14.4.17

Τι πραγματικά συμβαίνει όταν φοράς ψηλά τακούνια

Πώς και γιατί πονά το σώμα

Τα ψηλοτάκουνα χαρίζουν πόντους σε κάθε σου εμφάνιση, αφού κάνουν τα πόδια σου να φαίνονται πιο μακριά και καλλίγραμμα, ενώ ταυτόχρονα η σιλουέτα σου μοιάζει πιο αδύνατη. Κάθε σου βήμα επάνω τους είναι ένα βήμα γεμάτο αυτοπεποίθηση και θηλυκότητα, αρκεί να ξέρεις να τα υποστηρίζεις. Και όπως λένε κάποιοι σπουδαίοι σχεδιαστές, όπως ο Manolo Blahnik: «Οσο πιο ψηλά, τόσο πιο καλά».
Παρόλα αυτά, οι αγαπημένες σου γόβες και γενικότερα τα παπούτσια που έχεις στη συλλογή σου και χαρακτηρίζονται από ψηλό τακούνι, είναι πολύ πιθανό να βλάψουν την υγεία σου και να προκαλέσουν κάποια σοβαρά προβλήματα, ιδιαίτερα αν τα φοράς σε καθημερινή βάση, όπως για παράδειγμα πόνους στην πλάτη αλλά και διάστρεμμα στον αστράγαλο.
Πιο συγκεκριμένα ο ειδικός χειρούργος Στιούαρτ Μέτκαλφ αποκαλύπτει:
Πόνος στην πλάτη
Το σώμα προσπαθεί να βρει και πάλι την ισορροπία του όταν φοράς ψηλοτάκουνα, αφού το βάρος σου τείνει να μετατοπίζεται προς τα μπροστά. Οι αρθρώσεις του ισχίου και της σπονδυλικής στήλης κάμπτονται ανώμαλα και οι μύες που προσπαθούν να τα ευθυγραμμίσουν προκαλούν τον πόνο.

Διάστρεμμα στον αστράγαλο
Όταν φοράτε φλατ παπούτσια το βάρος σας κατανέμεται ομοιόμορφα στο πόδι σας και ασκεί ελάχιστη πίεση στον αστράγαλο σας. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει όμως με τα τακούνια, που προκαλούν κυρίως πλευρικά διαστρέμματα.

Ανώμαλη ανάπτυξη νυχιών
Τα περισσότερα από τα παπούτσια που έχουν ψηλό τακούνι και μυτερό τελείωμα, το οποίο όμως πιέζει τα δάχτυλα των ποδιών που είναι από τη φύση τους κατά κάποιο τρόπο τετραγωνισμένα. Ως αποτέλεσμα τα νύχια των δακτύλων των ποδιών αναπτύσσονται ανώμαλα και προς τα μέσα, ενώ είναι πιθανό να μπουν και στο δέρμα.

Αχίλλειος τένοντας
Ένα ακόμα πρόβλημα που προκύπτει από τη συχνή χρήση τους είναι το γεγονός ότι συρρικνώνεται ο αχίλλειος τένοντας με αποτέλεσμα να νιώθεις πόνο στη γάμπα και γρήγορη κόπωση.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου