24.3.17

To 1838 o επίσημος εορτασμός της 25 ης Μαρτίου στην Αθήνα

Έχουν περάσει 179 χρόνια από τότε που αποφασίστηκε με διάταγμα να γιορτάζεται επίσημα η 25η Μαρτίου, για να τιμηθεί ο αγώνας των Ελλήνων. 
Η εορτή έγινε στην τότε Μητρόπολη της Αθήνας, που ήταν ο ναός της Αγίας Ειρήνης στην οδό Αιόλου (φωτογραφία). Στον ίδιο ναό κηδεύτηκε το 1843 ο ήρωας Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.
Το 1838 γιορτάστηκε για πρώτη φορά η 25η Μαρτίου, ως μέρα μνήμης των Ελλήνων Αγωνιστών του 1821, και από τότε ο εορτασμός καθιερώθηκε σε όλο το πανελλήνιο.
Η καθιέρωση της 25ης Μαρτίου οφείλεται σε δύο ανθρώπους. 
Ο ένας ήταν ο αγωνιστής του 1821 και τότε Δήμαρχος της Αθήνας Δημήτρης Καλλιφρονάς. 
Ο άλλος ήταν ο Γεώργιος Γλαράκης, γραμματέας της Επικρατείας επί των Εκκλησιαστικών, Δημοσίας Εκπαιδεύσεως και Εσωτερικών, ο οποίος είχε προτείνει στον βασιλιά  Όθωνα την έκδοση διατάγματος το οποίο θα καθόριζε την 25η Μαρτίου ως ημέρα εθνικής εορτής.
Ο εορτασμός άρχισε την παραμονή το βράδυ με 21 κανονιοβολισμούς. Και την επομένη (Παρασκευή πρωί, ανήμερα του Ευαγγελισμού), η Αθήνα ξύπνησε με 21 νέους κανονιοβολισμούς, αριθμός συμβολικός. Το πρωί της 25ης Μαρτίου 1838 τελέστηκε η δοξολογία στον, τότε, Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Ειρήνης. Στη δοξολογία παραβρέθηκε και ο Όθωνας ντυμένος με την παραδοσιακή φουστανέλα.
Το απόγευμα οργανώθηκε από το Δήμο χορός στην πλατεία των παλαιών Ανακτόρων στον οποίο συμμετείχαν όλοι οι νέοι της πόλης ανεξάρτητα από την κοινωνική τους τάξη και τους παρακολούθησαν πολλοί από τους Αγωνιστές του 1821. 
Τη νύχτα ο Δήμαρχος φωταγώγησε με λαδοφάναρα (αφού δεν υπήρχε φυσικά ηλεκτρισμός) τους κεντρικούς δρόμους και την Ακρόπολη. 
Λέγεται πως οι Αθηναίοι έμειναν με το στόμα ανοιχτό όταν αντίκρισαν στο Λυκαβηττό φαναράκια που τα κρατούσαν νεολαίοι της εποχής και σχημάτιζαν ένα τεράστιο φωτεινό σταυρό με τις λέξεις «Εν τούτω Νίκα».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου