14.4.17

ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ- Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ

                 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
 
ΑΝΑΣΤΑΣΗ με καλό καιρό σε συνδυασμό με πλήθος επισκεπτών κάνει φέτος η Τριφυλία, παρά την δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε καθώς οι αγορές στο πασχαλινό τραπέζι είναι συγκεκριμένες με θετικό πάντως το γεγονός ότι όλα τα καταστήματα κάνουν προσφορές με δελεαστικές τιμές.
ΧΩΡΙΣ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ...
Σε ότι αφορά τα ξενοδοχεία αλλά και τουριστικά καταλύματα της περιοχής η κίνηση δεν είναι αναμενόμενη σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Τριφυλίας Κώστα Αγγελόπουλο, ο οποίος τόνισε ότι η πληρότητα σε πολλές περιπτώσεις κυμαίνεται από 70-80%, αναμένοντας ωστόσο να κορυφωθεί το επόμενο διήμερο. Σε γενικές γραμμές πάντως η περιοχή δεν έχει αναδείξει ακόμα το συγκριτικό της πλεονέκτημα παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με την άφιξη γκρουπ, εκτιμώντας ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά. 
Ωστόσο οι ξενοδόχοι έχουν κάνει τις απαιτούμενες κινήσεις με οργανωμένες επισκέψεις σε εκθέσεις του εξωτερικού όπως στην Ιταλία, Γερμανία και αλλού. Το πλεονέκτημα του Κυπαρισσιακού κόλπου ως ένα τουριστικό προιόν γεμάτο από ήλιο, θάλασσα, μνημεία, σημεία κοινού ενδιαφέροντος αλλά κυρίως γαστρονομία με αθλητικό τουρισμό, μπορεί να αποτελέσει ένα ατού για την περιοχή, εκτίμησε ο ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής μονάδας κ. Αντώνης Τζαναβάρης. Αρκετή ωστόσο κίνηση εμφανίζει η περιοχή του Καλονερού, του Μαράθου καθώς και η παραλιακή ζώνη λόγω του καιρού.
ΔΕΛΕΑΣΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Μειωμένη η κίνηση ωστόσο ήταν στην αγορά της Κυπαρισσίας και των Φιλιατρών. Στην λαική Κυπαρισσίας οι αγορές ήταν συγκεκριμένες για τα απολύτως απαραίτητα, ενώ στα κρεοπωλεία οι τιμές ήταν δελεαστικές με τα αμνοερίφια να κυμαίνονται ως 7-8 ευρώ το κιλό με ντόπια σφραγίδα. Η κίνηση στο κέντρο της αγοράς των δύο πόλεων ήταν σταθερή χάρη τουλάχιστον στις ενέργειες των Εμπορικών συλλόγων. Στην Κυπαρισσία έγιναν εκδηλώσεις στη κεντρική πλατεία, ενώ σύμφωνα με τον Πρόεδρο κ. Αβδάλα, ο σύλλογος ετοιμάζει λαικό γλέντι την Κυριακή, υποσχόμενος ότι οι δράσεις εξωστρέφειας θα συνεχιστούν. Τέλος ίδια με πέρσι παραμένει η κίνηση στα μέσα μεταφοράς ενώ σημειωτέον έχει μειωθεί ένα δρομολόγιο από και προς Αθήνα λόγω μειωμένης προσέλευσης. 

               ΑΣΥΝΤΗΡΗΤΟ ΚΑΙ ΓΕΜΑΤΟ ΛΑΚΟΥΒΕΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ
                              ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
ΤΡΑΓΙΚΗ εικόνα αντικρίζουν οι επισκέπτες σε περιοχές της Τριφυλίας καθώς παρά την κάθοδο επισκεπτών δεν έγιναν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις για την πρόσβαση σε τουριστικές περιοχές, ενώ το σύνηθες φαινόμενο των σκουπιδιών είχε κάνει απειλητικά την εμφάνισή του ξανά..
Παρά τις προσπάθειες των ιδιωτών που πασχίζουν να προσελκύσουν επισκέπτες δημιουργώντας υποδομές αλλά κυρίως αξιοποιώντας επενδυτικά εργαλεία μέσω του ΕΣΠΑ, σε πολλές περιπτώσεις είναι μάταιες. Όπως στο δρόμο από την Καρτελιώτισσα που οδηγεί στις όμορφες παραλίες του Σανί, Καρτελά, αλλά και γειτονικών περιοχών. Οι λακούβες δυσκολεύουν την μετακίνηση ενώ δεν έχει γίνει καθαρισμός από τα χορτάρια με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η διέλευση τουριστικών λεωφορείων που μεταφέρουν επισκέπτες. Φυσικά πρόσφατα η περιοχή καθαρίστηκε από τα σκουπίδια αλλά αρκετά έμειναν κατά μήκος τους δρόμου...στα χωράφια...
ΑΣΥΝΤΗΡΗΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
Ασυντήρητο παραμένει τόσο το δημοτικό όσο και τον επαρχιακό οδικό δίκτυο. Στη Κυπαρισσία η οδός 25ης μαρτίου προς την Αποβάθρα δεν έχει βελτιωθεί για πολλά χρόνια, ούτε καν ο δρόμος προς την περιοχή του Κάμπινγκ που αποτελεί ένα ατού για περίπατο καθώς πολλές φορές υπερχειλίζει το δίκτυο ύδρευσης ενώ δεν υπάρχουν στηθαία ασφαλείας. Το χειρότερο είναι ότι απουσιάζει ο δημοτικός φωτισμός καθώς φωταγωγείται από το λιμενικό ταμείο μόνο η περιοχή του αλιευτικού καταφυγίου και του λιμανιού.
Στα Φιλιατρά η έξοδος της πόλης προς Μάραθο βρίσκεται σε άσχημα χάλια με λακούβες αλλά και υψομετρικές διαφορές, ενώ το ίδιο συμβαίνει παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου. Πρόβλημα υπάρχει ωστόσο στις στροφές προς Λιμενάρι ενώ το επαρχιακό δίκτυο είναι σε άθλια κατάσταση στη περιοχή Χαλαζωνίου, Πλάτης, Περδικονερίου και πάνω από την περιοχή των Βρυσών.

        ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ- 44 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟ
Πέρασε και η 31η Μαρτίου προ ολίγων ημερών. Αλήθεια σκέφτηκα, θα φέρουν κάποιοι
συμπολίτες μου στην μνήμη τους κάποιον που πέθανε εκείνη την ημέρα και ο οποίος ήτο ένας εκ των πολλών Κυπαρίσσιων Λογοτεχνών που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία της Κυπαρισσία αλλά και αλλού? 
Έύχομαι ολόψυχα να τον θμήθηκαν γιατί ο άνθρωπος για τον οποίο παίρνω το θάρρος να κάνω λόγο δεν ήταν απλός ένας Λογοτέχνης. Ήταν άνθρωπος με όλη τη σημασία της λέξεως! Ήταν ο Αρίστος Σταθόπουλος για τον οποίο δράττομαι να γράψω, παίρνοντας αφορμή από το γεγονός της συμπλήρωσης σαραντατεσσάρων χρόνων από την ημέρα που εκοιμήθη, από τότε που άφησε την επίγεια ζωή και ταξίδεψε για μακριά, στη χώρα των αγγέλων.
Ήταν κυρίως διηγηματογράφος και τα ποιήματα του ήταν λίγα. Τα πιο γνωστά του βιβλία, τα οποία γνωρίζω είναι το «Φωτιές στον κάμπο»(1960), το Πικρές ρίζες» (1964) και το «Δώρα της αυγής»(1966). Βραβεύτηκε σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Τα διηγήματα του ήταν πολλά. Είχε γεννηθεί στις 13 Απριλίου του 1912 και ο τόπος καταγωγής του ήταν η Μουριατάδα, ένα μικρό και γραφικό χωριό πολύ κοντά στην Κυπαρισσία. Μεγαλώνοντας και λόγω των μεταθέσεων που έπαιρνε ο διδάσκαλος πατέρας του μετακινήθηκε στις Βρύσες και κατόπιν στην πόλη της Κυπαρισσίας. Από μικρό παιδί είχε ιδιαίτερη έφεση στα γράμματα. Ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Κυπαρισσία και από τότε και στο εξής ξεκίνησε το μεγάλο του συγγραφικό έργο.
Στα χρόνια της κατοχής του ζήτησαν να μπει στα τάγματα ασφαλείας και εκείνος λόγω της ευαίσθητης καρδιάς του όπως και ο Κώστας Κατσαρός, ο καλύτερος του φίλους και λυρικός μας ποιητής αρνήθηκαν γιατί ήταν άνθρωποι ήσυχοι και καλλιεργημένοι. Το 1950 διορίστηκε στην Εθνική Τράπεζα της Κυπαρισσίας και το 1952 κατόπιν μεταθέσεως έφυγε για την Αθήνα. Ασθένησε από μικρός, καθώς η μάστιγα της εποχής εκείνης, η ελονοσία τον ταλαιπώρησε και τον άφησε αδύνατο.
Δεν παντρεύτηκε όμως αγάπησε πολύ τους συνανθρώπους του και δεν μάλωνε ποτέ, θαύμασε επίσης την φύση, έδειχνε σεβασμό στα ζώα και τα δέντρα, ήταν άνθρωπος θρησκευόμενος και με βαθιά πίστη στον Θεό. Αυτός ήταν ο Αρίστος Σταθόπουλος. Ευαίσθητος και στοχαστικός άνθρωπος. Με αγάπη και κατανόηση για όλους και για όλα. Λόγος κακός γι’ αυτόν δεν έχει ακουστεί. Ήταν ένας ψιλόλιγνος άνθρωπος, διανοούμενος με ευγενική εμφάνιση, φωτεινά μάτια κάτω από τα μυωπικά γυαλιά του, με ύφος συνεσταλμένο και ανάλαφρη κίνηση, και ήταν όπως λέγει ο κύριος Δημήτριος Στρατικόπουλος η προσωποποίηση της ευγένειας. Το ποίημα του, το χελιδόνι είναι ένα από τα πιο αξιόλογα ποιήματα του, γραφθέν όμως σε οδυνηρή για εκείνον περίοδο, στο κρεβάτι του Νοσοκομείου «Σισμανόγλειο» λίγο πριν πεθάνει καθώς παρατηρούσε ένα χελιδόνι να χτίζει την φωλιά του.
Ταλαιπωρήθηκε από κίρρωση του ήπατος από την οποία και κατέληξε στις 31 Μαρτίου του 1973. 44 Χρόνια μετά και δεν έχει γίνει κάποια προσπάθεια προκειμένου να αναγνωρισθεί η προσφορά του στην πόλη της Κυπαρισσίας, όπως δεν έχει γίνει ούτε για τον Κώστα Κατσαρό. Εκείνοι οι οποίοι τον γνώρισαν τον έχουν στην μνήμη και στις καρδιές τους, όπως επίσης και όσοι έχουμε ακούσει και διαβάσει για αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο.
Άρθρο: Διονύσιος Γεωργογιαννόπουλος- φοιτητής Θεολογίας.--

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου