25.3.17

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ - Ερευνα αναδεικνύει τις λιγότερο μολυσμένες πρωτεύουσες

Ερευνα αναδεικνύει τις λιγότερο μολυσμένες πρωτεύουσεςΗ Στοκχόλμη και το Ουέλινγκτον είναι οι δύο καθαρότερες πρωτεύουσες και γενικά δύο από τις λιγότερο μολυσμένες πόλεις του πλανήτη, όπως αποκαλύπτει νέα έκθεση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Συγκεκριμένα, τα στοιχεία του ΠΟΥ δείχνουν ότι η Στοκχόλμη είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για να ζει κανείς, όσον αφορά τη ρύπανση του αέρα. Ο ΠΟΥ υπολόγισε ότι η σκανδιναβική πρωτεύουσα διαθέτει 6 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο μέσης ετήσιας σωματιδιακής ύλης με αεροδυναμική διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα, δηλαδή τα λεγόμενα σωματίδια ρύπανσης PM2.5, που είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία. Την ίδια χαμηλή επίδοση είχε και το Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας.
Η Καμπέρα της Αυστραλίας και η Οτάβα του Καναδά ακολούθησαν με ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα σωματιδίων PM 2.5, στα 7 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Στα 8 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο ακολούθησαν το Εδιμβούργο της Σκοτίας, το Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης και το Ταλίν της Εσθονίας, και την πρώτη δεκάδα πρωτευουσών έκλεισαν το Μονακό και το Ελσίνκι της Φινλανδίας με 9 μικρογραμμάρια, μαζί με τη Μαδρίτη στην Ισπανία με 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.
Η Αθήνα σημείωσε μέση επίδοση 15 μικρογραμμαρίων ΡΜ2.5 ανά κυβικό μέτρο, σύμφωνα με στοιχεία του 2013, όπως αναφέρει η έκθεση. Η Λευκωσία είχε λίγο υψηλότερη επίδοση, με 17, και, ενδεικτικά, η Θεσσαλονίκη 8 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, λίγο πάνω από τη Στοκχόλμη και το Ουέλινγκτον.
Ερευνα αναδεικνύει τις λιγότερο μολυσμένες πρωτεύουσεςΗ πιο μολυσμένη πρωτεύουσα
Στο άλλο άκρο του φάσματος βρέθηκε το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, που με 156 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο χαρακτηρίστηκε επίσημα ως η πιο μολυσμένη πρωτεύουσα στον κόσμο. Ακολούθησε το Νέο Δελχί της Ινδίας με 122 και η Ντόχα του Κατάρ με 93 μικρογραμμάρια ΡΜ2.5 ανά κυβικό μέτρο.
Συνολικά, την αρνητική τιμή της πόλης με τη χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο έχει το Ζαμπόλ στο Ιράν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, με 217 μικρογραμμάρια ΠΜ2.5 ανά κυβικό μέτρο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Ωστόσο, ακόμα και η Σουηδία έχει αρνητικές περιβαλλοντικές επιδόσεις. Τον Οκτώβριο του 2016, το WWF επέκρινε τη χώρα για μη βιώσιμη κατανάλωση των πόρων του πλανήτη, σημειώνοντας ότι οι Σουηδοί είναι από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς καταναλωτικών αγαθών που παράγονται από ορυκτά καύσιμα σε μέρη όπως η Κίνα, διαθέτοντας με αυτόν τον τρόπο ένα υψηλότατο επίπεδο έμμεσων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου