15.4.17

Σύλληψη πανεπιστημιακών καθηγητών για πώληση «θαυματουργού» αντικαρκινικού φαρμάκου

"Υπάρχουν περισσότερες από 10 καταγγελίες θυμάτων που αγόρασαν αυτήν την ουσία"

Δύο καθηγητές πανεπιστημίου και τρεις συνεργάτες τους διώκονται στην Ισπανία επειδή πουλούσαν ένα υποτιθέμενο "θαυματουργό" αντικαρκινικό φάρμακο έναντι ποσού που ξεπερνούσε τα 600.000 ευρώ, όπως έγινε γνωστό σήμερα από την αστυνομία.

"Υπάρχουν περισσότερες από 10 καταγγελίες θυμάτων που αγόρασαν αυτήν την ουσία", αναφέρει η ισπανική αστυνομία σε ανακοίνωσή της. Μόνο σε μία περίπτωση, ένα από τα θύματα έδωσε τουλάχιστον 25.600 ευρώ για τη "θεραπεία" της κόρης του.

Οι πέντε ύποπτοι συνελήφθησαν στις 6 Απριλίου. Τους ασκήθηκε δίωξη για απάτη και όλοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι, είπε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας της Πάλμα δε Μαγιόρκα.

Πρόκειται για δύο καθηγητές του δημόσιου πανεπιστημίου των Βαλεαρίδων Νήσων (UIB), μια υπάλληλο του διαχειριστικού τμήματος και δύο μέλη του ερευνητικού τμήματος ενός ιδρύματος.

Οι καθηγητές φρόντιζαν να διαφημίζουν το υποτιθέμενο φάρμακο κυρίως μέσα από τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Η ουσία αυτή όμως δεν είχε καμία θεραπευτική αξία, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία.

Ένα διαφημιστικό βίντεο που αφορά τη "θεραπεία εγκεφαλικών όγκων" παραμένει ακόμη στον ιστότοπο της εταιρείας που ιδρύθηκε το 2006. Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας αυτής παρουσιάζει ένα φιαλίδιο και εξηγεί ότι η θεραπεία «μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη» για ορισμένους ασθενείς που πάσχουν από ορισμένα είδη καρκίνων και δεν ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στη θεραπεία τους.

Το προϊόν, το οποίο δεν έχει εγκριθεί ως φαρμακευτικό, πωλείτο στους ασθενείς μέσω ενός μη κερδοσκοπικού ιδρύματος και οι οικογένειες πλήρωναν κάνοντας δωρεές στο ίδρυμα αυτό για τις έρευνές του.

Υπάρχουν υποψίες ότι οι ίδιοι ερευνητές προσπάθησαν να πουλήσουν ένα άλλο "φάρμακο" για τη θεραπεία του Αλτζχάιμερ. "Ανησυχούμε πάρα πολύ για όλα αυτά", είπε ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου, Χάουμε Καρότ, ανακοινώνοντας ότι το UIB θα παραστεί ως πολιτική αγωγή στη δίκη.


skai.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου