9.3.17

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΜΠΟΖΙΚΑ

ΕΡΕΥΝΑ- ΑΥΞΗΣΗ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ, ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΝΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ η έρευνα για το μείζον ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ θέμα  που επιφέρει η οικονομική κρίση, καθώς αυξήθηκαν τα κρούσματα της ενδοοικογενειακής βίας στη Πελοπόννησο που υπονομεύει τον θεσμό της οικογένειας αλλά κυρίως δημιουργεί χαλαρές σχέσεις μεταξύ των μελών της με αποτέλεσμα να αυξάνεται η παραβατικότητα.
Μάλιστα πριν φύγει το 2016  το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καλαμάτας, αποκάλυψε ότι μόνο στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας υπάρχουν δεκάδες περιστατικά. Ίδιες περιπτώσεις υπάρχουν και στα αστικά κέντρα. Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι στα μηνιαία δελτία της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου καταγράφονται μόνο για τον Φεβρουάριο του 2017, σημειώθηκαν 12 νέα περιστατικά ενώ τον Δεκέβριου του 2016 ήταν ήδη 10 συμβάντα, δεδομένου ότι πριν 3-5 χρόνια τέτοια περιστατικά ήταν σπάνια σε αστυνομικά δελτία, καθώς εκτός από την βία εντός της οικογένειας ελοχεύουν κίνδυνοι και για άλλα κρούσματα παραβατικότητας που οδηγούν σε ρήξη των γονέων με τα παιδιά.
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΔΟΜΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
ΌΤΑΝ εορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης των Γυναικών, η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, τα στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ αποκάλυψαν ότι στα χρόνια της κρίσης τα περιστατικά δεν μειώνονται αλλά παραμένουν τουλάχιστον σταθερά. 
Συγκεκριμένα, το 2014 καταγράφηκαν 3.512 εγκλήματα, το 2015 έφτασαν τα 3.572 και το πρώτο 10μηνο του 2016 άγγιξαν τα 3.233.
Σχετικά με τους δράστες αναφέρεται ότι το 2014 ήταν 3.859, εκ των οποίων 494 αλλοδαποί (συλληφθέντες 1.523), το επόμενο έτος οι δράστες ανήλθαν σε 1.580, εκ των οποίων 491 αλλοδαποί (1.580 συλληφθέντες) και το 2016 (πρώτο 10μηνο) ήταν 3.551, εκ των οποίων 487 αλλοδαποί (1.327 συλληφθέντες). Ομως έχει εμφανιστεί ακόμα και ενδοοικογενειακή βία και κατά ανδρών στην Ελλάδα σύμφωνα με πανευρωπαική έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2016 από τον οργανισμό DOVE. 
ΜΠΟΥΛΙΝΚΓ, ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ
Σε ότι αφορά το κοινωνικό μόρφωμα της Μεσσηνιακής κοινωνίας υπάρχουν κι άλλα ανησυχητικά κρούσματα. Στο Νομό από τους αρμόδιους φορείς τουλάχιστον επίσημα έχουν αυξηθεί τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού που αποτελεί μείζον θέμα στην εκπαίδευση, ιδίως σε άτομα λόγω φυλετικής προέλευσης ή καταγωγής, ενώ σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα περισσότερα περιστατικά αφορούν εκφοβισμό λεκτικό ή σωματικό λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. 
Συχνα τα αστυνομικά δελτία παρουσιάζουν αύξηση παραβατικής συμπεριφοράς από ανηλίκους όχι μόνο σε αστικά κέντρα αλλά και σε μικρότερες περιοχές. Ωστόσο αυτό που απασχολεί τις αρχές είναι το ζήτημα των συμμοριών κυρίως ανηλίκων που εκτός από bullying επιδίδονται και σε άλλες παραβατικές συμπεριφορές.. 
ΙΩΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ- ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ


ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΠΛΑΤΗΣ- ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥ: Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ Ο ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ ΑΝΑΓΓΕΝΗΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
Περάσανε 2.5 χρόνια περίπου, όταν ξεκινήσαμε μόνοι μας, (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ), να κάνουμε κάποια έργα για τη βελτίωση του χωριού μας όπως, βρύσες, καθαρισμός νεκροταφείων – χωριού, διάφορες εκδηλώσεις κ.α. Με αυτό το σκεφτικό, ξεκινήσαμε και την ίδρυση της βιβλιοθήκης και του παιδότοπου στο χωριό μας, και συγκεκριμένα στις 15/10/2014.
Ο χώρος που επιλέχθηκε, ήτανε το εγκαταλειμμένο κτίριο του πρώην σχολείου μας. Στο γραφείο αποφασίστηκε να γίνει η βιβλιοθήκη και στην αίθουσα των μαθητών ο παιδότοπος μας. Με το που έπεσε η ιδέα, αμέσως προσφέρθηκαν άτομα να βοηθήσουνε, είτε με προσωπική εργασία, είτε χρηματικά, είτε πληρώνοντας τα υλικά.
Χωρίς καθυστέρηση και με πολύ κέφι άρχισε ο καθαρισμός του σχολείου και του προαυλίου. Στη συνέχεια επισκευάστηκε και βάφτηκε η παιδική χαρά, με αποτέλεσμα να ομορφύνει όλος ο χώρος, και να γίνει το καθημερινό στέκι για μικρούς και μεγάλους, ενώ (μετά από καιρό) άρχισαν να ακούγονται και οι πρώτες παιδικές φωνές. Σύντομα μας ήρθανε δωρεά και οι κουρτίνες με τα κουρτινόξυλα που τοποθετηθήκανε αμέσως.
Την επομένη, άρχισαν να έρχονται τα πρώτα βιβλία κ παιχνίδια, ενώ αργότερα, αρχίσαμε και τη συλλογή dvd’ s και cd’ s, για να δημιουργηθεί γρήγορα πρόβλημα τοποθέτησης. Μετά από προσπάθεια, βρέθηκε μία μικρή βιβλιοθήκη για την ταξινόμηση των βιβλίων, ενώ αργότερα καταφέραμε να κάνουμε την μόνιμη και μεγάλη βιβλιοθήκη μας. Συνεχίζοντας τις δωρεές, καταφέραμε να στήσουμε έναν υπολογιστή στο χώρο των βιβλίων, για την παρακολούθηση των δανεισμένων βιβλίων. Ακόμα στον υπολογιστή, όποιος θέλει μπορεί να δει φωτογραφίες με όλα τα έργα που έχουμε κάνει, αλλά και να δει πως ήτανε η περιοχή πριν.
Με την συμπλήρωση των πρώτων βιβλίων, αμέσως εμφανίστηκαν και οι πρώτοι αναγνώστε μας, που δεν περιορίστηκαν μόνο στα βιβλία, αλλά δανείστηκαν και dvd’s.
Υπενθυμίζουμε ότι ο καθένας μπορεί να δανείζεται από το περιεχόμενο τη βιβλιοθήκης μας ότι τον ενδιαφέρει. Προκειμένου να παρακολουθείται καλύτερα ο δανεισμός, όλα τα βιβλία, τα dvd’ s καθώς και τα cd’s, είναι καταχωρημένα σε ειδικό πρόγραμμα για βιβλιοθήκες.
Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο χρήστης, έχει τη δυνατότητα να βρει εύκολα την κατηγορία, τίτλο, συγγραφέα, τίτλο έργου, τραγουδιστή, (και με πολλούς ακόμα τρόπους) του βιβλίου ή dvd’s ή cd’s που θέλει. Ακόμα ο κάθε αναγνώστης, μπορεί να δει, ποια έχει δανειστή και πότε, ώστε να μη πάρει πάλι το ίδιο. Σήμερα οι αναγνώστες μας έχουνε φτάσει τους 34, ενώ ο δανεισμός των βιβλίων συνεχώς αυξάνει, όπως θα δείτε πιο κάτω. Εκτός από τους συγχωριανούς μας, βιβλία δανείζονται και φίλοι από τα Φιλιατρά, που εκτός από τους επαίνους τους, μας έχουν ενισχύσει αρκετά συχνά και συνεχίζουν τη στήριξή τους.
TO ΩΡΑΡΙΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
Η βιβλιοθήκη καθώς και ο παιδότοπός μας, ανοίγουνε από 15 Ιουλίου μέχρι 10 Σεπτεμβρίου περίπου, από τις 6.30 μ.μ μέχρι τις 10.30 μ.μ. και αναλόγως την κίνηση που υπάρχει. Δεν είναι λίγες οι φορές, που το καλοκαίρι μετά την προβολή της ταινίας, καθόμαστε όλοι στα παγκάκια και καθόμαστε μέχρι αργά το βράδυ, όσο αντέξουμε.

Επίσης ανοιχτά είμαστε Χριστούγεννα και Πάσχα και αρκετά Σαββατοκύριακα εφ’ όσον έρχονται παιδιά. Σας περιμένουμε να έρθετε μαζί με τα παιδιά σας, ή και μόνοι σας για βόλτα, όποτε θέλετε και να δείτε από κοντά το έργο μας και γιατί όχι, να δανειστείτε ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη μας. Καλό είναι πριν ξεκινήσετε (εκτός το καλοκαίρι που είμαστε συνέχεια ανοιχτά) να προηγηθεί ένα τηλεφώνημα στα νούμερα που είναι λίγο πιο κάτω.
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΣΜΕΝΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ Κ’ DVD’S
1) Δανεισμένα βιβλία το 2014* 24 2) Δανεισμένα βιβλία το 2015 101 3) Δανεισμένα βιβλία το 2016 111 4) Δανεισμένα dvd’s το 2016 18 5) Δανεισμένα βιβλία το 2017** 26
* Από 15/10/2017 έως 31/12/2017. **Από 01/01/2017 έως 21/02/2017. Ενώ μέχρι τώρα που σας γράφω, έχουνε δανειστεί 8 βιβλία και υπάρχει συνέχεια
ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΥ
Μέσα στη βιβλιοθήκη μας υπάρχουν, 1.737 βιβλία, και ένας υπολογιστής. Μερικές από τις κατηγορίες των βιβλίων μας είναι: Αστυνομικά 14, διηγήματα 13, δοκίμια 8, ιστορικά 88, λαογραφικά 4, λογοτεχνικά 34, μυθιστορήματα 98, παιδικά 411, ποιήματα 84, τοπικά 9, χριστιανικά 296.
Εκτός από αυτές της κατηγορίες υπάρχουνε και άλλες όπως: Αθλητικά, αρχαία ελληνικά, θεατρικά, ιατρικά και άλλες πολλές ακόμα κατηγορίες. Εκτός από τα βιβλία η βιβλιοθήκη μας διαθέτει, 284 dvd’s και 63 cd’s ελληνικά και ξένα. Όσο για τον παιδότοπό μας διαθέτει επιτραπέζια παιχνίδια, βίντεο και μπάλες.
Παρ’ όλες όμως τις προσπάθειες που κάνουμε, οι ελλείψεις μας είναι πολλές. Ανάγκη υπάρχει σε παιχνίδια μαγνητικά, τάβλι, σκάκι, υπολογιστές, περιφερειακά υπολογιστών, κ.α. Σε βιβλία διαφόρων κατηγοριών (παιδικά, ιστορικά, μυθιστορήματα, χριστιανικά, λογοτεχνικά, Κόμιξ, κ.α.). Ιδιαίτερη προσπάθεια κάνουμε στη συλλογή βιβλίων (παλιά ή νέα), που αφορούνε την περιοχή μας, όπως το περιοδικό Φιλιατρά, Λουλούδια ή άλλα τοπικά. Επίσης (λόγω τον ταινιών που προβάλουμε το καλοκαίρι), έχουμε ανάγκη από dvd με έργα ελληνικά, (κυρίως παλιές ελληνικές ταινίες), ξένα, παιδικά, εκπαιδευτικά και cd με ελληνική, ξένη και παιδική μουσική. Θερμή παράκληση να είναι σε καλή κατάσταση.
Για περισσότερες πληροφορίες όποιος θέλει μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου.
Υπεύθυνος: Μπουρδέκας Αναστάσιος. Τηλ. 27610-61340, 6947840376

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΑΜΠΕΛΩΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας ανακοινώνεται ότι:
Σύμφωνα με την αριθμ. 3714/110476/15-9-2014 Υ.Α. με θέμα «Αναδιάρθρωση και μετατροπή των αμπελουργικών εκτάσεων στην Ελλάδα [άρθρο46 Καν.(ΕΕ) 1308/2013]», η περίοδος υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων περιόδου 2017-2018 αρχίζει την 01/03/2017 και λήγει την 15/05/2017.

     Οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων που έχουν νόμιμες αμπελουργικές εκτάσεις ή είναι κάτοχοι αδειών αναφύτευσης, έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελουργικών Εκτάσεων.

Το πρόγραμμα καλύπτει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες δράσεις:

  • Την ποικιλιακή μετατροπή των αμπελώνων, συμπεριλαμβανομένου και του επανεμβολιασμού.
  • Την μετεγκατάσταση των αμπελώνων.
  • Την βελτίωση ορισμένων  τεχνικών διαχείρισης των αμπελώνων που συνδέονται με το στόχο του προγράμματος(Υποστύλωση, Κατασκευή αναβαθμίδων).

Το πρόγραμμα δεν καλύπτει την κανονική ανανέωση των αμπελώνων που φτάνουν στο τέλος του κύκλου της φυσικής τους ζωής.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στα γραφεία της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας στην Κυπαρισσία.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες :

  • Στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας στην Κυπαρισσία, 1ος όροφος, Γραφεία 2 και 3, Τηλ:27610-24287
  • Στο Γραφείο Αγροτικής Οικονομίας Γαργαλιάνων Τηλ:27630-22510

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου