφέρεια και είναι κυρίως τα θέματα υποδομών. Για την ολοκλήρωση της ‘Ολυμπίας Οδού’ και κυρίως για τα τμήματα που είχαμε και έχουμε προβλήματα, το τμήμα Πάτρας- Πύργου, Πύργου- Καλό Νερό και Καλό Νερό- Τσακώνα. Και βεβαίως, ένα μεγάλο θέμα που τέθηκε είναι ο σιδηρόδρομος από την Πάτρα- Πύργος- Αρχαία Ολυμπία. Ένα κρίσιμο θέμα για εμάς, ένα κρίσιμο θέμα για την ανάπτυξη της περιφερειακής ανάπτυξης της Ηλείας. Ο πρωθυπουργός αλλά και οι συνεργάτες του πραγματικά έδειξαν την πλήρη κατανόηση, γνώριζαν και είναι γνώστες των θεμάτων και βεβαίως περιμένουμε από την θετική συνάντηση που είχαμε να δρομολογηθούν οι εξελίξεις έτσι ώστε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος να αποκτήσει αναπτυξιακό πλεονέκτημα». Πάντως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ασκηθεί πιέσεις στο Πρωθυπουργό από φορείς για το Πάτρα- Πύργος αλλά και την ενίσχυση των λιμανιών, καθώς αναμένουν ότι από τα λόγια πρέπει να προχωρήσουμε στην πράξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ- Φωτό από ομογενειακό πρακτορείο ειδήσεων

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου