18.3.17

Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ... ΕΦΟΡΙΑ - Απίστευτα κόλπα φοροδιαφυγής: Η παπαδιά, η ΜΚΟ, τα... δεξιά παπούτσια


Απίστευτα κόλπα φοροδιαφυγής: Η παπαδιά, η ΜΚΟ, τα... δεξιά παπούτσια

Της Μαρίας Βουργάνα

Απίστευτης έκτασης φοροδιαφυγή που χρησιμοποιεί τη φαντασία χρησιμοποιούν πολλοί Ελληνες Έχουν βρει τους πλέον ευφάνταστους τρόπους για να ξεγλιστρούν από την εφορία, να κρύβουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, να κλέβουν τον ΦΠΑ  ακόμη και τώρα που οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και οι πληρωμές με πλαστικό χρήμα  έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητα των πολιτών.
«Πειραγμένα» POS που στέλνουν τις εισπράξεις κατευθείαν στο εξωτερικό,  αδήλωτες ταμειακές μηχανές, παπούτσια μόνο για το ένα πόδι, αποδείξεις από διπλανά καταστήματα, αποδείξεις μικρότερης αξίας από την πραγματική συναλλαγή, εκπτώσεις για πληρωμή με μετρητά και χωρίς απόδειξη αλλά και επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους και συνεχίζουν να προσφέρουν την εργασία τους στην αγορά είναι ορισμένα μόνο από τα κόλπα που σκαρφίζονται όσοι θέλουν να ξεφύγουν από τις δαγκάνες της εφορίας.
Στο γαϊτανάκι της φοροδιαφυγής που έχει στηθεί σε όλη τη χώρα συμμετέχουν σχεδόν όλοι. Από καταστηματάρχες, ξενοδόχους, γιατρούς, δικηγόρους, υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους μέχρι και ιερείς και νοικοκυρές...
Οι περισσότεροι αποδεικνύονται επαγγελματίες στη φοροδιαφυγή και σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται ένα βήμα πιο μπροστά από τους φορο-ελεγκτικούς μηχανισμούς. Μάλιστα, όπως δείχνουν οι φορολογικοί έλεγχοι η φοροδιαφυγή καλά κρατεί, καθώς η παραβατικότητα υπερβαίνει το 50%.  Μια στις δυο επιχειρήσεις, δηλαδή που ελέγχεται εντοπίζεται με φορολογικές παραβάσεις, ενώ ακόμη και οι ελεγκτές εντυπωσιάζονται με τα κόλπα που χρησιμοποιούν ορισμένοι για να φοροδιαφεύγουν. 
Ο ιερέας και η ταβέρνα της παπαδιάς
Πριν από λίγες ημέρες συνεργείο ελεγκτών από τη Ρόδο βρέθηκε στην Κω. Εκεί εντόπισαν έναν ιερέα, ο οποίος διοργάνωνε θρησκευτικές εκδρομές - προσκύνημα σε μοναστήρι. Η μεταφορά των πιστών γινόταν με ιδιωτικό πουλμανάκι, ενώ η εκδρομή περιλάμβανε και γεύμα.
Ετσι μετά το προσκύνημα στη Μονή, ο ιερέας μετέφερε τους πιστούς σε ταβέρνα της περιοχής.  Μόνο που η ταβέρνα ανήκει στη γυναίκα του, την παπαδιά. Και όπως διαπίστωσαν οι εφοριακοί δεν έκοβε ούτε μια απόδειξη. Τα στελέχη της Υπηρεσίας Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) που εντόπισαν τις παραβάσεις εφάρμοσαν το, νόμο και έβαλαν 48ωρο «λουκέτο» στη ταβέρνα της παπαδιάς προκαλώντας την οργή του ιερέα, ο οποίος έφθασε στο σημείο να διαμαρτυρηθεί στον Μητροπολίτη. Του ζήτησε να παρέμβει για να ξανανοίξει το κατάστημα της συζύγου του, χωρίς όμως να έχει κανένα αποτέλεσμα.
Σχολή χορού – ΜΚΟ
Η φαντασία στη φοροδιαφυγή δεν γνωρίζει όρια. Σχολή χορού στον Πύργο της Ηλείας λειτουργούσε -άγνωστο με ποιο τρόπο- με καθεστώς ΜΚΟ.  Τι έκανε;   Όπως όλες οι σχολές παρέδιδε μαθήματα χορού και εισέπραττε δίδακτρα 25 ευρώ την ώρα. Φυσικά δεν έκοβε ούτε μια απόδειξη και οι ελεγκτές έσπευσαν να την κλείσουν για δύο ημέρες.
Προ ημερών, οι ελεγκτές εντόπισαν έναν ελεύθερο επαγγελματία ο οποίος έκοβε και έδινε αποδείξεις τους πελάτες του. Οι δουλειές του πήγαιναν τόσο καλά που έκανε τζίρο 8 εκατ. ευρώ από τις αρχές του 2015 μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου που πιάστηκε στα πράσα από τους εφοριακούς. Ο συγκεκριμένος επαγγελματίες εξέδιδε τις αποδείξεις από υπολογιστή - ηλεκτρονικό φορολογικό μηχανισμό, ο οποίος δεν είχε δηλωθεί στην εφορία. Οι αποδείξεις που έκοβε ήταν «μαϊμού» και τα έσοδα που εισέπραττε δεν φαίνονταν πουθενά, αφού ήταν «μαύρα» και αφορολόγητα.
Παπούτσια
Κάποιος παραγγέλνει ζευγάρια παπούτσια από την Κίνα. Παραλαμβάνει παπούτσια για το δεξί πόδι. Στο δελτίο αποστολής γράφει, «για δειγματισμό». Λίγες μέρες μετά, παραλαμβάνει και τα αριστερά κομμάτια με την ένδειξη, «για δειγματισμό».
Αλλά και από εταιρείες στην Ελλάδα γίνεται αυτό. Κάποιες χρησιμοποιούν τη λέξη «δειγματισμός» άλλα αναφέρουν ότι είναι «αλλαγή».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου