23.3.17

Διακήρυξη της Ρώμης - «Δεν θα επιτρέψουμε να μας εκβιάσει η Ελλάδα» δηλώνει Ευρωπαίος διπλωμάτης

Την ελπίδα τους ότι η Ελλάδα, έστω και την τελευταία στιγμή θα εγκαταλείψει τις αντιρρήσεις της όσον αφορά στην υπογραφή της Διακήρυξης της Ρώμης με αφορμή την 60η επέτειο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα αποφευχθεί έτσι μια ντροπιαστική στιγμή για την Ένωση την ώρα μάλιστα που παλεύει για ενότητα μετά και την εν αναμονή αποχώρηση της Βρετανίας, εξέφρασαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters.

Οι ηγέτες των 27 κρατών μελών θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για τα 60 χρόνια στην Ρώμη το ερχόμενο Σάββατο μόλις τέσσερις ημέρες πριν η Βρετανία δώσει την επίσημη εντολή για το Brexit.

Η Ελλάδα έχει απειλήσει να μην υπογράψει την Διακήρυξης που θα περιγράφει το όραμα της ΕΕ για το μέλλον ζητώντας να υπάρξει στο κείμενο σαφής δέσμευση για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

«Οι διαπραγματεύσεις για το προσχέδιο της Διακήρυξης της Ρώμης έληξαν και το κείμενο οριστικοποιήθηκε από την ΕΕ των 27. Μόνο η Ελλάδα έχει μια γενική επιφύλαξη σχετικά με το κείμενο, δήλωσε στο Reuters πηγή της ΕΕ, που δεν κατονομάζεται.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο Ντόναλντ Τουσκ μίλησε με τον κ. Τσίπρα σχετικά με το επίμαχο ζήτημα και πρόσθεσε ότι υπάρχει μια σχετική βεβαιότητα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα υπογράψει τελικά το Σάββατο τη Διακήρυξη.

Επίσης όπως αναφέρει το Reuters, dιπλωμάτης στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι μικροαλλαγές στο κείμενο της Διακήρυξης αναφορικά με την καταπολέμηση της ανεργίας θα ικανοποιήσουν την Αθήνα.
Ωστόσο ένας άλλος διπλωμάτης δήλωσε ότι η όποια προσπάθεια από την Αθήνα για να χρησιμοποιήσει τη Διακήρυξη της Ρώμης ως διαπραγματευτικό εργαλείο για τις συνομιλίες της για το χρέος προκειμένου να κερδίσει πλεονέκτημα, δεν θα πετύχει: «Δεν θα μας εκβιάσει ένα κράτος μέλος, το οποίο συνδέει ένα θέμα της Ε.Ε. με ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα», ανέφερε.
Ο ίδιος ανέφερε ότι εάν η Ελλάδα δεν παρουσιαστεί το Σάββατο το κείμενο, που θα δίνει έμφαση στην ενότητα και την αλληλεγγύη, θα υιοθετηθεί εκ μέρους του κ. Τούσκ αντί να υπάρξει μια κοινή δήλωση από τους 27.
Βέβαια εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα πρόκειται, σε συμβολικό επίπεδο τουλάχιστον, για ένα πισωγύρισμα.
Επίσης το Reuters επισημαίνει και την στάση της Πολωνίας η οποία και αυτή ενδέχεται να μην εγκρίνει το κείμενο που θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο, παρόλο που διπλωμάτες υποβάθμισαν τη συγκεκριμένη απειλή.

Η Βαρσοβία αντιτίθεται στην «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων», μια ιδέα που προωθείται μεταξύ άλλων από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις Βρυξέλλες, προκειμένου με αυτό τον τρόπο, όπως υποστηρίζουν, να υπάρξει βελτίωση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στη μετα-Brexit εποχή της ΕΕ.

«Εάν η Διακήρυξη δεν περιλαμβάνει τα θέματα που αποτελούν προτεραιότητες για την Πολωνία, τότε δεν θα τη δεχτούμε», δήλωσε η πρωθυπουργός της Πολωνίας Beata Szydlo.
Ωστόσο διπλωμάτες στις Βρυξέλλες δήλωσαν πως η Βαρσοβία έχει ήδη εγκρίνει το προσχέδιο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και οι δηλώσεις της Πολωνού πρωθυπουργού γίνονται για εσωτερική κατανάλωση.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου