13.4.17

Με κατάσχεση απειλείται η περιουσία της Ελλάδας στις ΗΠΑ


Με κατάσχεση απειλείται η περιουσία της Ελλάδας στις ΗΠΑ

Με κατάσχεση απειλείται η περιουσία του ελληνικού Δημοσίου στις ΗΠΑ, εξαιτίας του "προστίμου" 40 εκατ. ευρώ που επιδίκασε αμερικανικό δικαστήριο εις βάρος της χώρας, για την υπόθεση του C4I.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Καθημερινή", οι δικαστικές αρχές των ΗΠΑ επικύρωσαν πρόσφατα παλαιότερη καταδίκη της Ελλάδας από το διαιτητικό δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (International Chamber of Commerce - ICC) και κατέστησαν άμεσα απαιτητό το ποσό των 40 εκατ. ευρώ.
Για την τελευταία αυτή εξέλιξη ενημερώθηκαν τα υπουργεία Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη καθώς και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η υπόθεση αφορά την προσφυγή της αμερικανικής εταιρείας SAIC κατά του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την εγκατάσταση του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, γνωστό ως C4I. Το διαιτητικό δικαστήριο καταδίκασε τον Ιούλιο του 2013 το ελληνικό Δημόσιο υποχρεώνοντάς το να καταβάλει στην αμερικανική εταιρεία 40 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε σε υπόλοιπο οφειλής συν τις εγγυητικές επιστολές που είχε (παράνομα, σύμφωνα με την ετυμηγορία) εισπράξει το Δημόσιο. Η εκτέλεση της απόφασης αρχικά ανεστάλη, καθώς το Εφετείο της Αθήνας έκανε δεκτή την αγωγή του ελληνικού Δημοσίου και ακύρωσε την απόφαση του ICC. Η ετυμηγορία αυτή, ωστόσο, αναιρέθηκε τον Νοέμβριο του 2016 από τον Αρειο Πάγο, ο οποίος ζήτησε επανεξέταση της υπόθεσης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αυτή έπρεπε να παραπεμφθεί για νέα εκδίκαση στο δικαστήριο που την είχε εκδώσει, όμως με νέα σύνθεση.
Μετά την παραπάνω εξέλιξη, το αρμόδιο δικαστήριο των ΗΠΑ επικύρωσε ως άμεσα εκτελεστή την καταβολή των χρημάτων από την Ελλάδα και πλέον υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν κινηθεί διαδικασίες κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου στις ΗΠΑ. Τις τελευταίες εξελίξεις επιβεβαίωσαν μιλώντας χθες στην "Καθημερινή" αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Διευκρίνισαν, ωστόσο, ότι δεν έχουν ακόμη καθοριστεί οι επόμενες κινήσεις της ελληνικής πλευράς, καθώς και ότι οι όποιες ενέργειες θα γίνουν σε συνεννόηση με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, για να καταβληθούν τα χρήματα στις ΗΠΑ από την ελληνική πλευρά απαιτείται τελεσίδικη απόφαση ελληνικού δικαστηρίου.
Η σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου με την εταιρεία SAIC υπεγράφη στις 19 Μαΐου 2003. Προέβλεπε ότι "το τίμημα για την παροχή υπηρεσιών χρήσης του δικτύου TETRA για δέκα έτη με έναρξη την 1η Αυγούστου 2004 ανέρχεται σε 82,1 εκατ. ευρώ". Τον Ιούνιο του 2009, ωστόσο, η αμερικανική εταιρεία SAIC (η νέα εμπορική επωνυμία της είναι Leidos Inc.) είχε προσφύγει στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο ζητώντας οφειλές ύψους 60 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, το ελληνικό Δημόσιο είχε παραλάβει και αποδεχθεί ως κατάλληλο το σύστημα C4I, δίχως να καταβάλει το αντίστοιχο τίμημα. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης είχε αρνηθεί να καταβάλει το σύνολο του τιμήματος, υποστηρίζοντας ότι υπήρχαν σημαντικές αποκλίσεις από την αρχική σύμβαση

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου