«Αφού το έγραψε το NEWSMESSINIA ... έτσι είναι»!

16.4.17

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΝΙΚΗΣΕ ΤΟ «ΝΑΙ» ΟΡΙΑΚΑ

Πύρρειος νίκη Ερντογάν και μια Τουρκία βαθιά διχασμένηΠύρρειος νίκη Ερντογάν και μια Τουρκία βαθιά διχασμένη

H Τουρκία εμφανίζεται ξεκάθαρα ως μια βαθιά διχασμένη χώρα καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν περίμενε μεγάλη νίκη ώστε να γίνει απόλυτος κυρίαρχος στη χώρα του. Ομως, το χαμηλό ποσοστό του «ναι» σε σχέση με αυτό που περίμενε το στρατόπεδο του Σουλτάνου, αλλά και οι καταγγελίες για προβλήματα νομιμότητας στις εκλογές, δείχνουν ότι η Τουρκία θα διχαστεί έτι περαιτέρω.
Το επιτελείο του Ερντογάν είχε βάλει ως κεντρικό του στοίχημα ένα ποσοστό κοντά στο 60%, όμως, η πύρρειος νίκη, ενδεχομένως να δρομολογήσει εξελίξεις στη γείτονα χώρα, παρ' ότι ο Πρόεδρος μίλησε για ξεκάθαρο αποτέλεσμα, αν και σχετικά μουδιασμένος. Μπορεί να είναι ο νικητής και να αποκτά τις υπερεξουσίες που ήθελε, είναι όμως ταυτόχρονα και ηττημένος καθώς οι μισοί Τούρκοι του είπαν «όχι». 
Στο 98% των καταμετρημένων ψήφων: «Ναι» 51,32%, «Οχι» 48,68%. Γειτονικά μέσα έδιναν τελικό αποτέλεσμα 51,08% υπέρ του «Ναι».
Πύρρειος νίκη Ερντογάν και μια Τουρκία βαθιά διχασμένη
Το "όχι" προηγείται στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι πλούσιες και μορφωμένες περιοχές της χώρας, στην Πόλη, τη Σμύρνη, την Αγκυρα και τα παράλια ψήφισαν συντριπτικά υπέρ του «όχι». Αντίθετα, η Ανατολία, τα βάθη της χώρας στήριξαν τον Ερντογάν, γι' αυτό και τα φιλοκυβερνητικά μέσα έκαναν λόγο για «επανάσταση της Ανατολίας».
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το στρατόπεδο του "ναι" δεν κέρδισε όσες ψήφους ανέμενε στο σημερινό δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση. Εντούτοις, όπως ο ίδιος σημείωσε, το "ναι" προηγείται έναντι του "όχι".
Ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη σήμερα στην Τουρκία συνιστά ένα "αδιαμφισβήτητο επιτυχημένο επίτευγμα".
Επιπλέον επισήμανε ότι όλοι πρέπει να σεβαστούν το αποτέλεσμα του σημερινού δημοψηφίσματος.
Γερμανία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε σήμερα ότι είναι καλό που η προεκλογική εκστρατεία για το τουρκικό δημοψήφισμα πλέον τελείωσε και προέτρεψε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι, την ώρα που το "ναι" προηγείται έναντι του "όχι".
"Φαίνεται πως το αποτέλεσμα θα είναι αμφίρροπο, όπως αναμενόταν. Όποιο κι αν είναι τελικά το αποτέλεσμα της ψήφου των Τούρκων πολιτών, θα ήταν καλό να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να προχωρήσουμε με λογικό και συνετό τρόπο" επισήμανε ο Γκάμπριελ σε μια ανακοίνωση.
"Είναι καλό που η προεκλογική εκστρατεία, που διεξήχθη σε τόσο πικρό κλίμα, ακόμα κι εδώ στη Γερμανία, έχει πλέον τελειώσει" υπογράμμισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.
Ο φιλελεύθερος Βέλγος πολιτικός, Γκι Φερχόφσταντ, έγραψε στο twitter πως "Το αποτέλεσμα είναι πολύ αμφίρροπο. Αν ο Ερντογάν επιμείνει, η Ευρώπη θα πρέπει να σταματήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία".

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου