16.3.17

Σε ποια ηλικία κάνουν το πρώτο τους παιδί οι γυναίκες στην Ελλάδα; Τι γίνεται στην Ευρώπη

Οι γυναίκες κυρίως στις πιο ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, επιλέγουν να γίνουν μητέρες σε όλο και μεγαλύτερες ηλικίες, αυξάνοντας τον μέσο όρο γέννησης του πρώτου τους παιδιού κυρίως κατά τις τελευταίες δεκαετίες.
 Αυτό δείχνει τουλάχιστον η έρευνα της Eurostat.
Ποια είναι όμως η μέση ηλικία κατά την οποία οι γυναίκες της Ευρώπης φέρνουν στον κόσμο το πρώτο τους παιδί.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, (βάσει στοιχείων για το 2015) ο μέσος όρος είναι τα 28,9 έτη.
Οι γυναίκες που τεκνοποιούν κατά μέσο όρο σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι οι Ιταλίδες (στα 30,8 χρόνια) και οι πιο μικρές σε ηλικία μητέρες της ΕΕ είναι οι γυναίκες της Βουλγαρίας (στα 26 τους χρόνια).
Βάσει των στοιχείων της Eurostat πάντως, που περιλαμβάνει στοιχεία και για χώρες εκτός της ΕΕ οι πιο νέες σε ηλικία μητέρες είναι μάλλον οι Αλβανίδες που κάνουν κατά μέσο το πρώτο τους παιδί λίγο μεγαλύτερες από 25 ετών.
Οι Ελληνίδες  και οι Κύπριες
Για τις Ελληνίδες ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 30,2 έτη  και είναι ο τρίτος υψηλότερος στην Ευρώπη (μετά την Ιταλία και την Ισπανία).
Για τις Κύπριες ο μέσος όρος ηλικίας είναι ακριβώς όσος και ο μέσος όρος των χωρών της Ευρώπης, 28,9 δηλαδή και είναι ο 6ος ψηλότερος στην Ευρώπη.


Αργούν οι γυναίκες της Μεσογείου
Εάν δούμε τα στοιχεία αναλυτικότερα, παρατηρούμε πως σε γενικές γραμμές οι γυναίκες χωρών της Μεσογείου γίνονται μητέρες σε μεγαλύτερες ηλικίες ενώ αυτές που ζουν σε χώρες των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και του Βορρά κατά μέσο όρο τεκνοποιούν για πρώτη φορά μεταξύ 27 και 30 ετών.
  
Συνολικά στις χώρες της ΕΕ το 2015 γεννήθηκαν 5.103.000 παιδιά και την πρωτιά σε γεννήσεις είχε η Γαλλία με 799.700 ενώ ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πολωνία.
Ο δε ρυθμός γονιμότητας πάντα σε επίπεδο ΕΕ αυξήθηκε από 1,46 το 2001 σε 1,58 το 2015.



Με πληροφορίες από huffpost.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου