24.3.17

Ο Θεός πέθανε ή η αλήθεια; Το περιοδικό TIME προβληματίζει

Εχει περάσει ήδη μισός αιώνας, για την ακρίβεια 51 χρόνια. 
Τότε, στις 8 Απριλίου 1966, το περιοδικό TIME κυκλοφόρησε για πρώτη φορά χωρίς εικονογραφημένο εξώφυλλο, χωρίς σχετική φωτογραφία, και συνέχισε να γράφει τη δική του ιστορία.
«Is God Dead?» έγραφε, με μια ιδιαίτερη γραμματοσειρά. Μια ερώτηση λίγων λέξεων, αλλά με αναφορά σε ένα θέμα που θα μπορούσε να ξεκινήσει και πόλεμο. Το περιοδικό ανέλαβε να δώσει την απάντηση σε αυτόν τον εξαιρετικά αμφιλεγόμενο τίτλο.
Πώς; Η απάντηση δόθηκε με ένα άρθρο, μέσω του οποίου αναλυόταν ο «θάνατος του Θεού», αποκλειστικά, όμως, ως κίνημα αντικουλτούρας που είχε ξεπηδήσει τη δεκαετία του ’60 στην Αμερική. Πάρα πολλοί ισχυρίζονται, ακόμα και σήμερα, ότι όλη αυτή η κίνηση έθεσε τις βάσεις για το ριζοσπαστικό κίνημα. Το βέβαιο είναι ότι το εξώφυλλο αυτό έφερε στα γραφεία του περιοδικού τον μεγαλύτερο αριθμό επιστολών αναγνωστών που έλαβε ποτέ η συντακτική ομάδα στην ιστορία του περιοδικού.
 Σε αυτές, άλλοι κατηγορούσαν το περιοδικό για άρθρο μίσους και διχασμού, ενώ άλλοι το επικροτούσαν για τον ριζοσπαστισμό του, σε μια χώρα που ίσχυε τότε σε μεγάλο βαθμό το «Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια».
Σήμερα, εν έτει 2017, στις 3 Απριλίου, το περιοδικό θα κυκλοφορήσει με βάση εκείνη τη λογική, πενήντα χρόνων πίσω: θα επαναφέρει την ίδια γραμματοσειρά σε ένα τεύχος, χωρίς φωτογραφία, το οποίο, πιθανώς, να προκαλέσει αντίστοιχους τριγμούς στην κοινωνία. Βέβαια, τότε όλες αυτές οι διαφωνίες είχαν φτάσει μέχρι την πόρτα του Θεού, τώρα πρόκειται να γίνει μετωπική σύγκρουση με την αλήθεια.
Αυτή η σύγκρουση θα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις, από τη στιγμή που η ίδια έκδοση θα φιλοξενήσει συνέντευξη του Ντόναλντ Τραμπ, με τίτλο «Αλήθειες και ψέματα στην καριέρα του». Ισως, λοιπόν, έτσι να εξηγείται και η απόφαση για το συγκεκριμένο εξώφυλλο.
Ο καιρός θα περάσει και πολύ σύντομα θα έχουμε στα χέρια μας το περιοδικό, για να δούμε την εκδοτική εξήγηση στη φετινή ερώτηση.
Το τεύχος του 1966 συμπεριλήφθηκε -το 2008- στα 10 εξώφυλλα που συντάραξαν τον κόσμο, σύμφωνα με τους LA Times. Μένει να δούμε τον ανάλογο θόρυβο που θα προκαλέσει το επερχόμενο.



.protagon

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου