13.4.17

Αρνί και κατσίκι: Πώς φαίνεται αν είναι φρέσκο - Τι προσέχουμε

 Αυτές τις μέρες προμηθευόμαστε όλοι το κρέας που θα καταναλώσουμε το βράδυ της Ανάστασης στην μαγειρίτσα και την Κυριακή του Πάσχα, όταν και θα σουβλίσουμε αρνί, ή κατσίκι και φυσικά το παραδοσιακό κοκορέτσι.

Εκτός από το αν το αρνί, ή το κατσίκι που αγοράζουμε είναι φρέσκο, πρέπει να ξέρετε και από πού προέρχεται, ανάλογα με τις σφραγίδες που έχει επάνω του.
Πώς φαίνεται αν το αρνί, ή το κατσίκι είναι φρέσκα
--Το αρνί, ή το κατσίκι «του γάλακτος», δηλαδή εκείνο που έχει τραφεί αποκλειστικά με γάλα και είναι μικρότερο από 4 ή 5 μηνών, έχει κρέας που είναι αρκετά ανοιχτόχρωμο.
--Αν το αρνί, ή το κατσίκι είναι μεγαλύτερο (μέχρι ενός έτους περίπου) έχει πιο σκούρο ροζ κρέας.
--Αν το αρνί είναι μεγαλύτερο από 1 έτους έχει πολύ πιο σκούρο χρώμα και έντονη, χαρακτηριστική μυρωδιά.
--Τα οστά του αρνιού πρέπει να έχουν ροζ απόχρωση. Όσο μικρότερης ηλικίας είναι, τόσο πιο ροζ είναι τα οστά του. Αντιθέτως το ανοιχτό ροζ (σχεδόν λευκό) χρώμα των οστών, προδίδει τη μεγάλη ηλικία του ζώου.
--Προτιμήστε αρνιά με παχουλές και στρογγυλεμένες αρθρώσεις, με στεγνό και ξηρό εξωτερικό δέρμα, όχι όμως, ξηρό και γεμάτο «ρυτίδες», που προέρχονται από την υπερέκθεση στον ήλιο.
--Είναι καλό το αιγοπρόβειο κρέας που αγοράζουμε να είναι πάντα ροζ χρώματος και το λίπος του να είναι μπεζ και συνεκτικό.
--Αποφύγετε το κρέας που είναι αφυδατωμένο, σκουρόχρωμο και το λίπος του είναι κίτρινο.
--Μην σας απασχολεί αν πάνω στη σάρκα υπάρχουν σφραγίδες από ελέγχους ποιότητας. Είναι από φυτικά υλικά και σίγουρα, ακίνδυνες.
Πώς φαίνεται αν το αρνί/κατσίκι είναι ελληνικής προέλευσης 
– Τι σημαίνουν οι σφραγίδες
Σύμφωνα με το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών:
--Τα εντόπια και τα προερχόμενα από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμνοερίφια έχουν σφραγίδα με χρώμα «τυρκουάζ» και σχήμα ωοειδές, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου.
--Σε σφραγίδα  σχήματος ορθογώνιου παραλληλόγραμμου, πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης, «HELLAS» ή «EL» ή «GR» για τα ντόπια, ή τα αρχικά του ονόματος άλλης κοινοτικής χώρας.
--Τα αμνοερίφια εισαγωγής, δηλαδή τα προερχόμενα από τρίτες χώρες (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης) έχουν σφραγίδα με χρώμα «καστανό» και σχήμα ωοειδές. Το όνομα της χώρας προέλευσης αναγράφεται στο εσωτερικό σφραγίδας σχήματος ορθογωνίου παραλληλόγραμμου.
iatropedia

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου